Marko heeft aan de Max-factor niet genoeg: 'Betekende dat hij daar al tijd moest winnen' Formule 1
Formule 1

Marko heeft aan de Max-factor niet genoeg: 'Betekende dat hij daar al tijd moest winnen'

Marko heeft aan de Max-factor niet genoeg: 'Betekende dat hij daar al tijd moest winnen'

Een zesde en een achttiende startplek: dat klinkt als een vrij gemiddeld kwalificatieresultaat voor Aston Martin of Haas, maar niet voor Red Bull Racing. Teamadviseur Helmut Marko hamerde in aanloop naar de kwalificatie al meerdere malen op het belang van de Max-factor, maar zelfs Max Verstappen kon niet met de RB20 overweg in Monaco.

Na de vrijdag hield Marko de moed er nog in, door aan te geven dat Red Bull na Charles Leclerc over de snelste auto beschikte. Ook na de laatste vrije training gaf Marko aan dat hij mikte op de tweede startplek. Het werd uiteindelijk dus een minder resultaat. 'We wisten al dat Charles Leclerc de grote favoriet is, maar we hadden zelf nog de hoop gevestigd op een plekje op de eerste startrij. Dat was na verschillende kwalificatieronden ook nog mogelijk.'

Druk stond er in eerste sector vol op

In werkelijkheid zette Verstappen de zesde tijd in Q3 neer. 'Helaas raakte Max de vangrail bij zijn laatste poging. Godzijdank was het geen harde klap. De auto is, voor zover ik meegekregen heb, niet beschadigd', zo haalt Marko opgelucht adem. Een tik tegen de muur kan ook versnellingsbakschade opleverde, maar daar lijkt volgens de teamadviseur geen sprake van te zijn. 'De zesde startplek is natuurlijk wel een enorme ontgoocheling.'

'De tweede sector was ons zwakke punt', zegt de 81-jarige over het gedeelte met de langzaamste bochten. 'In de eerste sector was Max meestal het snelste. Dit betekende ook dat hij daar dus al tijd moest winnen, en in Monte Carlo kan dat soms ook verkeerd gaan.' Verstappen zocht de limieten in de openingssector op, en vond die dus ook.

Marko rekent niet meer erop dat Verstappen de boel op zondag nog kan omdraaien. 'In Monaco heb je, als je zesde staat, uitzonderlijke omstandigheden nodig om terreinwinst te boeken. Als we in de buurt van het podium komen, zou dat al heel goed zijn', weet Marko, die zich dus op schadebeperking lijkt te richten. Van de weergoden lijkt in ieder geval weinig hulp te komen, aangezien er zonnige omstandigheden verwacht worden.

Pakt Verstappen de overwinning in Monaco? Krijg 50x of 100x je inzet bij een winstmarge van 10 seconden of meer! Voor nieuwe spelers, 24+. Lees de voorwaarden.

Meediscussiëren? Klik hier om je te registreren.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws