Max Verstappen kwalificatie

Max Verstappen had in zijn carrière tot voor kort nog geen polepositie weten te bereiken, maar zat er vaak dichtbij. De records voor jongste Grand Prix-winnaar en jongste puntenscorer in de Formule 1 had hij al op zak; maar jongste polesitter is helaas niet gelukt. In de kwalificatie van Mexico in 2018 werd Verstappen op drie honderdsten van een seconde afgetroefd door zijn teamgenoot Daniel Ricciardo.

In Monaco, 2018, had Max een goede kans, maar crashte hij in de vrije training. Met 21 dagen, tien maanden en vier dagen oud is Max niet de jongste polesitter, maar is het hem tijdens de GP van Hongarije in 2019 wel gelukt om in de kwalificatie zijn eerst pole uit zijn carrière te pakken. Hij reed 1.14.572 en werd daarmee de eerste Nederlander ooit op pole position.

Verstappen pole GP Hongarije 2019

 

De volgende poleposition volgde al snel. Eerst leek het in Hongarije te gebeuren, maar dat feestje ging niet door. Het duurde niet lang, of Verstappen had alweer een nieuwe poleposition te pakken. In Brazilië wist de Nederlander te imponeren in de kwalificatie.

Verstappen pole GP Brazilië 2019

Verstappen kwalificatie 2019

Kwalificatieduel met Albon

Max Verstappen heeft na de zomerstop een andere ploeggenoot gekregen in de naam van Alexander Albon. De Thai komt over van Toro Rosso en vervangt Pierre Gasly, die op zijn beurt het seizoen af zal maken bij Toro Rosso. Aan het eind van het seizoen beslist Red Bull Racing wie er in 2020 naast Verstappen zal rijden.

Verstappen staat in het kwalificatieduel met Albon op 3-1. 

Kwalificatieduel met Gasly

Max Verstappen heeft in de naam van Pierre Gasly voorlopig geen partij in de kwalificaties. Het onderlinge kwalificatieduel staat na negen races op een 11-1 voorsprong voor de Nederlander. Gasly heeft Verstappen nog geen één keer kunnen bedreigen in de kwalificatie, alleen in Canada eindigde Gasly voor Verstappen omdat de Nederlander daar niet kon rijden omdat hij door de crash van Kevin Magnussen geen tijd meer had voor een run. In Spanje was de Fransman nog het dichtst bij met een achterstand van iets minder van vier tienden

GP Abu Dhabi

Gedurende de kwalificatie voor de Grand Prix van Abu Dhabi wist de Nederlander zich als derde te plaatsen. Het hele weekend zat hij er goed bij maar op zaterdag bleek dat de Red Bull toch nog iets in moest leveren op de Mercedessen. Door een gridstraf voor Valtteri Bottas schoof hij echter een plaatsje op, hij mocht de race starten vanaf P2.

GP Brazilië

Verstappen wist in de kwalificatie voor de Grand Prix van Brazilië zijn tweede poleposition in zijn carrière te pakken. De Red Bull-coureur domineerde de gehele vrijdag al en ook op zaterdag was Verstappen niet te stoppen. In Q1, Q2 en Q3 reed de Nederlander dan ook de snelste tijd.

GP Verenigde Staten

Tijdens een enorm spannende kwalificatie voor de Grand Prix van de Verenigde Staten wist Verstappen zich op een derde plek te kwalificeren. Het scheelde maar één tiende tussen de nummer één en nummer drie. Wel was er nog even een spannend momentje tussen de Nederlander en Lewis Hamilton, maar dat liep gelukkig goed af.

GP Mexico

De kwalificatie voor de Grand Prix van Mexico leek een groot feestje te worden voor Verstappen, maar dit viel op het laatste moment in duigen. Valtteri Bottas schoot van de baan, wat voor een gele vlag zorgde, maar de Red Bull-coureur liet zijn gas niet los. Dat leverde Verstappen drie plaatsen gridstraf op en dus een P4.

GP Japan

Verstappen moest in Japan wachten tot de zondag voordat de kwalificatie verreden kon worden. Dit alles had te  maken met tyfoon Hagabis, die over het circuit trok. De Nederlander wist zich niet hoger te kwalificeren dan een vijfde plek, waar hij zeker niet tevreden mee was.

GP Rusland

In Rusland volgde opnieuw een vierde plek voor Max Verstappen. De Nederlander klokte 1:32:310, maar hij moest vanaf de negende plek aan de race beginnen. Dat had te maken met een wissel van een motoronderdeel, wat hem een gridstraf van vijf plaatsen opleverde. Teamgenoot Alexander Albon crashte in de kwalificatie en moest vanaf de negentiende plaats aan de race op zondag beginnen. 

GP Singapore

Verstappen had op voorhand ongetwijfeld meer verwacht van de kwalificatie in Singapore, want een vierde tijd was ongetwijfeld niet wat hij had verwacht. Het gat met Charles Leclerc, die vanaf poleposition mocht vertrekken, bedroeg liefst zes tienden van een seconde. Alexander Albon begon vanaf P6 aan de race, op zes tienden van zijn teamgenoot en 1,2 seconden van polesitter Leclerc. 

GP Italië

Max moest voor het raceweekend in Italië al zijn motor wisselen. Dat was zijn vierde motorwissel en dat betekent een penalty en startte sowieso achteraan bij de race. Tijdens de kwalificatie wilde Verstappen nog kort voor het einde van Q1 wel een tijd neerzetten. Alleen zijn motor liet hem in de steek en hij moest het rondje afbreken en zo had de Nederlander geen tijd neergezet. Teamgenoot Alexander Albon kwam tot de top-10 kwalificatie maar door een bizarre laatste slotronde kon de Red Bull-coureur geen tijd neerzetten en kwalificeerde zich uiteindelijk als achtste. 

GP België

Max Verstappen wist zich in België als vijfde te kwalificeren. Verstappen kwam maar liefst 1,1 seconde tekort ten opzichte van Charles Leclerc. Dat was een behoorlijke teleurstelling. Al was het wel de verwachting dat Red Bull het onderspit zou delven ten opzichte van Ferrari, dat met name op de rechte stukken erg snel is op Spa. Teamgenoot Alexander Albon deed niet mee aan de kwalificatie omdat hij een nieuwe motor heeft gekregen voor de Grand Prix van België.

GP Hongarije

In Hongarije wist Max het eindelijk klaar te spelen om met de Red Bull zijn eerste polepositie te pakken. Tijdens de kwalificatie hield de Nederlander Bottas op slechts achttien duizendsten van een seconde van zich af. Lewis Hamilton startte op de derde positie. De Ferrari’s beleefden een slecht weekend en eindigden bijna een halve seconde trager. Weer was er tussen Max en zijn teamgenoot geen gevecht. Gasly’s ronde was bijna negen tienden langzamer in Hongarije, terwijl de RB15 dit weekend in topvorm was en zich kon meten met het materiaal van de andere topteams.

GP Duitsland

Tijdens de kwalificatie in Hockenheim zette de Nederlander zijn beste resultaat van het seizoen tot dan toe neer: Max verzekerde zich van de tweede plek. Lewis Hamilton eindigde op de eerste positie en was bijna vier tienden van een seconde sneller. Verstappen hoefde alleen Bottas achter zich te houden; na een technische fout vielen namelijk beide Ferrari’s uit. De Fin eindigde achter Verstappen, Gasly startte als vierde.  

GP Groot-Brittannië

In Groot-Brittannië wist Verstappen zich op de vierde startplaats te kwalificeren, op nog geen twee tienden van snelste man Valtteri Bottas. Het zat dus dicht op elkaar op zaterdag in Silverstone en Bottas’ teamgenoot Lewis Hamilton was dan ook slechts zes duizendsten langzamer. Charles Leclerc was bijna acht honderdsten langzamer dan Bottas en mocht de race vanaf de derde plaats beginnen. Pierre Gasly wist zijn goede vrijdag een vervolg te geven door zich op de vijfde plaats te kwalificeren en zo Sebastian Vettel te verslaan.

GP Oostenrijk

In Oostenrijk verliep de kwalificatie voor Verstappen zeer goed. De Red Bull-coureur wist zijn RB15 op de tweede startplaats neer te zetten, nadat Lewis Hamilton een gridstraf van twee plaatsen ontving. Daardoor moest de Brit van de vierde plek vertrekken, terwijl hij zich als tweede had gekwalificeerd. Verstappen schoof daarom van de derde plaats door naar de tweede startplek. Dit gebeurde allemaal achter Charles Leclerc, die poleposition wist te pakken op de Red Bull Ring.

GP Frankrijk

In de kwalificatie voorafgaand aan de Grand Prix van Frankrijk weet Verstappen met een vierde plaats opnieuw het maximale uit zijn RB15 te halen op zaterdag. De Nederlander moet ruim een seconde toegeven op Lewis Hamilton, die poleposition wist te pakken op Paul Ricard. Teamgenoot Valtteri Bottas volgt op bijna drie tienden van de Brit en Ferrari’s Charles Leclerc kwalificeert zich als derde op bijna een halve seconde van de Fin.

GP Canada

De kwalificatie van Verstappen in Canada verliep teleurstellend voor de Nederlander. Aan het eind van het tweede deel moest de Red Bull-coureur nog een extra run doen om te zorgen dat hij aan het laatste gedeelte van de sessie mocht meedoen. Maar Verstappen heeft daarin nooit meer een tijd kunnen zetten. Doordat Kevin Magnussen zijn Haas in de muur zette op het rechte stuk volgde er een code rood en kon de 21-jarige coureur zijn snelle ronde niet voltooien. Daardoor sloot hij de kwalificatie af als elfde, al mocht Verstappen de race wel als negende aanvangen wegens gridstraffen van anderen.  

GP Monaco

De zesde kwalificatie van Max Verstappen was een hele goede. De Nederlander reed op het smalle stratencircuit een tijd van 1:10.641. Verstappen reed daarmee maar vijf tiende achter de Mercedes van Lewis Hamilton. Beide Ferrari-coureurs moesten zich dulden achter de Red Bull-coureur. Geluk had Verstappen wel, want de kwalificatie van Charles Leclerc liep volledig in de soep. Door miscommunicatie vanuit het team viel de Monegask al in Q1 uit en vormde zo geen bedreiging meer voor Verstappen. 

Teamgenoot Pierre Gasly werd in Q3 vijfde met vier tiende achter Verstappen, een prima prestatie voor de Fransman. Vettel lag uiteindelijk maar één tiende voor op Gasly. Het was wel spannend, want Kevin Magnussen eindigde maar zes honderdste achter de jonge Red Bull-coureur. De 1:11.041 dat Gasly reed was dus genoeg voor een vijfde startpositie.

GP Spanje

De vijfde kwalificatie van Max Verstappen ging eigenlijk 'goed', al was de Nederlander niet blij. Verstappen reed met 1:16.357 de vierde tijd achter Valtteri Bottas, Lewis Hamilton en Sebastian Vettel. Maar, hij stond vóór Charles Leclerc. Echter, voor de ambitieuze Verstappen was dit niet genoeg. Toen Jack Plooij vroeg of Verstappen tevreden was, zei hij dat hij dat niet was, ook al mocht hij zondag de Grand Prix onverwacht vóór een Ferrari beginnen. Verstappen wilde graag strijden met Mercedes en had gehoopt dat de updates die waren meegebracht voor Spanje genoeg waren. 

Max Verstappen kwalificatie GP Spanje

GP Azerbeidzjan

De vierde kwalificatie voor Max Verstappen in het 2019-seizoen verliep met het oog op de uitslag niet heel anders dan de voorgaande edities. Met een 1:41.069 eindigde de Red Bull-coureur op P4, achter Valtteri Bottas, Lewis Hamilton en Sebastian Vettel. 

De kwalificatie in Baku was een grote chaos. In zowel het eerste als tweede deel vond er een crash plaats op het krappe stratencircuit, waardoor er veel vertraging ontstond. Uiteindelijk wist een goed presterende Valtteri Bottas poleposition af te pakken van Lewis Hamilton en kwam Pierre Gasly na Q1 niet meer in actie, omdat hij een straf opzak had na de vrije trainingen. 

GP China

In China kwalificeerde Max Verstappen zich met een tijd van 1.32.089 als vijfde. Dit nadat Red Bull Racing tot woede van Verstappen geen tweede run had kunnen doen. Hij werd tijdens zijn inlap namelijk ingehaald en kwam daardoor te laat over de finish. Dit was jammer, aangezien Red Bull in China weer goed voor de dag kwam en een tenminste een derde startplek voor het oprapen lag. 

Ook teamgenoot Pierre Gasly kwam eindelijk beter voor de dag. Met een tijd van 1.32.930 was de Fransman nog steeds ruim acht tienden langzamer dan zijn Nederlandse teamgenoot, maar hij wist zich daarmee wel 'gewoon' als zesde te kwalificeren. 

GP Bahrein

In Bahrein sloeg Red Bull al vanaf het begin van het weekend de plank mis met de gekozen set-up en dit zorgde ervoor dat Max Verstappen het niet op kon nemen tegen de Ferrari's en Mercedessen. Met een tijd van 1.28.752 eindigde hij vijf tienden achter Valtteri Bottas, die zich op de vierde plek kwalificeerde en maar vijf duizendsten achter nummer zes, Haas-coureur Kevin Magnussen.

Opnieuw kon teamgenoot Pierre Gasly totaal niet tippen aan de tijden van Verstappen. Zijn kwalificatie eindigde opnieuw in Q2, waarin hij een tijd reed van 1.29.526, waarmee hij zich opnieuw op een beschamende plek dertien kwalificeerde. 

Max Verstappen kwalifcatie GP Bahrein 2019

GP Australië

Tijdens de eerste race van het 2019-seizoen in Australië kwalificeerde Max Verstappen zich knap als vierde. Met een tijd van 1.21.320 hield hij Ferrari-coureur Charles Leclerc achter zich. Het verschil met teamgenoot Pierre Gasly was aanzienlijk. De Fransman kwam met zijn tijd van 1.22.636 niet verder dan de dertiende positie en bereikte dus ook Q3 niet.

Kwalificatieduels Verstappen Formule 1

2018

Verstappen won in 2018 het onderlinge kwalificatieduel met Ricciardo door met 15-6 te winnen van de Australiër. Bij de start van het seizoen was Ricciardo nog een uitdager van Verstappen in de kwalificatie, maar sinds de Grand Prix van Monaco, die Ricciardo won, maakte Verstappen zowel in de kwalificatie als in de race gehakt van zijn teamgenoot. Alleen in Mexico, waar Verstappen een dag later won, pakte Ricciardo nog de pole

2017

Een jaar ervoor was het onderling duel tussen Verstappen en Ricciardo ook besloten in het voordeel van de Limburger, maar toen was het verschil kleiner. Verstappen won met 13-7.

2016

In 2016 lukte Verstappen het nog niet om van Ricciardo te winnen. Ricciardo versloeg Verstappen met 11-6. De eerste vier races van het seizoen moest Ricciardo het nog opnemen tegen Daniil Kvyat, waar hij met 4-0 van won.

2015

Ook in 2015 trok Verstappen aan het kortste eind. Carlos Sainz versloeg de jonge coureur bij Toro Rosso met 10-9. Verstappen won wel op het gebied van WK-punten met 67-18.

Memorabele kwalificaties Verstappen in de F1

Hieronder zetten we een paar memorabele kwalificaties van Verstappen op een rij.

GP Mexico 2018

Een interessante kwalificatie was de Grand Prix van Mexico in 2018, waar Verstappen op een haar na de eerste pole mist en weer een pole aan Ricciardo moest gunnen in datzelfde jaar. De Nederlander kookte daarna van woede dat hij de pole was misgelopen.

GP Hongarije 2019

Max Verstappen pakte in deze kwalificatie zijn eerste pole position ooit. De Limburger troefde Valtteri Bottas af op de Hungaroring.

Meer nieuws