Robert Kubica

Robert Kubica is een voormalige Formule 1-coureur. Kubica is de enige Pool die in de koningsklasse van de autosport reed, en de teller bleef op één Grand Prix-zege en één poleposition staan. Aan talent schortte het echter niet bij Kubica, die begin 2011, met al een voorcontract bij Ferrari op zak, zwaar crashte in een rallyrace, en zijn hand bijna verloor. De rechterhand herstelde nooit volledig, maar ook met beperkt functioneren van zijn hand keerde Kubica in 2019 terug bij Williams. Hij haalde echter nooit meer zijn oude niveau, maar mocht wel in 2021 nog tweemaal opdraven als corona-invaller.

Deze pagina gaat verder onder het nieuws.

Begin

Robert Kubica begint zijn carrière op het kartcircuit. Hier wordt direct duidelijk dat de Pool grote potentie heeft: in de eerste drie jaar dat hij in de karts rijdt, behaalt Kubica zes titels. In 2001 stapt de dan zestienjarige Kubica over op het Formule-racen. Hij begint in de Formule Renault 2000. In zijn tweede jaar in deze serie weet Kubica een tweede notering in het eindklassement binnen te slepen. De volgende twee jaar doet Kubica de Formule 3 aan. Dit is geen groot succes: in de twee jaar dat Kubica hier rijdt, behaalt hij respectievelijk de twaalfde en de zevende positie in het kampioenschap. Toch lukt het Kubica om in 2005 de overstap naar de Formule 3.5 te maken. Met vier overwinningen en elf podiumplaatsen op zak, wint Kubica zijn eerste kampioenschap in de single seaters. Ondertussen heeft het Renault Formule 1-team Kubica in het vizier gekregen. De Pool mag voor Renault tests in een F1-wagen gaan rijden.

Formule 1

In 2006 wordt Robert Kubica zelfs reservecoureur bij BMW-Sauber. Jacques Villeneuve, destijds de rijder bij BMW-Sauber, crashte tijdens de GP van Duitsland. Hierdoor kon Kubica in 2006 zijn stokje overnemen. In totaal rijdt Robert dat jaar zes Grands Prix mee en behaalt hij zelfs een derde plaats in Italië. Het debuut van Kubica betekent ook dat de eerste Pool ooit in de Formule 1 een feit is. In 2007 is Kubica in een sterke vorm. Hij eindigt dit seizoen als zesde in het klassement, ondanks dat hij een race heeft moeten missen als gevolg van een zware crash tijdens de GP van Canada.

Waar Kubica in 2007 misschien wel zijn zwaarste Formule-race kende, is dat het volgende jaar 180 graden gedraaid. Tijdens de Grand Prix van Canada weet Kubica zijn eerste Formule 1-race te winnen. In totaal staat hij dat jaar zes keer op het podium. Genoeg om zich van de vierde plaats in het kampioenschap te verzekeren. In 2009 rijdt Kubica voor het derde volledige seizoen voor BMW-Sauber. Dat jaar blijkt de bolide alleen minder competitief dan voorheen. Met één podiumplaats wordt hij veertiende in het klassement. Dit betekent de overstap naar een ander team: Renault. De wagen van de Fransen blijkt zich ook niet te kunnen meten met de top. Kubica behaalt in 2010 drie podiumplaatsen en eindigt als achtste in het kampioenschap. 

Rentree

Na veel gespeculeer over een mogelijke overstap naar Ferrari, is Kubica in 2011 wederom rijder bij Renault, op papier dan. In de winterstop treft het noodlot Robert Kubica. Tijdens de Ronde di Andorra-Rally maakt de Pool een vreselijke crash. Er wordt aanvankelijk gevreesd voor zijn leven. Uiteindelijk wordt Kubica na twee en een halve maand uit het ziekenhuis ontslagen. Aan de crash houdt Kubica een niet volledig functionerende rechterarm over. Na zes jaar niet te hebben geracet, raakt Kubica geïnteresseerd in een mogelijke terugkomst naar de Formule 1. In 2017 wordt hij een testcoureur bij Renault. Een jaar later, in 2018, wordt hij overwogen als nieuwe coureur voor Williams. Dit wordt echter Sergej Sirotkin.

In 2019 is het wel raak: samen met George Russell wordt Robert Kubica, met 34 jaar oud, aangesteld als nieuwe rijder bij Williams. Kubica laat in de eerste helft van dit seizoen zien dat hij, ondanks zijn handicap, een volwaardig coureur is. Door de langzame bolide van Williams komt Kubica alleen niet goed uit de verf en eindigt hij vaak onderaan tijdens races.

Alfa Romeo 

Ondanks de inspanningen van de Pool, weet hij het in 2019 niet ver te schoppen. Mede door een zwak presterende bolide, lijken Russell en Kubica voor spek en bonen mee te rijden. Voor het 2020-seizoen wordt besloten Kubica te vervangen door Nicolas Latifi. Robert Kubica vertrekt naar Alfa Romeo, om daar te functioneren als testcoureur. In 2021 mocht hij nog tweemaal meedoen, in Nederland en Italië, als vervanger van Kimi Räikkönen bij Alfa Romeo.

Jaar Team(s) Overwinningen Punten Eindstand WK
2006 BMW Sauber 0 6 16e
2007 BMW Sauber 0 39 6e
2008 BMW Sauber 1 75 4e
2009 BMW Sauber 0 17 14e
2010 Renault 0 136 8e
2019 Williams 0 1 19e
2021 Alfa Romeo 0 0 20e

Robert Kubica Nieuws