Deze zes F1-races staan nog op de kalender tot de zomerstop van 2022 Formule 1
Formule 1

Deze zes F1-races staan nog op de kalender tot de zomerstop van 2022

Deze zes F1-races staan nog op de kalender tot de zomerstop van 2022

De Formule 1 begint nu echt op stoom te komen. Inmiddels heeft het al zeven races achter zich liggen, wat betekent dat men al over een kwart van het gehele seizoen zit. De coureurs, monteurs, technici en teambazen krijgen halverwege het jaar altijd een maandje rust, maar tot die tijd blijven de races komen. Deze zes Grands Prix staan ons nog te wachten voordat de grid tot een tijdelijke stilstand komt.

1. Grand Prix van Azerbeidzjan

De eerste wedstrijd die ons in de komende periode nog te wachten staat is de Grand Prix van Azerbeidzjan, op 12 juni. Net zoals in 2021 reist de F1 van een stratencircuit af naar een volgend stratencircuit. Max Verstappen, Charles Leclerc en de rest van de mannen hebben immers Monaco nét achter zich gelaten, om zich vervolgens zo'n tien dagen later alweer te melden in Baku.

Daar staat ons een race te wachten die altijd voor spanning zorgt. Met muren aan weerszijden is er vrijwel elke editie wel een coureur die de eindstreep niet haalt vanwege een foutje, terwijl de enorme aanloop naar bocht 1 inhalen enigszins accommodeert, ondanks dat Baku City Circuit toch wel echt een stratencircuit is. Met haar 90 graden-bochten is het niet het lievelingscircuit van veel rijders, maar voor de fans is het doorgaans genieten.

Hét moment van de Grand Prix van Azerbeidzjan 2021. Max Verstappens klapband op het rechte stuk veroorzaakte een rode vlag. Bij de herstart schoot Lewis Hamilton rechtdoor en vergooide hij een eerste plek, die naar Sergio Pérez ging.
Hét moment van de Grand Prix van Azerbeidzjan 2021. Max Verstappens klapband op het rechte stuk veroorzaakte een rode vlag. Bij de herstart schoot Lewis Hamilton rechtdoor en vergooide hij een eerste plek, die naar Sergio Pérez ging.

2. Grand Prix van Canada

Twee weken later, van 17 tot en met 19 juni, reist het circus af naar Montreal, waar Circuit Gilles Villeneuve aangedaan wordt. Hoewel de Canadese baan vaak ook min of meer gezien wordt als stratencircuit hebben de coureurs er significant meer ademruimte dan in het claustrofobische Monaco en Baku. Let in deze race vooral op de laatste bocht, die uitmondt in de Wall of Champions; een muur die vele kampioenen al eens tot een DNF dwong.

Vanwege COVID deed de F1 Canada de afgelopen jaren niet aan, en het zal dan ook bijzonder zijn voor het land om de koningsklasse weer te mogen verwelkomen. Het circuit in het Franssprekende deel van Canada kent enkele krachtsintensieve stukken, maar ook technische gedeelten, wat het een mooie en gebalanceerde uitdaging maakt voor de coureurs. Met Nicholas Latifi en Lance Stroll op de grid kunnen we daarnaast een mooie opkomst verwachten.

3. Grand Prix van Groot-Brittannië

Silverstone Circuit, één van de absolute klassiekers van de huidige kalender. Het lange, bijzonder technische Britse circuit wordt door veel coureurs aangehaald wanneer ze een lijstje moeten maken met favoriete banen, en dat is geheel terecht. De baan zit vol legendarische bochten zoals Club en de Maggotts-Becketts-Chapel-combinatie, om Copse corner natuurlijk niet te vergeten.

Het was namelijk deze bocht waar Lewis Hamilton vorig jaar zijn Nederlandse titelrivaal aantikte. Dit resulteerde uiteindelijk in een onherstelbare breuk in de relatie tussen de twee rijders, en de meest verhitte titelstrijd van de afgelopen jaren. Groot-Brittannië is een waar motorsportland en de Britse Grand Prix mag dan ook zeker gezien worden als één van de hoogtepunten van de resterende wedstrijden van de eerste seizoenshelft.

Max Verstappen gaat in 2022 op zoek naar revanche op Silverstone: het circuit waarop hij een DNF moest noteren na een aanvaring met Hamilton. De Brit won uiteindelijk zijn thuisrace.
Max Verstappen gaat in 2022 op zoek naar revanche op Silverstone: het circuit waarop hij een DNF moest noteren na een aanvaring met Hamilton. De Brit won uiteindelijk zijn thuisrace.

4. Grand Prix van Oostenrijk

Na de thuisrace van Hamilton, George Russell en Lando Norris is het aan Red Bull Racing om een thuisrace te verrijden. Niet letterlijk, want de fabriek van de renstal staat wel gewoon in Milton Keynes, nabij Silverstone. Figuurlijk is de Grand Prix van Oostenrijk echter wel degelijk een thuisrace voor Verstappen en Sergio Pérez, die voor een Oostenrijkse renstal uitkomen, en ook nog eens op de Red Bull Ring plaats zullen nemen tijdens deel twee van de double header met Silverstone en de Red Bull Ring.

Het evenement wordt jaarlijks ruim bezocht door Nederlandse Formule 1-fans, en 2022 lijkt hierin geen uitzondering. Buiten het feit om dat de sfeer naast het asfalt altijd uitstekend is, lijkt het op het asfalt ook vaak goed te gaan voor Red Bull. Verstappen won er in 2021 tweemaal op rij, en heeft het evenement maar liefst drie keer naar zich toe weten te trekken. Dat maakt het ook meteen, samen met Mexico, het meest succesvolle circuit van de Limburger. O ja, dit jaar host het Oostenrijkse circuit ook nog eens een sprintrace, dus naar dit weekend kan je zeker uitkijken.

5. Grand Prix van Frankrijk

Kunt u zich de Grand Prix van Frankrijk 2021 nog herinneren? Inderdaad, de doorgaans weinig enerverende wedstrijd op het ongeïnspireerde Circuit Paul Ricard werd omgetoverd tot een waar strategisch huzarenstukje. Hamilton leek er lang met de zege vandoor te gaan, maar door een late pitstop te maken wist Verstappen zijn titelrivaal te passeren met nog twee ronden op de teller. Wát een race.

Laten we hopen dat het dit jaar wederom zo'n race gaat worden, want Paul Ricard heeft verder weinig te bieden, met alle respect. De diverse lange stukken worden met regelmaat onderbroken door enkele technische bochten, met vooral uitdagingen in de laatste sector. Toch moeten we eerlijk zijn: dit is op papier niet de wedstrijd waar de Formule 1-fans naar uit moeten kijken in het restant van de eerste seizoenshelft.

Paul Ricard is niet het meest intrigerende circuit van de kalender, maar is wel makkelijk te herkennen aan haar blauwe en rode ringen, die als schuurpapier werken wanneer een coureur van het asfalt schiet.
Paul Ricard is niet het meest intrigerende circuit van de kalender, maar is wel makkelijk te herkennen aan haar blauwe en rode ringen, die als schuurpapier werken wanneer een coureur van het asfalt schiet.

6. Grand Prix van Hongarije

Waar dat dan weer níét voor geldt, is de Hongaarse Grand Prix, die een double-header vormt met zijn Franse voorganger. Hongarije heeft, net zoals Monaco, een beetje de reputatie dat inhalen er erg lastig is, maar er is dit jaar hoop voor de fans. De reglementswijzigingen lijken over het algemeen namelijk het gewenste effect te hebben, wat betekent dat de coureurs op de Hungaroring in sector 2 en 3 elkaar waarschijnlijk beter kunnen volgen dan in de afgelopen jaren.

Komen ze na de laatste 180 graden-bocht het rechte stuk op, dan is de kans dus groter dat er in bocht 1 een inhaalactie plaats kan vinden. Het zou dus zomaar kunnen dat de Hongaarse Grand Prix van 2022 een stuk spannender wordt dan die van de afgelopen jaren, hoewel de 2021-versie, met een bowlende Valtteri Bottas bij de start van de race, natuurlijk ook een memorabele editie vormde. Een zeer verdienstelijke wedstrijd om de eerste helft van de F1-kalender mee af te sluiten, in ieder geval.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws