Marko geeft fout toe, maar lacht: 'Dat zit niet in het DNA van een Verstappen' Formule 1
Formule 1

Marko geeft fout toe, maar lacht: 'Dat zit niet in het DNA van een Verstappen'

Marko geeft fout toe, maar lacht: 'Dat zit niet in het DNA van een Verstappen'

Helmut Marko had na de Grand Prix van Oostenrijk genoeg om over na te praten. Doorgaans regent het wat complimenten over Max Verstappen, en wordt het teleurstellende resultaat van Sergio Pérez gebagatelliseerd. Na de race op de Red Bull Ring kwam de Mexicaan echter niet eens ter sprake, omdat de teamadviseur meer dan voldoende te melden had over Verstappen.

Verstappen leek de race lange tijd onder controle te hebben, maar het ging bergafwaarts na een slechte pitstop bij een wissel naar gebruikte banden. 'We hadden een probleem linksachter bij de pitstop. Onze voorsprong was zo'n zeven seconden, dus dat was een solide voorsprong. Na die pitstop werd het zo'n drie seconden', vertelt Marko bij Viaplay tegen voormalig Red Bull Racing-coureur David Coulthard.

Marko geeft toe dat de constructeurskampioen zich al misrekende met het weer. 'Ons plan was om twee sets harde banden achter de hand te houden, want de temperatuur zou boven de dertig graden liggen. Dat gebeurde niet, en de harde banden presteerden niet goed, zoals we zagen. Lando had nieuwe mediumbanden, en wij niet', weet Marko. Dat is een gevolg van de bandenkeuze in de vrije training op vrijdag al.

Ook Verstappen zelf bleef niet foutloos. 'In de outlap verremde Max zich in de vierde bocht, waardoor van die drie seconden meteen nog maar ruim een seconde overbleef. Daarna was de nieuwe medium natuurlijk beter. Lando zat meteen in de DRS, en daarna hadden we een duel', omschrijft de 81-jarige. 'Dat duel was op bepaalde momenten heel sportief en vermakelijk, maar toen veranderde het van beide kanten. Het ging erover wie de track limits het meeste overschreef, en wie ondeugender was', lacht de man van Red Bull.

Track limits

Uiteindelijk had Verstappen wellicht niet zo hard hoeven te verdedigen, omdat Norris een tijdstraf kreeg vanwege het overschrijden van de track limits, maar dit wisten beide coureurs nog niet. 'Binnen het team wisten we al dat er al een onderzoek naar Norris was, omdat hij al drie keer naast de baan had gezeten. We wisten niet of hij straf zou krijgen en hoeveel straf hij zou krijgen. We hadden tegen Max moeten zeggen dat hij moest kalmeren, dat hij hem moest laten gaan, en dat hij wel een straf zou krijgen. Dat zit niet in het DNA van een Verstappen, en ook niet bij Lando', laat Marko optekenen.

Uiteindelijk vindt Marko het jammer dat het duel in tranen eindigde. 'De uitkomst van het gevecht laat niet zien wat het duel beloofde, en hoe goed beide coureurs zijn', aldus de Oostenrijker, die met een lach en een positieve conclusie afsloot. 'We hebben onze voorsprong uitgebouwd bij de coureurs en bij de constructeurs, en dat positieve punt nemen we graag mee', aldus Marko.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws