Robert Kubica

In 2019 maakt Robert Kubica, na negen jaar, zijn rentree in de Formule 1. Hij is de teamgenoot van George Russel, bij het team van Williams.

Begin

Robert Kubica begint zijn carrière op het kartcircuit. Hier wordt direct duidelijk dat de Pool grote potentie heeft: in de eerste drie jaar dat hij in de karts rijdt, behaalt Kubica zes titels. In 2001 stapt de dan zestienjarige Robert over op het Formule racen. Hij begint in de Formule Renault 2000. In zijn tweede jaar in deze serie weet Kubica een tweede notering in het eindklassement binnen te slepen. De volgende twee jaar doet Robert de Formule 3 aan. Dit is geen groot succes: in de twee jaar dat Robert hier rijdt, behaalt hij respectievelijk de twaalfde en de zevende positie in het kampioenschap. Toch lukt het Kubica om in 2005 de overstap naar de Formule 3.5 te maken. Met vier overwinningen en elf podiumplaatsen op zak, wint Robert zijn eerste kampioenschap in de single seaters. Ondertussen heeft het Renault Formule 1 team Kubica in zijn vizier gekregen. De Pool mag voor Renault tests in een F1 wagen gaan verrijden.

Formule 1

In 2006 wordt Robert Kubica zelfs reservecoureur bij BMW-Sauber. Jacques Villeneuve, destijds de rijder bij BMW-Sauber, crashte tijdens de GP van Duitsland. Hierdoor kon Kubica in 2006 zijn stokje overnemen. In totaal rijdt Robert dat jaar zes Grand Prixs mee en behaalt hij zelfs een derde plaats in Italië. Het debuut van Kubica betekent ook dat de eerste Pool ooit in de Formule 1 een feit is. In 2007 is Kubica in een sterke vorm. Hij eindigt dit seizoen als zesde in het klassement, ondanks dat hij een race heeft moeten missen als gevolg van een zware crash tijdens de GP van Canada. Waar Kubica in 2007 misschien wel zijn zwaarste Formule race kende, is dat het volgende jaar 180 graden gedraaid. Tijdens de Grand Prix van Canada weet Robert zijn eerste Formule 1 race te winnen. In totaal staat hij dat jaar zes keer op het podium. Genoeg om zich van de vierde plaats in het kampioenschap te verzekeren. In 2009 rijdt Kubica voor het derde volledige seizoen voor BMW-Sauber. Dat jaar blijkt de bolide alleen minder competitief dan voorheen. Met één podiumplaats wordt hij veertiende in het klassement. Dit betekent de overstap naar een ander team: Renault. De wagen van de Fransen blijkt zich ook niet te kunnen meten met de top. Kubica behaalt in 2010 drie podiumplaatsen en eindigt als achtste in het kampioenschap. 

Rentree

Na veel gespeculeer over een mogelijke overstap naar Ferrari, is Kubica in 2011 wederom rijder bij Renault, op papier dan. In de winterstop treft het noodlot Robert Kubica. Tijdens de Ronde di Andorra-Rally maakt de Pool een vreselijke crash. Er wordt aanvankelijk gevreesd voor zijn leven. Uiteindelijk wordt Kubica na twee en een halve maand uit het ziekenhuis ontslagen. Aan de crash houdt Robert een niet volledig functionerende rechterarm over. Na zes jaar niet te hebben geracet, raakt Kubica geïnteresseerd in een mogelijke terugkomst naar de Formule 1. In 2017 wordt hij een testcoureur bij Renault. Een jaar later, in 2018, wordt hij overwogen als nieuwe coureur voor Williams. Dit wordt echter Sergej Sirotkin. In 2019 is het wel raak: samen met george Russel wordt Robert Kubica, met 34 jaar oud, aangesteld als nieuwe rijder bij Williams. Kubica laat in de eerste helft van dit seizoen zien dat hij, ondanks zijn handicap, een volwaardig coureur is. Door de langzame bolide van Williams komt Robert alleen niet goed uit de verf en eindigt hij vaak onderaan tijdens races. Wellicht als Robert Kubica aanblijft als rijder en de wagen van Williams verbetert, kan Robert in de Formule 1 nog laten zien wat hij waard is.

Alfa Romeo 

Ondanks de inspanningen van de  Pool, weet hij het in 2019 niet ver te schoppen. Mede door een onder presterende bolide, lijken Russel en Kubica voor spek en bonen mee te rijden. Voor het 2020-seizoen wordt besloten Kubica te vervangen door Nicolas Latifi. Robert Kubica vertrekt naar Alfa Romeo, om daar te functioneren als testcoureur.

Jaar Team(s) Overwinningen Punten Eindstand WK
2006 BMW Sauber 0 6 16
2007 BMW Sauber 0 39 6
2008 BMW Sauber 1 75 4
2009 BMW Sauber 0 17 14
2010 Renault 0 136 8
2019 Williams 0 1 19

Robert Kubica Nieuws