Dit is de alternatieve WK stand zonder Verstappens klapband en Hamiltons inhaalrace Formule 1
Formule 1

Dit is de alternatieve WK stand zonder Verstappens klapband en Hamiltons inhaalrace

Dit is de alternatieve WK stand zonder Verstappens klapband en Hamiltons inhaalrace

'Als' bestaat natuurlijk niet in de Formule 1. Toch is het enorm interessant om te kijken hoe de WK stand F1 was als bepaalde zaken deze jaargang anders verliepen dan ze zijn verlopen. Maak kennis met de alternatieve tussenstand van 2021!

In dit artikel kijken we kort naar hoe de WK-stand zou zijn als drie specifieke zaken niet gebeurden: de inhaalrace van Lewis Hamilton tijdens de Grand Prix van Emilia Romagna, de crash van Max Verstappen afgelopen weekend in Baku en de daaruitvolgende mislukte uitremactie van Hamilton bij de herstart van diezelfde race. Het is inderdaad zo dat dit soort situaties, of het nou pech of geluk betreft, horen bij de Formule 1, maar het is interessant om te belichten hoe de WK-stand anders had kunnen zijn als dit soort zeldzame acties niet gebeurde.

Hamilton profiteert op Imola van rode vlag

Dat Hamilton de Grand Prix van Emilia Romagna op Imola nog als tweede beslechte, komt, ondanks een strakke inhaalrace, toch door mazzel. Vlak na zijn pitstop verslikte de zevenvoudig wereldkampioen zich in het gladde wegdek, waarna hij in de grindbak terecht kwam. Hij stond enkele tientallen seconden vast in het grind, kwam er weliswaar uit, maar trachtte met een beschadigde voorvleugel én een ronde achterstand de pitstraat op te zoeken. Dat de Brit alsnog tweede kon worden, kwam omdat Valtteri Bottas en George Russell vlak na Hamiltons uitstapje crashten en daardoor de race gestopt werd.

Zodoende kon Hamilton, die op het moment van de crash van Russell en Bottas met een kapotte voorvleugel naar de pitstraat waggelde, als nummer 7 in de rangorde zijn schade 'gratis' herstellen en zich bij de herstart ontdoen van een ronde achterstand. Deed hij dat niet, dan was het hoogstwaarschijnlijk een nulscore geworden voor de regerend wereldkampioen.

De Grand Prix van Azerbeidzjan op haar beurt zou onder normale omstandigheden gewonnen worden door Verstappen, die race race ferm leidde totdat hij vijf ronden voor het einde plots een klapband kreeg. Weg 25 punten, door pech. Verliep alles normaal, zou de Nederlander hebben gewonnen in Baku en zou Hamilton als derde over de meet komen. Door Verstappens klapper werd de race gestopt en vervolgens herstart middels een staande start. Hamilton kwam goed weg en haalde leider Perez in, maar blokkeerde vol zijn banden bij het ingaan van de eerste bocht en mocht achteraan aansluiten. Resultaat na Baku: zowel Hamilton als Verstappen puntloos.

Alternatieve WK stand F1

Rekenen we dus Hamiltons mazzeltje op Imola en de nulscores van de Brit en Verstappen niet mee, dan zou de voorsprong van de coureur van Red Bull Racing nog groter zijn geworden. Hamilton zou in het alternatieve scenario vier punten zijn misgelopen: negentien in de min voor Emilia-Romagna (inclusief punt voor snelste ronde), maar vijftien in de plus voor zijn verwachte P3 in Baku. Perez zou een puntje extra krijgen op Imola, hij werd in werkelijkheid elfde en zou door Hamiltons nulscore naar P10 opschuiven, maar zou er zeven missen vanwege zijn niet-zege in een normaal verlopen GP van Azerbeidzjan. Dit zou de 'andere' WK-stand zijn geweest:

PositieCoureurPuntenPunten +/- 
1Max Verstappen131+26
2Lewis Hamilton97-3
3Sergio Perez63-6

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws