Di Montezemolo kritisch: 'Je kan verliezen, maar als hoofdrolspeler, niet als figurant' Formule 1
Formule 1

Di Montezemolo kritisch: 'Je kan verliezen, maar als hoofdrolspeler, niet als figurant'

Di Montezemolo kritisch: 'Je kan verliezen, maar als hoofdrolspeler, niet als figurant'

De laatste hoofdprijs van Ferrari dateert alweer uit 2008, vijftien jaar geleden dus, toen het Italiaanse team de constructeurstitel wist te pakken. In de jaren daarvoor pakte Ferrari juist de ene na de andere prijs, onder leiding van president Luca di Montezemolo. De inmiddels 75-jarige Italiaan laat in een interview met Quotidiano Sportivo zijn licht schijnen op de huidige situatie van het team.

Ferrari pakte sinds het begin van het 2020-seizoen nog maar vier overwinningen: drie voor Charles Leclerc, en eentje voor Carlos Sainz. In 2023 neemt Ferrari voorlopig plaats op de vierde plek in het kampioenschap, waarbij de drie podiumplekken van Leclerc de voornaamste hoogtepunten waren. Di Montezemolo baalt ervan dat de ambitie om te winnen bij Ferrari lijkt te ontbreken. 'Weet je waar ik van baal? Dat we een derde plaats vieren, zoals in Spa. Dat is niet waar Ferrari voor staat en dat had Enzo Ferrari niet geaccepteerd. Nooit', meent Di Montezemolo.

Een van de weinige hoogtepunten wordt volgens Di Montezemolo gevormd door een van de beide coureurs. 'Leclerc is sterk, en ik denk niet dat er andere coureurs beschikbaar zijn, die sterker zijn dan hij', waarmee hij Leclerc hoger lijkt aan te schrijven dan Lewis Hamilton, die een aflopend contract heeft bij Mercedes. Wereldkampioen Max Verstappen heeft nog een contract tot en met 2028 en is dus geen optie. 'Het is echter wel het minste van onze problemen wie er in de auto zit. Als president bouwde ik aan een dream team, van Schumi (Michael Schumacher, red.) tot Jean Todt, en van Ross Brawn tot Rory Byrne.'

Ferrari komt niet in de buurt van een titelgevecht

Op het moment dat Di Montezemolo president van Ferrari werd, in 1991, was het ook alweer twaalf jaar geleden dat Jody Scheckter de laatste wereldkampioen van het team werd. Uiteindelijk duurde het acht jaar voordat Ferrari in 1999 de constructeurstitel pakte, om vervolgens vijf jaar op rij de dubbel te pakken. 'Als fan droom ik niet zozeer van een Ferrari dat altijd wint, maar dat wel altijd tot de laatste race voor de titels vecht. In 1997, 1998, 1999, 2008, 2010, en 2012', zo noemt de Italiaan jaren op waarin de coureurstitel net niet gepakt werd. Sinds 2012, en het vertrek van Di Montezemolo, deed Ferrari nooit meer tot de slotrace mee voor de wereldtitels. 'Je kan verliezen, maar als hoofdrolspeler en niet als figurant. Enzo Ferrari heeft me veel geleerd, bijvoorbeeld om nooit tevreden te zijn. Na een zege dacht hij meteen aan de volgende race', aldus Di Montezemolo, die ook aangeeft dat hij geen contact heeft met John Elkann, de huidige president van Ferrari: 'Nul, niks. Ik heb nooit iets van hem gehoord.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws