FIA maakt nieuwe reglementen voor 2026 bekend, regels flink op de schop Formule 1
Formule 1

FIA maakt nieuwe reglementen voor 2026 bekend, regels flink op de schop

FIA maakt nieuwe reglementen voor 2026 bekend, regels flink op de schop

De FIA heeft donderdagmiddag officieel de nieuwe reglementen voor 2026 gepresenteerd. Vanaf dat seizoen zal er een compleet nieuw technisch- en motoreglement van kracht worden. Deze regels moeten ervoor zorgen dat de sport competitiever, duurzamer, maar bovenal ook veiliger wordt. De bolides zullen kleiner worden en ook zullen ze minder downforce hebben.

Vanaf 2026 gaan de reglementen ingrijpend veranderen. De regels voor de motoren, het chassis en de aerodynamica zullen flink op de schop gaan, zo heeft de FIA donderdagmiddag duidelijk gemaakt. De nieuwe regels zijn door de F1, de FIA, de teams en de motorfabrikanten ontwikkeld om voor een competitievere, veiligere en duurzamere toekomst van de Formule 1 te zorgen. De regels moeten op 28 juni nog wel goedgekeurd worden door de World Motor Sport Council.

Wat gaat er veranderen?

Er gaat dus een hoop veranderen in 2026. We zetten de belangrijkste wijzigingen op een rijtje. De bolides zullen bijvoorbeeld een stuk wendbaarder worden en zullen dertig kilo lichter zijn, waardoor ze beter de strijd aan kunnen gaan op het circuit. De auto's zullen daarnaast ook een stuk kleiner worden. Ook de motoren zullen een verandering ondergaan. Het batterijvermogen gaat met bijna driehonderd procent omhoog en er komt een gelijke verdeling tussen elektrische en verbrandingsonderdelen. De FIA ​​meldt ook dat de downforce met dertig procent is verminderd en de luchtweerstand zelfs met 55 procent.

Verder wil de Formule 1 het voor de coureurs eenvoudiger maken om in te halen en om dat mogelijk te maken is onder meer een nieuw systeem bedacht, waarbij coureurs die binnen een seconde van hun voorganger rijden wat extra batterijvermogen krijgen. Deze 'Manual Override Mode' komt ter vervanging van het huidige DRS-systeem en heeft wat weg van het push to pass-systeem uit de IndyCar. Daarnaast zal de F1 gebruikmaken van nieuwe actieve aerodynamica, met een beweegbare voor- en achtervleugel. Ook de veiligheid wordt verder aangepakt met een sterkere constructie en ook zullen er strengere tests komen.

Hoe zullen de nieuwe bolides er uit gaan zien?

Naast de inhoudelijke veranderingen heeft de FIA ook een aantal beelden getoond van de nieuwe auto, waarmee Max Verstappen en zijn negentien concurrenten de strijd met elkaar aan zullen gaan. De grootste wijzigingen zitten aan de voorzijde van de bolide, waarbij zowel de voorvleugel als de neus er flink anders uit zal komen te zien.

FIA maakt nieuwe reglementen voor 2026 bekend, regels flink op de schop
FIA maakt nieuwe reglementen voor 2026 bekend, regels flink op de schop
FIA maakt nieuwe reglementen voor 2026 bekend, regels flink op de schop
2026 car render 1 4

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws