Verstappen loopt helemaal leeg na 'fundamenteel probleem': 'Verrassend dat ik zo lang meedeed' Formule 1
Formule 1

Verstappen loopt helemaal leeg na 'fundamenteel probleem': 'Verrassend dat ik zo lang meedeed'

Verstappen loopt helemaal leeg na 'fundamenteel probleem': 'Verrassend dat ik zo lang meedeed'

Max Verstappen is helemaal niet blij met de RB20 in Monaco. De Nederlander gaf na afloop van de kwalificatiesessie aan dat hij even helemaal klaar ermee was. Een zeldzaam foutje in Q3 zorgde ervoor dat hij zijn tijd niet meer kon aanscherpen, waardoor zijn polereeks van acht polepositions op rij ten einde kwam. Verstappen meent echter dat het al een hele prestatie was om Q3 te halen met deze auto.

Verstappen kon na een moeilijke vrijdag lange tijd goed meekomen in de kwalificatie. In Q1 en Q2 behoorde de Nederlander nog tot de snelste coureurs van het stel, en ook in de eerste Q3-ronde wist hij zich goed staande te houden. Een zeldzaam foutje in zijn laatste Q3-ronde zorgde ervoor dat de Nederlander zich in de climax van de kwalificatie niet in het gevecht voor de absolute topposities kon mengen. Hij zag Carlos Sainz, Lando Norris, en George Russell nog onder zijn tijd duiken, waardoor hij als zesde eindigde.

Vanwege een onderzoek naar Sainz mag Verstappen overigens wel nog erop hopen dat zijn zesde plek wordt omgezet in een vijfde startplek. Wat Verstappen betreft had het veel slechter kunnen uitvallen. 'Ik vond het best wel verrassend dat we zo lang mee konden doen, om eerlijk te zijn. We hebben alles geprobeerd dit weekend aan de auto, om de balans te verbeteren. Het werkt gewoon allemaal niet', zo komt Verstappen voor de microfoon van Viaplay meteen goed op gang.

Fundamenteel probleem

Verstappen heeft in ieder geval nog zicht op een goed aantal punten. Datzelfde kan niet gezegd worden van teamgenoot Sergio Pérez. De winnaar van de editie van 2022 haalde voor het tweede jaar op rij Q2 niet eens. 'De auto is gewoon heel moeilijk om te besturen. Het zegt al genoeg als je naar Checo (Pérez, red.) kijkt. Hij is normaal altijd wel goed op stratencircuits', weet de wereldkampioen. 'Als je achttiende staat en zesde, geeft dat wel aan dat we dramatisch gepresteerd hebben.'

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Verstappen loopt helemaal leeg na 'fundamenteel probleem': 'Verrassend dat ik zo lang meedeed'
Verstappen kan met de RB20 niet goed over de kerbstones rijden.

Red Bull had eerder dit seizoen ook al proberen op andere hobbelige circuits, zoals Australië, Miami, en Imola. Monaco is nog net wat extremer qua hobbels. 'Niks werkt, dus het is ook een fundamenteel probleem met de auto, dat niet heel snel opgelost zal worden bij hobbels en kerbstones.' De Nederlander lijkt er dus op te rekenen dat dezelfde problemen met de 2024-auto terug zullen keren op andere hobbelige circuits dit seizoen.

Verstappen liet laatste poging varen

Na drie vrije trainingen vol frustraties, had Verstappen het in de kwalificatie ook niet naar zijn zin. 'Ik probeerde alles eruit te halen, maar de auto is zo nerveus dat elke hobbel, die je verkeerd aansnijdt, of verkeerd overheen rijdt, ervoor zorgt dat de auto uitbreekt of bijna de muur in stuitert', baalt de 59-voudig Grand Prix-winnaar. 'Ik raakte de muur niet heel hard, maar ik was meteen drie tienden kwijt, dus ik dacht: laat maar lekker zitten. Ik was er ook helemaal klaar mee', zo spreekt Verstappen woorden uit die door zijn houding versterkt worden.

Na de vrijdag werd duidelijk dat de RB20 te stijf afgesteld stond, maar dat is volgens de Limburger niet te vermijden met deze auto. 'Ik kan gewoon niet over de kerbs rijden, en de auto staat ook redelijk stijf afgesteld, omdat zacht sowieso niet werkt. Dan blokkeer je snel het binnenwiel, omdat de auto heel stijf is. Dat maakt het ook moeilijker om de auto in de snelle bochten te draaien, en het is allemaal gewoon heel gevoelig.'

Verstappen maakt zich voor de race ook weinig illusies. 'Het is Monaco, je kunt hier niks doen. Je moet gewoon een beetje geluk hebben dat er iets gebeurt, maar het weekend is wel een beetje klaar zo', concludeert hij zelf. Mogelijk kan hij dus wel nog gepromoveerd worden naar de vijfde startplek. Charles Leclerc, de nummer twee uit het kampioenschap, start vanaf poleposition.

Pakt Verstappen de overwinning in Monaco? Krijg 50x of 100x je inzet bij een winstmarge van 10 seconden of meer! Voor nieuwe spelers, 24+. Lees de voorwaarden.

Meediscussiëren? Klik hier om je te registreren.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws