Ferrari blijft problematische F1-achtervleugel doorontwikkelen ondanks trillingen Formule 1
Formule 1

Ferrari blijft problematische F1-achtervleugel doorontwikkelen ondanks trillingen

Ferrari blijft problematische F1-achtervleugel doorontwikkelen ondanks trillingen

Ferrari blijft de achtervleugel met slechts een enkele steunpilaar doorontwikkelen. Dat vertelt Jock Clear, ingenieur en rijderscoach van Charles Leclerc, aan Motorsport.com. Dat komt misschien als een kleine verrassing, omdat deze achtervleugel de nodige problemen kende tijdens de testdagen en het GP-weekend in Bahrein.

De achtervleugel met één pilaar in plaats van twee zorgde tijdens de laatste testdag voor een DRS-probleem. Toen het in de vrije trainingen een week geleden weer werd getest, bleek uit tv-beelden dat de vleugel flink bewoog. Die problemen komen volgens Clear door een gebrek aan baantesten van het onderdeel. Op den duur zouden die dus opgelost moeten worden.

Daarvoor moet er nog wel worden gewerkt aan het concept, dat pas laat vorig jaar voor het eerst werd getest. 'Misschien zelfs pas in de laatste ontwikkelingsmaand, het is nog erg jong', stelt Clear. 'Het is een ontwikkeling die eigenlijk gewoon een stap vooruit is op de [vorige] achtervleugel. Het is duidelijk dat als je naar een monopilaar gaat, de luchtstroom naar de onderkant van het hoofdvlak wordt opgeschoond', wijst de ingenieur op het voordeel van het concept.

Ferrari wijst naar gebrek aan testtijd als oorzaak problemen

Clear vindt het dan ook niet zo gek dat problemen zich voordeden toen de vleugel werd uitgetest. 'Het is eigenlijk een voortdurende ontwikkeling, er is niets bijzonders aan. Wat we tot nu toe hebben gezien, is positief. Het zal waarschijnlijk weer verschijnen op de auto.' Hoeveel werk nog nodig is om het echt in te zetten tijdens een raceweekend, weet Clear niet.

Dat zouden de aerodynamici beter moeten weten, al is het volgens Clear ook moeilijk om de trillingen uit het echte leven terug te zien in de windtunnel. 'Je kan tot zoveel eruit halen, maar gezien de stijfheid moet je het op werkelijke schaal uittesten. Daarom werd het op de auto gezet en daarnaast hebben we nu minder testtijd. We moeten die vrijdagen dus wel gebruiken om onderdelen uit te proberen. We hebben ervan geleerd.'

Een trillende achtervleugel was overigens niet het enige probleem. Tijdens de kwalificatie verloor Leclerc ook nog wat onderdelen van zijn voorste wielkast. Clear wijst hier opnieuw naar een gebrek aan testtijd van de onderdelen. 'Het is jammer, het maakt de coureur zenuwachtig. We genieten hier niet van, maar we hebben het onderdeel vervangen en voor de volgende dag versterkt. Het hoort bij de eerste race om die kinderziektes eruit te werken.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws