Clear verklaart ontwikkelingsproces van Ferrari: 'Je stopt en kijkt op de kaart' Formule 1
Formule 1

Clear verklaart ontwikkelingsproces van Ferrari: 'Je stopt en kijkt op de kaart'

Clear verklaart ontwikkelingsproces van Ferrari: 'Je stopt en kijkt op de kaart'

Ferrari gebruikt de ontwikkelingen van dit jaar, voor een goede start van volgend seizoen. In Frankrijk introduceerde het team van Ferrari een nieuwe vloer. Tijdens de vrije trainingen in Italië deed het team echter onderzoek naar de updates, want de prestatie van de F1-75 leek achteruit te gaan. De senior performance engineer bij Ferrari, Jock Clear, geeft inzicht in dit proces.

In Japan leek de prestatie van de Ferrari toch weer iets beter. 'Het was cruciaal om te bevestigen dat we de goede kant opgaan', vertelt Clear, geciteerd door The Race. 'Zodra je vraagtekens hebt over of je mogelijk de verkeerde kant opgegaan bent met de set-up, moet je heel dapper zijn en begrijpen waar je bent, want je kunt het niet veroorloven om door te gaan in dezelfde richting.'

'Het is een beetje alsof je verdwaald bent. Het laatste wat je dan zou moeten doen, is gewoon de weg op rennen en zien wat er gebeurt. Nee, je stopt en kijkt op de kaart', geeft Clear ter vergelijking. 'En dat is wat we deden, we keken naar de kaart en we hebben bevestigd dat we in de goede richting gaan. Het kostte mogelijk waardevolle raceprestaties in die vijf races, maar het zou onverstandig zijn om dat niet te doen, want het gaat om de toekomst', legt de senior performance engineer uit.

'De ontwikkeling is organisch'

Het seizoen is bijna ten einde en dus stoppen de meeste teams met de ontwikkelingen van dit jaar. Ferrari echter niet. 'De ontwikkeling is organisch. Alle teams focussen nu al heel erg op volgend jaar', vertelt Clear. 'Op het moment dat deze Formule 1-auto’s eind november stoppen met rijden, zit je weer in de windtunnel, in de simulator, maar dat is niet helemaal hetzelfde, dus we moeten deze laatste paar races echt maximaliseren vanuit het oogpunt van ontwikkeling', verklaart de engineer.

'Ja, we weten dat de eerste plaats in het constructeurskampioenschap nu heel ver weg is, maar we moeten Mercedes voor blijven en daarom willen we prestaties leveren om dat te doen', vervolgt Clear. 'Maar we willen ook gewoon steeds meer organische ontwikkeling blijven genereren en dat geeft ons vertrouwen om volgend jaar in te gaan', eindigt de performance engineer van Ferrari.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws