Marko schrijft eerbetoon aan Verstappen: 'Deze combinatie maakt hem onverslaanbaar' Formule 1
Formule 1

Marko schrijft eerbetoon aan Verstappen: 'Deze combinatie maakt hem onverslaanbaar'

Marko schrijft eerbetoon aan Verstappen: 'Deze combinatie maakt hem onverslaanbaar'

Max Verstappen heeft inmiddels 58 van de 117 Grand Prix-overwinningen van Red Bull Racing gepakt. Dat betekent dat de Nederlander goed is voor de helft van het zegetotaal als hij ook de volgende race in Miami wint. Teamadviseur Helmut Marko prees zijn oogappel uitgebreid in een column, nu de Limburger met sneltreinvaart richting een vierde wereldtitel op weg is.

Marko begon zijn stuk met een opsomming. 'Vijf Grand Prix-weekenden, vijf verschillende circuits, en vijf polepositions en vier overwinningen voor Max Verstappen: inmiddels kunnen we wel stellen dat we een auto hebben die op elk type circuit snel is', zo opent Marko op Speedweek. Verstappen heeft inmiddels weer 25 punten voorsprong opgebouwd, terwijl Red Bull bij de constructeurs 44 punten voor Ferrari staat - precies het equivalent van een één-twee, plus het punt voor de snelste ronde.

Lastige maand verwacht?

Ondanks de topstart van het seizoen, stipt Marko twee van de Grands Prix uit de maand mei aan als lastige weekenden voor het team. 'We moeten wel aangeven dat de bandenslijtage in Melbourne ongewoon hoog was voor Red Bull-standaarden. Bij Sergio Pérez weten we niet in hoeverre de schade aan zijn auto daarvoor zorgde, maar we moeten ook toegeven dat de data uit de long runs aangeeft dat er te veel slijtage was. De conclusie is dus dat we snel zijn, maar dat het type asfalt voor verschillen kan zorgen, net als het type circuit', aldus Marko.

Marko verwacht dan ook dat een herhaling van Australië op bepaalde circuits mogelijk is. 'Circuits waar onze concurrenten dichter bij ons zouden kunnen komen zijn Miami en Monaco, zeker aangezien de verschillen kleiner zijn geworden sinds vorig jaar, met name in de kwalificaties. Ik kan me voorstellen dat het daar niet makkelijk zal worden om poleposition te pakken.' In 2023 won Verstappen echter nog vanaf de negende plek in Miami, al is een goede startplek in Monaco wel een stuk belangrijker.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

max verstappen sergio perez rb19 red bull racing f1 gp miami 2023
In 2023 won Verstappen in Miami vanaf P9.

Chinees machtsvertoon van Verstappen

Verstappen stak in China in ieder geval nog met kop en schouders boven de rest uit. 'In China had Max nog een spannend moment vlak voor de finishvlag, toen hij met 300 kilometer per uur over debris reed. In het slechtste geval snijden carbonsplinters meteen door een band heen. We wisten niet hoeveel onderdelen er lagen, want Max was de eerste die op dat punt aankwam. Dat is altijd zorgwekkend', zo geeft Marko aan dat het zomaar anders had kunnen eindigen.

'In de laatste ronde trok hij nog even wat bandensporen op het asfalt, en toen ging onze hartslag weer omhoog', lacht de 80-jarige. 'Hij is op weg naar het verdedigen van zijn titel. Hij wordt beter en beter, ook al is dat lastig voor te stellen na afgelopen seizoen. Dit wordt ook duidelijk bij het afstellen van je auto. Zelfs in een weekend als in Shanghai, met het sprintformat, blijven we stappen zetten, van de vrije trainingen naar de sprintkwalificatie. Max is in harmonie met GP, zijn race engineer Gianpiero Lambiase.'

Verstappen is pas 26 jaar oud, en blijft zich verder ontwikkelen, volgens Marko. Dit seizoen is hij in een race of kwalifcatie nog niet achter een ander geëindigd. 'Max is niet meer ongeduldig, maar jaagt kalm en geconcentreerd op twee doelen: het pakken van poleposition, maar de grootste focus ligt op de race. Deze combinatie en zijn overzicht, gecombineerd met uitstekend bandenmanagement, maken hem onverslaanbaar op het moment.'

Meediscussiëren? Klik hier om je te registreren.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws