Formule 1-teams bereiken akkoord over wijziging sprintformat: voortaan twee kwalificaties Formule 1
Formule 1

Formule 1-teams bereiken akkoord over wijziging sprintformat: voortaan twee kwalificaties

Formule 1-teams bereiken akkoord over wijziging sprintformat: voortaan twee kwalificaties

De Formule 1 heeft een akkoord bereikt met de teams om de opzet van sprintweekenden te veranderen. Dat nieuws bevestigt Ferrari-teambaas Frédéric Vasseur. Voortaan worden er twee kwalificaties gehouden die de startopstellingen voor de sprintrace en Grand Prix bepalen. De extra kwalificatie gaat ten koste van de tweede vrije training op zaterdag. Het nieuws moet nog wel bevestigd worden door de FIA.

Volgens Vasseur is het 'vrij bijzonder dat alle teams voor de verandering met elkaar op één lijn zitten. Ik vind het een leuk format. Ik ben geen groot fan van de tweede vrije training. Die is soms een beetje saai. Het is een goede beslissing om het weekend wat dynamischer te maken. In het voetbal ga je ook niet een dag voor de wedstrijd de training in het stadion op televisie kijken. We zijn waarschijnlijk de enige sport ter wereld die een trainingssessie op tv uitzendt', wordt de Fransman geciteerd door onder meer RTL Nieuws.

Sprintformat op de schop in Formule 1

Het idee om de sprintrace een op zichzelf staande wedstrijd te maken broeide al langer en nu wordt het plan definitief doorgezet. Al tijdens het komende raceweekend in Azerbeidzjan, van 28 tot en met 30 april, gaat het nieuwe format in. Het betekent dat we op vrijdag de eerste vrije training zien, gevolgd door de kwalificatie voor de hoofdrace van zondag. De tweede vrije training op zaterdag maakt plaats voor een kwalificatie voor de sprintrace diezelfde dag.

In 2023 worden er zes sprintraces verreden. In de afgelopen twee jaren vonden er telkens drie plaats. De eerste wordt, zoals eerder benoemd, gehouden in Baku. Verder staan er sprintraces in Oostenrijk, België, Qatar, de Verenigde Staten (Austin, Texas) en Brazilië op de planning. De coureurs die in de top acht eindigen bij zo'n race, die ongeveer een halfuur duurt, verdienen punten: acht voor de winnaar, één voor degene die achtste eindigt.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws