Ford helpt Red Bull met technologieën uit drag racing tijdens ontwikkeling 2026-motor Formule 1
Formule 1

Ford helpt Red Bull met technologieën uit drag racing tijdens ontwikkeling 2026-motor

Ford helpt Red Bull met technologieën uit drag racing tijdens ontwikkeling 2026-motor

Jim Farley, CEO van Ford, is tevreden met de overdracht van kennis tussen het Amerikaanse merk en Red Bull Racing. Ford gebruikt momenteel een techniek uit de drag racing-series om het team uit Milton Keynes te ondersteunen met de elektrische systemen van de motor voor 2026. Hoewel Farley beaamt dat er nog een hoop werk te verrichten is om een competitieve krachtbron klaar te zetten, is de CEO ook tevreden met de progressie die is geboekt.

In Milton Keynes wordt momenteel op meerdere facetten keihard gewerkt. Zo focust het Formule 1-team zich op het aankomende seizoen en is Red Bull Powertrains keihard bezig om de motor voor het 2026-seizoen te ontwikkelen. Dat doet de Oostenrijkse renstal met de hulp van Ford, dat voor het eerst sinds 2004 weer te vinden is in de koningsklasse van de autosport. Beide partijen gebruiken deze samenwerking om verschillende technologieën met elkaar uit te wisselen.

Voor Ford is het een interessante samenwerking, aangezien het merk in meerdere raceklassen actief is. Het merk kon echter niet meer om de Formule 1 heen. 'We gaan terug naar de Formule 1 op een manier zoals we dat in het verleden niet hebben gedaan. Het blijkt dat de beste aerodynamica in de Formule 1 te vinden is, evenals de beste telemetrie en de beste digitale diagnostiek', zegt Farley bij Speedcafe. 'Dit is niet zoals het bezitten van ons eigen team; we gaan daar letterlijk naartoe om technologie over te dragen.'

Red Bull kan vooral gebruikmaken van Fords kennis over de elektrische systemen van de motor. Het aandeel van de MGU-K gaat namelijk flink omhoog. Ford gebruikt hierbij kennis uit drag racing-series. 'In 2026 gaat het aandeel van de elektrische systemen naar ongeveer vijftig procent elektrisch – dat hebben we bijvoorbeeld in de NHRA. Aan de andere kant kunnen we telemetrie, digitale diagnostiek en ook aerodynamica krijgen, die we kunnen toepassen op onze productie van elektrische auto's om de batterij kleiner te maken.'

Ford ook blij met progressie Red Bull Powertrains

Christian Horner heeft in een recent interview aangegeven dat Red Bull Powertrains nog een lange weg te gaan heeft. Wel zijn alle betrokken partijen blij met de samenwerking en de progressie die wordt geboekt. 'Ik kreeg de kans om veel tijd door te brengen met het team in Milton Keynes en met Adrian Newey. Ik denk dat we op de goede weg zijn. Hoewel 2026 klinkt alsof het ver weg is, hebben we nog veel werk te doen aan de aandrijflijn, maar ik ben echt tevreden met de vooruitgang', aldus Farley.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws