Creatieve interpretatie redde Newey uit zijn 'depressie' veroorzaakt door 2022-regels Formule 1
Formule 1

Creatieve interpretatie redde Newey uit zijn 'depressie' veroorzaakt door 2022-regels

Creatieve interpretatie redde Newey uit zijn 'depressie' veroorzaakt door 2022-regels

Toen Red Bull Racing-ontwerper Adrian Newey het eerste concept van de 2022-regels zag, voelde hij zich behoorlijk depressief. De Brit vond dat de regels er zeer beperkend uitzagen. Na grondiger onderzoek zag Newey echter mogelijkheden voor interpretatie binnen verschillende gebieden. Hij geeft toe dat hij nu wel kan genieten van regelwijzigingen, als het maar om creatieve regelwijzigingen gaat.

In 2022 heeft de Formule 1 een nieuw pakket aan technische regels geïntroduceerd, waarbij het ground effect terugkeerde, wat resulteerde in een focus op het ontwerp van de vloer. Deze regels waren ook bedoeld om de vuile lucht achter de auto's te verminderen, om het gemakkelijker te maken om op korte afstand te volgen. Deze veranderingen baarden ontwerpers zorgen, omdat de creatieve mogelijkheden beperkt leken, wat zou kunnen leiden tot auto's die sterk op elkaar leken. Uiteindelijk bleek dit niet het geval te zijn.

Newey was echter wel sceptisch over de regelwijziging. 'Ik moet toegeven dat ik er behoorlijk depressief van werd. Ze leken zeer beperkend', verklaart Newey tegenover Motorsport.com. 'Andere teams deelden dat gevoel, dus we zijn erin geslaagd om een paar dingen te versoepelen.' Het duurde echter niet lang voordat Newey licht zag aan het einde van de technische tunnel. 'Er was meer ruimte voor interpretatie dan op het eerste gezicht zo leek, en dat werd duidelijk toen de teams begin 2023 met verschillende oplossingen op de grid verschenen.'

Tekst gaat verder onder de foto.

Creatieve interpretatie redde Newey uit zijn 'depressie' veroorzaakt door 2022-regels
De RB18 was het eerste creatieve meesterwerk van Newey onder de nieuwe regels van 2022. (Foto: Red Bull Content Pool/Getty Images)

De ontwerper moet toegeven dat hij nu wel geniet van de regelwijzigingen. 'Het biedt een kans om te kijken naar nieuwe aspecten, als het tenminste een creatieve regelwijziging is', zegt Newey. Terwijl de regels net twee seizoenen geleden zijn gewijzigd, gaat het reglement in 2026 alweer over de kop. Newey durft nog niet te zeggen of dat ook een creatieve wijziging is of niet. 'Maar ik kijk wel uit naar de mogelijkheid om met een frisse blik naar bepaalde zaken te kijken', aldus de Brit.

'Als we hier en daar wat vinden geeft dat nog steeds voldoening'

Voor het aankomende seizoen hoeft er vrijwel niets veranderd te worden. Er wordt gezegd dat de RB20 een evolutie is van de zeer dominante RB19, dus moet de Oostenrijkse renstal het hebben van minimale winsten. 'Als we hier en daar wat vinden geeft dat nog steeds veel voldoening', legt Newey uit. 'Ongeacht of andere teams erin slagen een grote sprong te maken of niet, wij vinden altijd wel een weg. Het verandert de dynamiek enigszins', gaat de Brit verder.

'In zo'n situatie is discipline essentieel, en ik geloof dat dit iets is waar we als team aan hebben gewerkt en hebben verbeterd. De discipline die we binnen het team hebben ontwikkeld en onze methodologie om vastberaden op zoek te gaan naar zelfs de kleinste winst, zijn aspecten waarin we sterker zijn geworden naarmate ons team volwassener is geworden', aldus Newey.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws