F1 Live 23:00u | Kwalificatie voor de Grand Prix van de Verenigde Staten Formule 1
Formule 1

F1 Live 23:00u | Kwalificatie voor de Grand Prix van de Verenigde Staten

F1 Live 23:00u | Kwalificatie voor de Grand Prix van de Verenigde Staten

Nadat Max Verstappen in Qatar zijn derde wereldtitel veiligstelde, is het Formule 1-circus aangekomen in de Verenigde Staten, waar de coureurs op de vrijdag na een trainingsuurtje laat op de Nederlandse vrijdagavond op jacht gaan naar een goede startpositie voor de Grand Prix van zondag. In die eerste en enige vrije training was Verstappen de snelste man, met Charles Leclerc als nummer twee.

Het raceweekend op het Circuit of the Americas zal het eerste deel van de tweede triple header van het seizoen vormen, met in de volgende weekenden ook nog Grands Prix in Mexico en Brazilië. Verder zijn er enkele paralellen met het weekend in Qatar te ontdekken: de temperaturen zullen behoorlijk hoog liggen, de track limits zullen vaak ter sprake komen, en er is opnieuw een sprintrace op de zaterdag.

Dat betekent dat er slechts één vrije training was. Deze ging op vrijdag om 19:30 uur Nederlandse tijd van start. In het trainingsuurtje kwam Verstappen bovendrijven, ondanks een momentje van overstuur in bocht tien. De wereldkampioen hield Charles Leclerc, Lewis Hamilton, en Sergio Pérez achter zich, al waren de onderlinge verschillen niet al te groot. Gezien het foutje in de snelle ronde van Verstappen lijkt hij echter nog ruimte voor verdere verbetering te hebben. Van de topteams was McLaren de vreemde eend in de bijt: Lando Norris en Oscar Piastri gebruikten geen zachte banden, en lieten dus nog niet het achterste van hun tong zien.

Om 23:00 uur Nederlandse tijd, en 16:00 uur lokale tijd, gaat de kwalificatie voor de Grand Prix van zondag van start. In deze sessie moeten de teams hun kaarten op tafel leggen en wordt duidelijk wie dit weekend de voornaamste uitdagers van Verstappen en Red Bull Racing zullen zijn. De uitslag van de kwalificatie wordt dus enkele minuten na middernacht verwacht in Nederland.

Verstappen jaagt op nummer 50

Een raceweekend nadat Verstappen zijn derde wereldtitel binnenhaalde, lonkt zijn vijftigste Grand Prix-zege, terwijl de teller drie jaar geleden pas op negen stond. De voortekenen zijn ronduit goed: de Nederlander won dit seizoen al veertien keer, en kan zijn record uit 2022 dus evenaren. Daarnaast zegevierde de Limburger in 2021 en 2022 in Austin al. In de twee jaar daarvoor bezocht de Formule 1 het Noord-Amerikaanse circuit niet vanwege de corona-epidemie. De laatste andere winnaar dan Verstappen is daardoor nog altijd Kimi Räikkönen: de Fin won in 2018, terwijl Verstappen van P18 naar de tweede plek reed.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

si202210210801 hires jpeg 24bit rgbpper
Verstappen in 2022 op weg naar winst in Texas.

Waar McLaren duidelijk best of the rest was in zowel Japan als in Qatar, is de verwachting dat het dit weekend toch wat onvoorspelbaarder wordt om de resterende podiumplekken. McLaren zal vermoedelijk weer meedoen in die strijd, maar Norris verwacht onder meer concurrentie van Ferrari, terwijl Mercedes dus in 2022 ook sterk voor de dag kwam in Texas. Gezien de derde stek van Hamilton in de vrije training, moet er opnieuw rekening worden gehouden met de Duitse constructeur.

Daarnaast zal Sergio Pérez ook uit zijn op ereherstel, nadat het Aziatische drieluik in Singapore, Japan, en Qatar hem maar vijf punten opleverde. De Mexicaan zal graag een beter resultaat neerzetten, voordat hij volgende week voor eigen publiek in actie komt. In Qatar, en ook eerder dit jaar in Oostenrijk, had Pérez regelmatig ruzie met de baanlimieten, en het valt voor de 33-jarige coureur te hopen dat verder onheil hem tijdens de belangrijkste sessies van het weekend bespaard wordt.

F1 Live 23:00u | Kwalificatie voor de Grand Prix van de Verenigde Staten 2023

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws