Gesprekken over F1-puntensysteem voor gehele grid: 'Uitbreiden van de punten is iets goeds' Formule 1
Formule 1

Gesprekken over F1-puntensysteem voor gehele grid: 'Uitbreiden van de punten is iets goeds'

Gesprekken over F1-puntensysteem voor gehele grid: 'Uitbreiden van de punten is iets goeds'

Op 25 april werd tijdens de bijeenkomst van de F1 Commission gesproken over de mogelijkheid tot het uitbreiden van het puntensysteem. Verschillende F1-teams stelden voor aan om de eerste twaalf coureurs punten uit te delen in de race in plaats van aan de eerste tien. Een definitief besluit werd er niet genomen, maar inmiddels zouden er gesprekken worden gevoerd over de mogelijkheid tot het uitdelen van punten aan de gehele grid, meldt Motorsport.com.

Tijdens de bijeenkomst van de F1 Commission werd vastgesteld dat het voorstel nog verder geanalyseerd moest worden voordat er een definitief besluit kon worden genomen. 'Laten we er de tijd voor nemen om het goed te doen en om het maar een keer te hoeven doen', zegt Williams-teambaas James Vowles over het besluit.

Alle teams lijken het eens te zijn

Het idee over de uitbreiding van het puntensysteem werd vooral goed ontvangen door de teams die over het algemeen het laagst scoren. Zo zag Haas-coureur Kevin Magnussen het idee wel zitten aangezien het voor hem soms 'zinloos' voelt om deel te nemen aan de race in de wetenschap dat er geen punten te behalen zijn. Ook Aston Martin-teambaas Mike Krack is voorstander. 'Ik denk dat we het systeem onder de loep moeten nemen. We hebben ook nieuwe fans. We zijn niet meer de puristen die we jarenlang zijn geweest', zei hij. 'Ik denk dat er altijd iets om voor te vechten moet zijn.'

De vraag is tot welke plaats er punten uitgedeeld moeten worden. Ook al eindigen de rijders van het team van McLaren met regelmaat in de punten, ziet McLaren-CEO Zak Brown wel wat in het idee om punten uit de delen aan elke rijder op de grid. 'Ik denk dat zodra er punten op het spel staan, elke deelname veel belangrijker wordt.' Volgens Brown kiezen bepaalde teams er, bijvoorbeeld, voor om soms te besparen op het bijwerken van slijtage omdat zij toch geen kans hebben om in de punten te eindigen. 'Dat zou worden voorkomen', denkt de McLaren-CEO.

Brown redeneert dat als het om een van de auto's van de topteams gaat er in geval van een lage klassering alles op alles zou worden gezet om het best mogelijke resultaat te behalen. 'Ik denk dus dat je (de wijziging van het puntensysteem, red.) kan beredeneren voor de gehele grid. In ieder geval tot de twaalfde plaats.' Brown en Krack zijn het wel eens met Vowles dat welk besluit er ook wordt genomen het moet leiden tot een eenmalige aanpassing van de reglementen. 'Ik denk dat alle teams het erover eens zijn dat het uitbreiden van de punten iets goeds is', concludeert Brown.

Niets missen van Verstappen in 2024 en 2025? Sluit dan een abonnement af bij Viaplay.

Pakt Verstappen de overwinning in Miami? Krijg 50x of 100x je inzet bij een winstmarge van 10 seconden of meer! Voor nieuwe spelers, 24+. Lees de voorwaarden.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws