F1 Live 8:00u | Kwalificatie Grand Prix van Japan 2023 Formule 1
Formule 1

F1 Live 8:00u | Kwalificatie Grand Prix van Japan 2023

F1 Live 8:00u | Kwalificatie Grand Prix van Japan 2023

Max Verstappen en Red Bull Racing konden na de vrijdag in Japan opgelucht ademhalen. Na een minder weekend, waarin er voor het eerst dit jaar geen coureur van de Oostenrijkse renstal op de hoogste trede van het podium plaats mocht nemen, kwam Red Bull tijdens de openingsdag op Suzuka uitstekend uit de startblokken. Verstappen bracht in beide oefensessies op overtuigende wijze de snelste tijd op de klokken en ook de longruns zagen er weer veelbelovend uit. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Verstappen in Japan weer als de favoriet wordt bestempeld. Ferrari en McLaren wisten de goede lijn van Singapore door te trekken, maar het lijkt er niet op dat beide teams Red Bull dit weekend kunnen bedreigen.

Waar de sessies een week geleden in Singapore nog op Europese tijden werden verreden, daar is er dit weekend wel sprake van een tijdsverschil. Wie VT3 wil zien, zal de wekker moeten zetten. Het licht voor de derde en laatste vrije training zal immers om 4:30 uur Nederlandse tijd op groen springen, terwijl de kwalificatie op het iconische circuit van Suzuka om 8:00 uur van start zal gaan.

Red Bull stelt orde op zaken

Het team van Red Bull vreesde al voor een moeilijk weekend in Singapore en hoopte in Japan weer aan het front terug te kunnen keren. Er heerste wat onzekerheid, maar al na de eerste getimede ronde maakte Verstappen aan alle twijfels een einde. De Nederlander was direct anderhalve seconde sneller dan de rest en hij zou in zowel de eerste als de tweede training met speels gemak bovenaan eindigen. Ook in de longruns legde de regerend wereldkampioen een sterk tempo aan de dag en niemand leek ook maar in de buurt van de tijden van de Nederlander te kunnen komen.

Hoe anders is het aan de andere kant van de garage. Sergio Pérez kon het tempo van zijn jongere teamgenoot absoluut niet bijbenen. In VT1 en VT2 eindigde de Mexicaan respectievelijk als elfde en negende op ruim een seconde van Verstappen. Pérez had wat last van balansproblemen, maar hij gaf na afloop aan te weten welke richting hij op moet om het euvel te verhelpen. De 33-jarige denkt zelfs de strijd om poleposition aan te kunnen gaan met Verstappen.

Ook Ferrari en McLaren goed uit de startblokken, Mercedes worstelt

Er lijkt dit weekend geen maat te staan op Verstappen en Red Bull, maar Ferrari en McLaren wisten over één ronde nog wel enigszins in het spoor van de tweevoudig wereldkampioen te blijven. Charles Leclerc lijkt zich, na mindere weekenden in Zandvoort, Monza en Marina Bay, te hebben herpakt en de Monegask zal wel eens de grootste uitdager van Red Bull kunnen worden in de strijd om de poleposition. Of kan Lando Norris wellicht voor een verrassing zorgen? Zelf denkt de Brit dat de poleposition niet haalbaar is, maar de McLaren-coureur was op vrijdag nog verre van tevreden over de bestuurbaarheid van zijn bolide. Wie weet wat er nog in het verschiet ligt, mochten Norris en McLaren dit probleem kunnen verhelpen voor de kwalificatie.

Voor Mercedes is er nog flink wat werk aan de winkel. George Russell deed het met de vijfde tijd in VT2 nog best aardig, maar Lewis Hamilton maakte met P14 geen al te beste indruk. De coureurs klagen over een gebrek aan grip aan de achterzijde van de W14 en ook de voorkant doet niet helemaal wat de coureurs willen. Het is voor Mercedes te hopen dat het simulator-team een oplossing heeft kunnen vinden, want anders kan de Duitse renstal wel eens een lastig weekend tegemoet gaan.

Verstappen met beste papieren naar kwalificatie

Na drie vrije trainingen, alle drie gedomineerd door Verstappen, maakt de Nederlander zoals vanouds weer de grootste kans om er met poleposition vandoor te gaan. Toch ging het tijdens de derde training niet zo makkelijk als op de vrijdag, en kreeg hij concurrentie van beide McLaren-coureurs. Met een onderling verschil van maar twee tienden wist hij Norris en teamgenoot Oscar Piastri naar de tweede en derde plek terug te wijzen, maar de Britse renstal zal tijdens de kwalificatie ongetwijfeld in de buurt komen. Ferrari en Mercedes wisten tijdens de derde training niet echt te verrassen, maar ook zij hadden de nodige uitschieters tijdens de trainingen. Er is dus nog van alles mogelijk, maar dankzij zijn dominantie tijdens de trainingen heeft het er alle schijn naar dat Verstappen ook dit weekend poleposition zal bemachtigen.

Verstappen kan dit weekend zijn dominantie weer hervatten in Japan! Ook wedden op F1? Registreer nu bij JACKS en ontvang 60 euro aan free bets! Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws