Dutch GP verklaart aanpassingen aan de Zandvoort-pitstraat: 'Hij wordt een stukje langer' Formule 1
Formule 1

Dutch GP verklaart aanpassingen aan de Zandvoort-pitstraat: 'Hij wordt een stukje langer'

Dutch GP verklaart aanpassingen aan de Zandvoort-pitstraat: 'Hij wordt een stukje langer'

Robert van Overdijk, de circuitdirecteur van Zandvoort, legt uit wat de aanpassingen aan de pitstraat van het circuit gaan inhouden. Eerder in februari liet de FIA weten dat de pitstraat van het Nederlandse circuit aangepast zou gaan worden nadat een aantal coureurs aangaven dat het behoorlijk krap was. De ruimte tussen de pitstopposities worden dus vergroot, wat het in- en uitrijden veiliger maakt voor iedereen in de pitstraat. De verandering staat voor 2024 op de planning.

Tijdens de twee voorgaande edities van de Nederlandse Grand Prix in de duinen van ons kikkerlandje kwamen er een aantal klachten vanuit de coureurs en de teams op het bordje van de FIA. De pitstraat was aardig krap, en die wordt nu verlengt om de veiligheid van de coureurs en de medewerkers van de teams in de pitstraat te waarborgen. 'Het commentaar vanuit de coureurs ging over de afstand tussen de pitstopplaatsen', legt Van Overdijk uit bij de Nederlandse tak van Motorsport.com. 'De afstand daartussen was wat te klein en dus de marges tussen de teams waren ook net te klein', legt de circuitdirecteur uit.

'De FIA heeft daar over vergaderd in hun gebruikelijke evaluatie en bij ons voorgelegd als verbeterpunt. Dat hebben ze vorige week publiekelijk bekendgemaakt', zegt Van Overdijk, verwijzende naar de resultaten van de F1-commissievergadering. De FIA stelde in de uitkomsten van de vergadering dat de pitstopplaatsen anderhalve meter extra uit elkaar komen te liggen. 'We gaan de pitstraat in zijn geheel langer maken en dan trekken we de pitstraat verder uit elkaar. Daardoor wordt het in- en uitrijden voor en na de pitstop wat makkelijker. Dat is ook veiliger.' Met het verlengen van de pitstraat plaatst Zandvoort er een extra pitbox bij, zodat het allemaal in verhouding blijft. 'Dan zijn we alvast voorbereid op een extra team!'

Ingreep pas voor de GP van Nederland in 2024

Niet geheel onbelangrijk om te vermelden is dat deze verandering pas voor de editie van 2024 is. Voor de race van 2023 hoeft de pitstraat dus nog niet op de schop. 'Dit jaar zal de pitstraat zo zijn als die al was. De verlenging staat voor 2024 voor de planning. Voor de rest is alles goedgekeurd door de FIA. We moeten alleen nog wat aanpassen aan het lichtsysteem, het marshal lights system. Dat komt doordat daar nu verschillende gradaties in zitten. De pitstraat wordt langer gemaakt, verder is alles helemaal in orde', aldus Van Overdijk.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws