F1 in het kort | Steiner niet gediend van klagende Wolff: 'Wilde gewoon publiciteit' Formule 1
Formule 1

F1 in het kort | Steiner niet gediend van klagende Wolff: 'Wilde gewoon publiciteit'

F1 in het kort | Steiner niet gediend van klagende Wolff: 'Wilde gewoon publiciteit'

In de rubriek 'F1 in het kort' houdt F1Maximaal u op de hoogte van het laatste nieuws van de koningsklasse van de autosport dat nét niet in aanmerking komt voor een uitgebreide vermelding, maar uiteraard wel relevant is om toch even te benoemen op de website.

Steiner hekelt klaagzang Wolff op Mazepin in Spanje

Volgens Haas-teambaas Günther Steiner was het niet nodig voor Toto Wolff om over de boordradio te klagen over zijn coureur. De Oostenrijker nam tijdens de Grand Prix van Spanje contact op met de wedstrijdleiding om aan te geven dat Nikita Mazepin in de weg reed: 'Dit gaat ons een positie kosten', stelde de Mercedes-topman.

Steiner dient zijn collega nu van repliek: 'Ik denk dat Mazepin het vandaag uitstekend gedaan heeft als we het hebben over blauwe vlaggen', laat hij optekenen bij Motorsport-Magazin. 'Wolff wil misschien gewoon Wolff zijn en laten zie wie de baas is. Iedereen moet aan de kant wanneer er een blauwe vlag gezwaaid wordt. Misschien wilde hij gewoon wat publiciteit.'

Ricciardo: 'Updates laten me beter en zelfverzekerder rijden'

De ontwikkelingen aan de McLaren MCL35M hebben Daniel Ricciardo 'beter en zelfverzekerder' laten rijden. Dat zei de coureur zelf na afloop van de kwalificatie. Afgelopen vrijdag was zijn bolide nog 'lastig' te rijden, maar dat heeft het team dus snel weten op te lossen. 'Eerst had ik niet zoveel vertrouwen in de snelle bochten, maar dat is nu anders', legde Ricciardo uit volgens Formel1. 'Zodra je door bocht 1 rijdt, trap je gewoon op het gas en blijf je erop. Daar had ik nu genoeg zelfvertrouwen voor.'

Ferrari tevreden met voortgang: 'De data correleert weer met simulatie'

Ferrari-teambaas Mattia Binotto kijkt terug op een positief resultaat na de kwalificatie van de Grand Prix van Spanje. Binotto zag dat de data wederom stroopte met de eerder gesimuleerde data. 'Het was belangrijk voor ons dat de correlatie weer klopte. We hebben goed gewerkt aan onze zwakke punten van vorig jaar, zoals de hoge luchtweerstand', vertelt de teambaas aan Motorsport.com.

'We missen echter nog wel wat kracht in de motor. Dit is een aspect dat ons kwetsbaarder zal maken tijdens de race. We hebben aanzienlijke verbeteringen in de aerodynamica gevonden, maar we zitten nog niet op het niveau van de twee topteams. Meer konden we ook niet verwachten, als we realistisch zijn', vertelt Binotto verder.

Alpine en Haas vervangen uitlaatsystemen

Het team van Alpine gaat wederom de uitlaatsystemen vervangen van Fernando Alonso en Esteban Ocon. Dat zorgt ervoor dat het team inmiddels al 3 keer zijn systeem heeft vervangen, van de acht keer dat zij het uitlaatsysteem mogen vervangen. Ook Nikita Mazepin en Mick Schumacher kunnen rekenen op een nieuw uitlaatsysteem. Mochten de teams dit seizoen de limiet van acht systemen overschrijden, zullen er vanzelfsprekend weer grid-penalty's worden uitgedeeld, zo meldt F1technical.net.

'Perez voelde zich duizelig tijdens kwalificatie door spierprobleem'

Dat Sergio Perez last had van een spierprobleem, was al bekend. Maar volgens de Spaanse zender DAZN zorgde dat ook voor duizeligheid. 'Perez voelde zich slecht tijdens de kwalificatie, duizelig', zo valt te lezen op Twitter. 'De oorsprong ligt bij een spierprobleem. De teamdokters hebben dat gezien en na een rustperiode zou hij in de race geen probleem moeten hebben om te herstellen.'

Mazepin krijgt strafpunt na blokkeren Norris

Nikita Mazepin is door de wedstrijdleiding bestraft met één strafpunt en een gridstraf van drie plaatsen. Die zal weinig effect hebben, want de Rus startte de race sowieso al als laatste. Reden voor de straf is het blokkeren van Lando Norris tijdens de kwalificatie. In totaal heeft Mazepin nu twee strafpunten. Pas bij twaalf strafpunten in twaalf maanden tijd krijg de coureur een raceban.

Verstappen over gehekelde kerbstones: 'Dat snapt mijn reet ook wel'

Max Verstappen is niet blij met de nieuwe kerbstones die na de zevende bocht zijn geplaatst op het circuit van Barcelona. De Red Bull-coureur vindt dat ze onnodig zijn geplaatst en bij Ziggo Sport doet hij dan ook zijn beklag. 'Ik reed er nu twee keer mijn voorvleugel op stuk. Dan kan je zeggen 'dan moet je er vanaf blijven', maar dat snapt mijn reet ook wel. Ik snap gewoon niet dat ze dit doen in een bocht waar dat eigenlijk niet nodig is, maar waardoor ik wel onnodige schade rijd aan mijn voorvleugel', aldus de Nederlander.

Pirelli: Tweestopper voornaamste keuze in Spanje

Volgens Pirelli-chef Mario Isola zullen de teams op Circuit de Barcelona-Catalunya kiezen voor een tweestopper. 'We hadden vorig jaar ook al een tweestopper en alle indicatoren suggereren tot nu toe dat dit weer het geval zal zijn. Men verliest ook minder tijd gedurende de pitstops in vergelijking met Portugal', zegt de Italiaanse bandenchef volgens Motorsport Total.

Tost blij na vrije trainingen: 'Hopen dat het morgen net zo gaat'

Franz Tost is tevreden met de prestaties van zijn coureurs tijdens de twee vrije trainingen voor de Grand Prix van Spanje, zo laat hij weten tegenover Sky Sports F1. Pierre Gasly en Yuki Tsunoda eindigden als zesde en zevende in de middagsessie. Tost: 'Nu is het hopen dat het morgen net zo gaat. Dit was nog maar een vrije training. We zijn pas halverwege, er is nog veel werk aan de winkel. De tijden zitten heel dichtbij elkaar. Met een klein foutje sta je ineens vijf of zes plekken verder naar achter.'

Kubica biedt excuses aan voor spin tijdens eerste vrije training

Robert Kubica heeft zijn excuses aangeboden voor zijn spin tijdens de eerste vrije training voor de Grand Prix van Spanje. Dat laat de Pool weten tegenover de officiële site van de Formule 1: 'Ik heb een hoge prijs betaald voor een kleine fout. We probeerden wat dingetjes tijdens de sessie, maar het gevoel was nog niet helemaal daar om eerlijk te zijn Het spijt me dan ook dat ik spinde.'

Leclerc ziet verandering door vertrek Vettel: 'Humor is veranderd in het team'

Charles Leclerc merkt dat de sfeer bij Ferrari is veranderd nu Sebastian Vettel het team heeft verlaten en Carlos Sainz zijn stoeltje bij de Scuderia overneemt. 'Het is anders nu', zegt hij in gesprek met het Duitse RTL. 'Dat was het einde van een avontuur met hem, de humor is sindsdien wel een beetje veranderd in het team.' Toch is de Monegask blij met de komst van Sainz. 'Hij is ongelooflijk enthousiast en dat zie je terug in het team.'

Räikkönen werd geplaagd door zoon na aanvaring met teamgenoot

Kimi Räikkönen werd geplaagd door zijn zoon Robin nadat hij tijdens de Grand Prix van Portugal contact maakte met teamgenoot Antonio Giovinazzi. Dat vertelt de Fin tegenover Autosport. Door de touché kwam er een einde aan de rave van Räikkönen: 'Mijn zoon zei tegen me: 'Je moet voor je kijken als je aan het rijden bent'.

Williams ontdekte probleem op auto van Russell na Portugal

Williams heeft na de Grand Prix van Portugal een probleem ontdekt aan de bolide van George Russell. Dat vertelt de Engelsman zelf tegenover Motorsport.com: 'Het team heeft inderdaad een mankement gevonden aan de achterkant van de auto. Dat heeft ons zeker niet geholpen op de zondag.' Russell viel toen ver terug in het veld nadat hij begon op een elfde plaats. Hij eindigde uiteindelijk diep in de achterhoede.

Toch ziet de 23-jarige ook genoeg redenen voor optimisme, zeker sinds hij zijn beste kwalificatieresultaat heeft weten te behalen voor het Britse team in de Algarve vorig weekend: 'We vechten ongeveer voor een achtste of negende plaats in het constructeurskampioenschap. Dat is wel hoe snel onze auto ongeveer is. De zondag was in Portugal gewoon héél erg lastig.'

Hamilton krijgt Laureus-award voor actieve rol in strijd tegen racisme

Lewis Hamilton heeft een speciale Laureus Award gekregen voor zijn actieve rol in de strijd tegen racisme. De Brit was enorm vocaal in het debat over racisme en gelijkheid. Dat deed hij overigens niet alleen in de sport, maar ook in het maatschappelijk debat. Voor de stichting zijn er daarom genoeg redenen om de Brit te bekronen met een award.

'Het afgelopen jaar is zwaar geweest voor iedereen. Toch is het hartverwarmend om te zien dat de kracht van de collectieve stem heeft geleid tot een nieuw debat en de nodige verandering', vertelt Hamilton op de officiële website van de Formule 1. 'Ik geloof daarom dat we er verder mee kunnen komen. Ik sta naast de mensen die verder willen gaan', sluit Hamilton af.

Schumacher op zoek naar tijdswinst met 'agressievere' afstelling van de Haas

Mick Schumacher heeft een manier gevonden om meer uit zijn Haas te halen. De Formule 1-debutant geeft aan agressiever te werk te gaan met het afstellen van de auto en het valt hem op dat dit zijn vruchten afwerpt. Wellicht is dat de manier waarom de jonge Duitser Williams-coureur Nicholas Latifi op het circuit wist te passeren in Portimão.

'Ik zie vooral verbeteringen bij mijzelf en de manier waarop wij te werk gaan. We zijn nu bijvoorbeeld agressiever in de afstelling van de auto en we zien dat duidelijk terug in de data', zo opent Schumacher tijdens de persconferentie wanneer hem gevraagd wordt naar hoe het komt dat Haas prima oogde in Portugal. De jonge Duitser probeert in de afstelling dus een en ander uit om zo alles uit de auto te halen die dit jaar niet door ontwikkeld wordt.

Russell legt uitzonderlijke kwalificatieprestaties uit

Russell had in Portugal wederom een indrukwekkende kwalificatiesessie. Zo werd hij elfde voor Williams en nu legt hij tijdens de persconferentie voorafgaand aan de Grand Prix van Spanje uit hoe hij dat doet: 'Als team slagen we er goed in de auto te optimaliseren. Dat lukte niet iedereen in Portugal in de kwalificatie. Zestig of meer rondjes doen in de race, dan zie je toch dat veel meer mensen hun ware snelheid kunnen laten zien. Wij moeten zo'n zaterdag echter als iets positiefs zien en proberen het door te trekken naar zondag.'

Geen nieuwe updates voor Mercedes in Barcelona

Mercedes zal dit weekend tijdens de Grand Prix van Spanje aantreden zonder nieuwe updates op de auto te hebben gezet. Zo meldt Formule 1-journalist Andreas Haupt via zijn Twitter-account. Het team is tevreden met hoe de auto er momenteel voorstaat en acht updates dan ook (nog) niet nodig.

Mercedes-junior Vesti: 'Ik voel me nu meer zeker over mijn toekomst'

Frederik Vesti is sinds dit jaar een juniorcoureur van Mercedes en maakt in de Formule 3 de overstap van Prema Racing naar ART GP. In gesprek met Peter Windsor heeft de jongeling het over zijn contract met Mercedes: 'Veel mensen vertelden me dat ik nu veel meer druk zou krijgen en dat ik daar voorzichtig mee moet zijn. Ze zullen nu natuurlijk ook nog meer op me letten nu ik een Mercedes-junior ben, maar dit is echt een droom die uitkomt en ik voel me nu meer zeker over mijn toekomst.'

Seidl: 'Kwestie van tijd dat Ricciardo niveau haalt'

Daniel Ricciardo moet gedurende de eerste drie Formule 1-races van 2021 nog zijn meerdere erkennen in Lando Norris, maar McLaren-teambaas Andreas Seidl heeft er vertrouwen in dat de Australiër zich herpakt. Ricciardo voelt zich nog niet op zijn gemak in de McLaren, zo vertelt Seidl. 'Alsof hij rent op de rand van een mes', zegt hij tegen Motorsport.com. 'Ik weet honderd procent zeker dat het een kwestie van tijd is voordat Daniel zijn niveau haalt.'

Ocon benieuwd naar vernieuwd circuit Spanje

Bocht 10 zal er anders uitzien tijdens de Spaanse Grand Prix van dit seizoen. Dat is normaliter een scherpe hairpin naar links, maar dat is verleden tijd. De bocht is wat ruimer gemaakt. Esteban Ocon van Alpine is benieuwd naar de veranderingen. 'De laatste sector is altijd al wat verradelijk geweest, gezien de lage snelheid en de grip die dan al wat lager ligt. Dit jaar is het circuits ietsjes anders met bocht 10. Ik kijk er naar uit om vrijdag daar te rijden.'

Winkelman vervangt Plooij als pitreporter in Barcelona

Rick Winkelman vervangt Jack Plooij als pitreporter van Ziggo Sport tijdens de Grand Prix van Spanje, meldt Grand Prix Radio. Plooij en één van de cameramannen zitten nog in quarantaine in Portugal. Ze zijn beide besmet met het coronavirus en mogen daardoor niet aanwezig zijn bij het raceweekend in Barcelona. Winkelman zal nog wel de nodige PCR-testen moeten doen voordat hij mag afreizen naar het zuiden.

'Dat ik als gevolg van die positieve test niet naar Spanje kan, blijft natuurlijk flink balen, maar so be it', vertelt Plooij. 'Rick doet de interviews voor de fans. Hij is tevens een vertrouwd gezicht voor Max Verstappen. Zo kunnen we toch interviews maken met rijders en onze eigen vragen stellen. Het is geweldig dat de fans op deze manier toch bediend blijven, dat is immers het belangrijkste!'

Da Costa: 'Verstappen vindt Portimão heus wel leuk'

Max Verstappen liet tijdens het Grand Prix-weekend in Portugal blijken dat hij geen fan is van het circuit in Portimão. Volgens Formule E-coureur Antonio Felix da Costa ligt dat toch net wat anders. De Nederlander zou de baan juist wél leuk vinden, zo laat Da Costa weten tegenover AutoSport: 'Ik ken hem goed en wat hij zei, was gewoon in het heetst van de strijd. Hij heeft hier meerdere keren getest in het verleden en zei altijd dat hij het een leuke baan vond. Als zijn resultaat anders was geweest, zouden zijn uitspraken dat waarschijnlijk ook zijn.' Verstappen werd namelijk tweede en zag titelrivaal Lewis Hamilton verder uitlopen.

Kubica neemt eerste vrije training over van Räikkönen

Robert Kubica zal tijdens de eerste vrije training in Barcelona rijden met de auto van Kimi Räikkönen. Daarnaast zal de Pool op de woensdag en donderdag erna de nieuwe 18-inch banden van Pirelli testen. Vlak voor de officiële testdagen in Bahrein reed Kubica ook al eens met de C41 over het Circuit de Barcelona-Catalunya. 'Ik kijk ernaar uit om weer in de auto te zitten', verklaart de testcoureur van Alfa Romeo. 'Ik ben benieuwd hoeveel de auto vooruit is gegaan sinds de test in februari. Ook kijk ik er al naar uit om de nieuwe banden te ervaren.'

Ook Monaco staat fans toe bij Grand Prix

Naast Spanje heeft ook Monaco groen licht gegeven voor toeschouwers bij het Formule 1-evenement. In het vorstendom krijgen inwoners toegang tot de tribunes tegen normale prijzen. De capaciteit is echter verminderd naar circa 40 procent (7500 personen, red.) van de oorspronkelijke hoeveelheid toegelaten fans. Op zaterdag wordt dit nog minder, dan mogen er 3000 fans op de tribunes plaatsnemen.

De toeschouwers die aanwezig willen zijn bij het evenement moeten echter wel een negatieve PCR-test laten zien die uiterlijk 72 uur voorafgaand aan het evenement afgenomen is. Inwoners van Monaco zelf hoeven dan weer geen PCR-test te laten zien voor toegang tot een van de zitplaatsen, stelt Monaco-Matin.

Seidl: 'Norris heeft de kans om Bottas en Perez te verslaan in het klassement'

Andreas Seidl denkt dat de kans reëel is dat Lando Norris de derde positie in het klassement kan vasthouden tot het einde van het seizoen. De Britse coureur heeft die positie bemachtigd na drie goede openingsraces met één podiumfinish. Als hij deze vorm blijft doorzetten, kan hij volgens Seidl een behoorlijk gevaar vormen voor Valtteri Bottas en Sergio Perez.

'Er is altijd een kans', vertelt de teambaas van McLaren volgens Formel1. 'Het is belangrijk dat we elk weekend presteren. Consistentie is de sleutel tot het verslaan van auto's die op papier sneller zijn dan die van ons. Als we doorgaan met het upgraden van de auto en als Lando blijft doen wat hij deed in de eerste drie races, dan kunnen we de jongens voor ons onder druk zetten. Echter, als Bottas en Perez elk weekend goed gaan presteren, moeten we accepteren dat we op hen achterlopen qua snelheid.'

Duizend fans toegestaan bij Grand Prix van Spanje

Bij de Grand Prix van Spanje dit weekend mogen duizend fans aanwezig zijn, meldt nu.nl. Het gaat om mensen die lid zijn van het Circuit de Barcelona-Catalunya. De noodtoestand in het land wordt komende zondag opgeheven en daardoor kunnen er op het laatste moment nog toeschouwers worden toegelaten. 'Het is van groot belang dat we onze deuren kunnen openen en de steun van onze loyale leden kunnen belonen", zegt Josep Lluís Santamaría, algemeen directeur van het Circuit de Barcelona-Catalunya. 'Hoewel het nog om een klein aantal fans gaat, kunnen we een voorbeeld zijn van hoe supporters veilig bij sportevenementen kunnen zijn.'

Nissany neemt VT1 in Spanje over van Russell

Roy Nissany zal tijdens de eerste vrije training in Barcelona te zien zijn in de Williams van George Russell. Het is niet de eerste keer dat de huidig Formule 2-coureur in een F1-auto mag plaatsnemen. Desondanks kijkt de Israëliër uit naar een nieuwe kans om zichzelf te laten zien in de koningsklasse. 'Ik reed vorig jaar in Barcelona mijn eersteVT1-sessie en we hebben sindsdien veel vooruitgang geboekt. Ik ben blij om dat op de baan te kunnen laten zien. Het voelt geweldig om, elke keer dat ik in de auto stap, die ontwikkeling te ervaren.'

Eén positieve coronatest uit bijna 5000 personen waardoor Ziggo GP 'mist'

Uit de 4.895 coronatests die gedurende het Grand Prix-weekend van Portugal zijn afgenomen, is één persoon positief getest op het coronavirus. Hoewel er nooit bekend wordt gemaakt wie er positief is getest op de circuits, weten we dat deze persoon zich bevond in de bubbel van Ziggo Sport. Olav Mol en Jack Plooij 'misten' hierdoor de race fysiek en gaven verslag vanuit quarantaine.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws