Newey onthult vol trots details over RB17: 'Verbazingwekkend dat deze auto zo'n performance kan leveren' Formule 1
Formule 1

Newey onthult vol trots details over RB17: 'Verbazingwekkend dat deze auto zo'n performance kan leveren'

Newey onthult vol trots details over RB17: 'Verbazingwekkend dat deze auto zo'n performance kan leveren'

Adrian Newey heeft wat details prijsgegeven over de RB17. De ontwerper van Red Bull Racing heeft van de Oostenrijkse renstal een tijdje geleden groen licht gekregen om een hypercar te ontwikkelen. Volgens Newey kan deze auto hele hoge snelheden bereiken, mocht de auto bestuurd worden door een ervaren coureur. De bestuurder heeft dan ook duizend pk tot zijn beschikking en een bolide die lichter is dan een gemiddelde wegauto.

Newey is al een tijdje bezig met de RB17, een hypercar geproduceerd door Red Bull Advanced Technologies. De ontwerper van de Oostenrijkse renstal heeft zich natuurlijk gericht op het uiterlijk van de auto, maar hij geeft ook toe dat de bolide heel snel zal zijn. 'Indien de RB17 wordt bestuurd door een professionele coureur, is deze in staat tot het behalen van Formule 1-rondetijden', geeft Newey toe bij de Talking Bulls-podcast. De Brit heeft van Red Bull volledige creatieve vrijheid gekregen en vijftig exemplaren gaan in 2026 op de markt.

Newey verbaast door performance RB17

Het zomaar zo kunnen zijn dat er maar 49 exemplaren beschikbaar zijn. Newey sluit namelijk niet uit dat hij ook een RB17 besteld. De ontwerper is in ieder geval zeer te spreken over de specificaties. De RB17 zal beschikken over een blown diffuser, die uitlaatgassen gebruikt om de neerwaartse druk die aan de achterkant van de auto wordt gegenereerd, te vergroten. Daarnaast zal de auto gebruikmaken van een actieve ophanging om op deze manier het aerodynamische platform stabiel te houden.

'Het is op een bepaalde manier verbazingwekkend dat deze auto, die een tweezitter is, zo'n performance kan leveren', geeft Newey aan. Het is de Brit gelukt om de auto flink lichter te maken. Samen met de elektromotor zorgt dit ervoor dat de RB17 flinke performance kan bieden. 'Met de focus op het gewicht zal het minder zijn dan 900 kilo, veel lichter dan elke normale wegauto of circuitauto. Maar tegelijkertijd zal het duizend pk hebben. De V10-motor zal ook geweldig klinken', aldus Newey.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws