Marko geeft Brown lik op stuk: 'Dat gaat helemaal niet gebeuren' Formule 1
Formule 1

Marko geeft Brown lik op stuk: 'Dat gaat helemaal niet gebeuren'

Marko geeft Brown lik op stuk: 'Dat gaat helemaal niet gebeuren'

Red Bull Racing-topadviseur Helmut Marko ziet in dat Red Bull Max Verstappen een winnende auto moet blijven bieden zodat de Nederlander niet elders gaat kijken. Marko beschouwt het vertrek van Adrian Newey als een zwaar verlies voor het team, maar weet ook dat het huidige technische team het ook voor elkaar kan krijgen om winnende bolides te blijven maken.

McLaren-CEO Zak Brown liet tijdens de persconferentie in Miami weten dat hij direct het ergste voorzag voor Red Bull. Naar het idee van de Amerikaan zal het vertrek van Newey zorgen voor een leegloop, want McLaren zag al veel cv's van Red Bull-medewerkers in haar inbox. Red Bull zelf lijkt echter geen redenen te hebben voor paniek. Zowel de rijders als de teambaas spraken vertrouwen uit in het team dat het nu zonder Newey moet gaan doen. Marko denkt ook niet dat het vertrek van de topontwerper voor een leegloop zal zorgen. 'Ik ben wel verrast dat het zo snel is gebeurd', zegt Marko in gesprek met de Nederlandse tak van Motorsport.com.

'Het is natuurlijk een groot verlies omdat hij een geweldig persoon is en de beste ontwerper. Ik denk echter niet dat we zullen lijden omdat we een goed technisch team hebben', vervolgt Marko, die herhaalt wat Christian Horner ook al zei. 'Onze technische afdeling is een mix van ervaren mensen, Pierre Waché, en jonge talenten als Ben Waterhouse. Ik denk dat dit een goede combinatie is om de standaard hoog te houden.' Waar Marko zegt dat Red Bull niet snel zal lijden, bedoelt hij dat het vertrek van Newey in 2024 en 2025 sowieso nog niet voelbaar zal zijn. De kampioensformatie beschikt momenteel over de beste auto en doordat het reglement pas over twee jaar verandert, zou de bolide van volgend jaar en 2025 ook gewoon competitief moeten zijn.

Verstappen blijft zolang Red Bull de beste auto kan bieden

Het vertrek van Newey bracht ook nieuwe speculaties op gang dat Verstappen mogelijk ook zou besluiten om te vertrekken nu een van de sleutelfiguren weg is. Marko denkt daar anders over. Hij gaf eerder aan in gesprek met de Oostenrijkse media dat Verstappen aan Marko gebonden was middels een clausule. 'Alle andere mensen hebben langlopende contracten. Zolang we Max een winnende auto kunnen bieden, denk ik ook dat hij blijft. Een leegloop of een domino-effect zie ik dan niet meteen gebeuren. We moeten hem gewoon de winnende auto blijven bieden.' Het is voor velen de vraag of Red Bull dat in 2026 kan blijven doen, wanneer de technische reglementen weer over de kop gaan.

'Die risico's zijn er voor iedereen. We krijgen dat jaar een volledig nieuw chassis- en motorreglement, dus dat brengt voor iedereen risico's met zich mee. Maar nu is het nog maar 2024 en ligt onze focus eerst op het winnen van een nieuw kampioenschap', zegt de Oostenrijker. De 81-jarige onderstreept daarbij dat het belangrijk is dat Verstappen zijn vierde titel snel binnen kan slepen, en Red Bull een zevende constructeurstitel. Hij verwacht dat dat gaat lukken met het huidige team. 'In 2026 moet het technische team laten zien dat ze het ook zonder Adrian kunnen. Maar de nieuwe reglementen waren natuurlijk zijn specialiteit', zegt Marko. Ondanks alles heeft Red Bull hem geen gardening leave opgelegd. 'Met al zijn verdiensten voor ons team moet je ook rechtvaardig zijn. Het was de wens van iedereen om een eerlijke oplossing te vinden voor beide partijen.'

Niets missen van Verstappen in 2024 en 2025? Sluit dan een abonnement af bij Viaplay.

Pakt Verstappen de overwinning in Miami? Krijg 50x of 100x je inzet bij een winstmarge van 10 seconden of meer! Voor nieuwe spelers, 24+. Lees de voorwaarden.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws