F1 Live 16:00u | Kwalificatie Grand Prix van Emilia-Romagna 2024 Formule 1
Formule 1

F1 Live 16:00u | Kwalificatie Grand Prix van Emilia-Romagna 2024

F1 Live 16:00u | Kwalificatie Grand Prix van Emilia-Romagna 2024

Max Verstappen is niet al te best aan het Grand Prix-weekend in Emilia-Romagna begonnen. De Nederlander worstelde met meerdere problemen aan zijn RB20 tijdens de twee eerste vrije trainingen op de vrijdag, en kon daardoor het tempo van de Ferrari van Charles Leclerc en de McLaren van Lando Norris niet bijhouden. Ook tijdens de laatste vrije training kwam Verstappen niet hoger dan P6, terwijl teamgenoot Sergio Pérez in de allerlaatste minuten nog crashte en een rode vlag veroorzaakte. De kwalificatie op Imola gaat dus spannend worden, zodra om deze om 16:00 uur Nederlandse tijd begint.

Het Europese gedeelte van de Formule 1-kalender is aangebroken, en dat betekent dat de Formule 1-sessies weer 'gewoon' in de middaguren plaatsvinden. Om 12:30 uur Nederlandse tijd vond de derde en laatste vrije training plaats, en om 16:00 uur gaat er gekwalificeerd worden. Het circuit van Imola is een old school circuit, en is voor deze editie zelfs nog meer old school gemaakt, dankzij de toevoeging van meerdere grindbakken langs de baan. Het overschrijden van track limits door de coureurs wordt hierdoor gelijk hard afgestraft, en we zagen verschillende coureurs al een uitstapje door de grindbak maken tijdens de eerste sessies op de vrijdag.

Het weer kan soms nog wel eens een onvoorspelbare factor zijn tijdens een Grand Prix-weekend in de Italiaanse regio Emilia-Romagna, maar daar lijkt tijdens deze editie van de Grand Prix geen sprake te zijn. Ook tijdens de derde vrije training was het zonnig weer, met een aangename 24 graden buitentemperatuur. Tijdens de kwalificatie worden er vergelijkbare weersomstandigheden verwacht, terwijl op de zondag nog wel wat buien kunnen vallen. Het is nog echter de vraag of deze ook precies tijdens de race, die om 15:00 uur Nederlandse tijd aanvangt, zullen vallen. Het weer lijkt daardoor geen spelbreker te zullen zijn tijdens het verdere Grand Prix-weekend.

Hoeveel kans maakt Verstappen nog?

Het tempo van de RB20 in de handen van Verstappen zag er op de vrijdag niet al te best uit, wanneer deze met zijn naaste concurrentie wordt vergeleken. Zo zat de Nederlander een halve seconde onder de snelste tijd van Leclerc in de tweede vrije training, terwijl Norris sneller was in de long runs. Ook in de kwalificatiesimulaties was de jonge McLaren-coureur een maatje te groot voor de Red Bulls, waardoor de kansen van de Nederlander op zijn vijfde overwinning van het seizoen deze zondag op dit moment niet al te groot lijken. Kunnen Verstappen en Red Bull Racing nog iets uit de hoge hoed toveren? Of zal de strijd zich dit weekend vooral afspelen tussen thuisheld Ferrari en recente racewinnaars McLaren?

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

F1 Live 16:00u | Kwalificatie Grand Prix van Emilia-Romagna 2024
Hoeveel kans maakt Verstappen om zijn overwinning op Imola van twee jaar geleden deze zondag te herhalen? (Foto: Red Bull Content Pool Getty Images)

Piastri snelste in VT3, Pérez crasht

De laatste vrije training voorafgaand aan de kwalificatie bracht niet heel veel verandering, en Verstappen moest wederom genoegen nemen met een langzamer tempo dan zijn naaste concurrenten van McLaren en Ferrari. Het was dit keer echter niet Ferrari's Leclerc die bovenaan de schermen eindigde, maar McLarens Piastri. De Australiër wist een tijd van 1:15,5 neer te zetten, en ook zijn teamgenoot Norris kon daar in de laatste minuten van VT3 niet meer aankomen. Carlos Sainz maakte achter de twee McLaren-coureurs de top drie compleet, en Leclerc sloot met de vierde tijd aan. Verstappen kwam niet hoger dan P6, achter George Russell. De pech leek helemaal compleet voor Red Bull tijdens VT3, want Pérez raakt in de laatste minuten van de baan en kwam vervolgens met een harde klap pas tegen de barrières tot stilstand. Eerder in de sessie had Fernando Alonso ook al even voor een rode vlag gezorgd, nadat de Spanjaard van de baan was gespind.

F1 Live 16:00u | Kwalificatie Grand Prix van Emilia-Romagna 2024

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws