F3 in Spanje | Hauger wint hoofdrace dominant, Van der Helm finisht P20 Formule 1
Formule 1

F3 in Spanje | Hauger wint hoofdrace dominant, Van der Helm finisht P20

Dit weekend vindt het allereerste Formule 3-weekend van het seizoen plaats. Fungerend als het voorprogramma voor de Formule 1, rijdt de raceklasse dit weekend in Spanje, op het Circuit de Barcelona-Catalunya. Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen in de opstapklasse en de prestaties van rookie Thijmen van der Helm? Volg F3 in Spanje voor het laatste nieuws.

12.49u (09/05) | Hauger wint hoofdrace dominant, Van der Helm finisht P20

De hoofdrace van de Formule 3 is geëindigd. Dennis Hauger wist het raceweekend dominant af te sluiten door te finishen op de eerste plek. De eerste races was Hauger nog niet in topvorm, hij kwam in aanraking met Alessandro Naninni in race twee, deze race werkt hij de nare bijsmaak weg. Thijmen van der Helm finisht op P20 na een consistente race.

Vanaf de start was het direct Hauger die de boventoon zou hebben tijdens de derde race in het Formule 3-weekend. Hij behaalde zijn eerste overwinning in de Formule 3. De coureur bleef de gehele race onbedreigd, nadat hij vroeg weg kon rijden van de rest van het veld. Tijdens de race waren er opvallend weinig incidenten te noemen. Geen enkele coureur viel uit tijdens de hoofdrace, die zo'n 22 ronden duurde.

Veel aandacht ook voor een opvallende voor Jack Doohan, die eveneens voor het eerst het podium mocht bestijgen. De coureur kon uiteindelijk niet dichtbij de Noor komen, hij finishte uiteindelijk op zo'n vier seconden afstand van de Red Bull-jongeling. Hauger wordt gezien als een van de gedoodverfde kandidaten voor de titel dit seizoen. Met zijn winst bewijst hij de verwachting.

17.50u (08/05) | Caldwell wint na botsing tussen leiders, Van der Helm op P16

In de tweede Formule 3-race van de Grand Prix van Spanje is het Olli Caldwell die er met de tweede overwinning van het seizoen vandoor is gegaan. In de eerste race was het Alexander Smolyar die won, maar hij viel al in de openingsronde uit in deze race. Nederlander Thijmen van der Helm kwam niet verder dan P16.

Direct na de start was het Enzo Fittipaldi die voor David Schumacher en Alessandro Nannini uitkwam en in de eerste positie reed. Verder terug was er meteen al contact te zien. Al in de eerste ronde waren het Logan Sargeant en Smolyar die samen uitvielen, maar beide coureurs staken al snel hun duim op. Dat zorgde er voor dat de coureur van ART Grand Prix geen tweede overwinning kon boeken.

Nadat de safety car op de baan was gekomen, ging het gevecht pas in ronde vijf weer los. Schumacher zette meteen een aanval in op Fittipaldi, maar hij wist zijn voorsprong te behouden. Maar in ronde twaalf wist de Duitse-coureur alsnog voorbij te komen aan de Amerikaan. Het bleef onverminderd spannend voorin, want Fittipaldi hield de druk er vol op.

Toen ging het mis tussen Fittipaldi en Schumacher. Ze maakten contact in bocht twee, waardoor de raceleider uitviel en de safety car weer de baan op kwam. In ronde zestien moest ook Fittipaldi gedwongen opgeven. Maar in ronde achttien ging het gevecht voorin weer verder. Nannini houdt Dennis Hauger tegen, met Caldwell en Victor Martins daar vlak achter.

Met nog drie ronden te gaan was het Nannini die nog steeds vooraan reed. Hauger heeft dan de snelste ronde, maar maakt geen grote doorbraken naar de leiding toe. Tot in ronde 21, toen Hauger het probeerde en zichzelf en Nannini uit de race reed. Een cadeautje dus voor Caldwell, die daardoor de race op zijn naam kan schrijven.

11.00u (08/05) | Smolyar wint eerste race, Van der Helm imponeert nog niet

In de eerste Formule 3-race van de Grand Prix van Spanje is het Alexander Smolyar die er met de eerste overwinning van het seizoen vandoor is gegaan. Polesitter Jonny Edgar wist niet stand te houden op P1 en dus waren het zijn concurrenten die kansen zagen. Nederlander Thijmen van der Helm kwam niet verder dan P21.

Edgar, onderdeel van het juniorenprogramma van Red Bull Racing, leek uitzicht te hebben op een goed resultaat na een uitstekende kwalificatie. Bij het activeren van de DRS in de vierde ronde moest hij echter toegeven aan de racepace van Smolyar, die een erg solide indruk maakte in Barcelona. Caio Collet, starttend van P3, wist ondanks best wat wisselingen in de top zes zijn plek gedurende de race te behouden.

Clement Novalak was de coureur die in de top tien het meeste indruk maakte. De Fransman startte vanaf P6, maar liet in de eerste race een uitstekende snelheid zien. Al in de tiende ronde pakte hij P3, waarna hij kon doorstomen naar P2. Een coureur met een stuk meer pech was Arthur Leclerc, het broertje van Formule 1-coureur Charles Leclerc. De Monegask kampte met een lekke band tegen het einde van de race, waardoor hij buiten de top twintig belandde.

Tijdens de race was Van der Helm vrij onzichtbaar. De rookie, uitkomend voor MP Motorsport, startte vanaf P22 en wist uiteindelijk maar één plek te winnen, toen Rasmussen (P21) de grindbak in belandde en een safety car veroorzaakte.