Häkkinen begrijpt Red Bull: 'Dat maakt hem Verstappens ideale teamgenoot' Formule 1
Formule 1

Häkkinen begrijpt Red Bull: 'Dat maakt hem Verstappens ideale teamgenoot'

Häkkinen begrijpt Red Bull: 'Dat maakt hem Verstappens ideale teamgenoot'

Er kwam veel groot nieuws naar buiten in de eerste week van juni. Waar Red Bull Racing velen had doen denken dat het team pas rond de zomerstop naar buiten zou komen met de driver line-up voor 2025, kwam die aankondiging nu al. Tot grote verbazing van veel fans blijft Sergio 'Checo' Pérez ook de aankomende twee jaar naast regerend wereldkampioen Max Verstappen rijden. Tweevoudig wereldkampioen Mika Häkkinen begrijpt het besluit van de Oostenrijkse renstal wel.

In zijn voorbeschouwing voor Unibet van de aankomende race in Canada, schrijft de Fin dat er eigenlijk helemaal geen reden is om verbaasd te zijn over de contractverlenging van de Mexicaan. 'Er is geen reden voor het team om een driver line-up die in 2023 resulteerde in een 1-2 in het coureurskampioenschap te veranderen', schrijft hij. Tegelijkertijd stelt hij dat daarmee nog niet alles is gezegd.

Competitie is niet alles

Volgens Häkkinen heeft Pérez zich bij de start van het seizoen al bewezen aan het team. 'Dit seizoen beleefde Checo een paar moeilijke weekenden in San Marino en Monaco, maar daarvoor behaalde hij drie tweede plaatsen en ook nog een podium in China.' De Fin schroomt zich dan ook niet om zijn waardering voor de Mexicaan uit te spreken. 'Dat is precies wat hem een ideale teamgenoot voor Verstappen maakt en wat balans brengt binnen Red Bull.'

Gezien de onstuimige start van het seizoen die Red Bull heeft gekend, lijkt balans binnen het team belangrijker dan ooit te zijn. 'Het is belangrijk dat coureurs elkaar uitdagen, maar het is ook belangrijk dat er harmonie is.' Als voormalig coureur weet Häkkinen als geen ander wat keiharde competitie tussen twee coureurs met een team kan doen. 'Het is belangrijk dat de coureurs niet met elkaar in conflict komen, want dat kan een team compleet vernielen', schrijft hij.

Het is volgens de Fin niet zo raar dat de prestaties van Verstappen leidend zijn voor de Oostenrijkse renstal. 'Ik heb tijdens mijn carrière veel snelle teamgenoten gehad, maar eigenlijk is het heel simpel. Als je de snellere rijder bent, profiteer je daarvan. Dat betekent dat je een betere positie op de grid en een optimale racestrategie hebt. Maar het betekent ook dat je de focus van de ontwikkelingen binnen het team wordt.' Volgens Häkkinen lijkt het er daardoor soms op dat teams een favoriete coureur hebben, maar is dat niet het geval. 'In werkelijkheid is het alleen zo dat de snellere coureur de prestaties neerzet en data genereert die de leidraad vormen voor de ontwikkeling van het team.'

Hoe het ook mis kan gaan

Zoals gezegd is competitie tussen de twee coureurs binnen een team niet alles. Volgens Häkkinen zagen we recentelijk in Monaco hoe het ontzettend mis kan gaan wanneer deze competitie te fel wordt. 'De botsing tussen Alpine-coureurs Pierre Gasly en Esteban Ocon in Monaco was een keihard voorbeeld van hoe het mis kan gaan. Normaliter steunen we coureurs die in een gat springen in Monaco waar inhalen enorm lastig is, maar Ocon's besluit om ervoor te gaan in de Portier-bocht leidde tot een botsing waardoor de rode vlag werd gehesen. Ocon's weekend kwam tot een einde en dat had net zo goed het geval kunnen zijn voor Gasly.'

De crash liet volgens Häkkinen dus zien hoe twee goede coureurs niet altijd tegelijkertijd in een team passen. 'In tegenstelling tot Red Bull heeft Alpine ervoor gekozen om niet dezelfde coureurs aan te houden voor 2025 waardoor Ocon ergens anders een stoeltje zal moeten vinden. Hij en Gasly zijn beiden snel, maar de twee in een team werkt gewoon niet in de Formule 1', sluit de Fin af.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws