Marko over 'uitzonderlijke klasse Verstappen': 'Pérez vroeg wat Verstappen had gedaan' Formule 1
Formule 1

Marko over 'uitzonderlijke klasse Verstappen': 'Pérez vroeg wat Verstappen had gedaan'

Marko over 'uitzonderlijke klasse Verstappen': 'Pérez vroeg wat Verstappen had gedaan'

Helmut Marko is gelukkig met het kwalificatieresultaat van Red Bull Racing. De Oostenrijkse renstal pakte de eerste twee startplekken voor de Grand Prix van China, waarbij Verstappen volgens Marko zijn 'uitzonderlijke klasse' liet zien. Dat merkte ook Sergio Pérez op, die volgens Marko het een en ander van Verstappen over wilde nemen, maar gecorrigeerd werd door zijn race engineer.

Marko houdt wel van de statistieken, en deelde bij ServusTV dan ook trots dat het team een nieuwe mijlpaal bereikt had. 'We hebben de kwalificatie vooraan afgesloten, en het is ook de honderdste poleposition van Red Bull Racing. Ik weet niet waar we nu op die ranglijst staan, maar daar zullen we vrij hoog staan', vermoedt de Oostenrijker. In werkelijkheid staat Red Bull in die statistiek op de zesde plek. Lotus (107 polepositions) en Williams (128 polepositions) staan nog voor Red Bull, terwijl de top drie bezet wordt door Ferrari (249), McLaren (156), en Mercedes (137).

Verstappen van buitencategorie

Verstappen pakte alweer zijn zesde poleposition op rij. 'Het was een weekend waarin het team heel erg goed gewerkt heeft. We hebben ons constant weten te verbeteren. We hebben de weinige trainingsmomenten optimaal benut, en Max wist de rest natuurlijk weer op respectabele afstand te zetten', oordeelt Marko over het gat van ruim drie tienden. 'Dat laat zijn uitzonderlijke klasse zien.'

Pérez was lange tijd het probleemkindje van Red Bull in de kwalificaties, maar dat lijkt in 2024 een stuk beter te gaan. 'Dat Checo (Pérez, red.) hier de tweede plek pakt, is opwindend, en laat zien dat hij aan zijn sterkste seizoen tot nu toe bezig is. Dat is ook voor de toekomst heel belangrijk', zo wijst Marko naar het feit dat Pérez een nieuw contract bij het team probeert te bemachtigen.

'We zijn al vijf jaar niet hier geweest, dus er lag weinig rubber op de baan. Die baan bouwde steeds meer grip op', meent Marko. Verstappen gaf juist achteraf aan dat de baanevolutie opvallend beperkt was, en de Limburger reed in Q2 dan ook al twee ronden die ook goed genoeg zouden zijn geweest voor poleposition. 'Tussen Q1 en Q2 en ook weer tussen Q2 en Q3 hebben we wijzigingen doorgevoerd.'

Pérez wil afkijken

'De rol van Hugh (Bird, red.), de engineer van Pérez, moet ook benoemd worden', kaart Marko aan. 'Pérez vroeg wat Max met zijn voorvleugel had gedaan, en Hugh zei: het maakt niet uit wat Max heeft gedaan, wat heb jij nodig? Tussen de kwalificatiedelen accepteerde Pérez dit, en gaf hij aan dat hij meer grip aan de voorkant nodig had, en zo liet hij meer voorvleugel instellen.' Marko is er dus blij mee dat Pérez zijn eigen keuze maakte en niet blindelings overnam wat Verstappen gedaan had. Tussen de regels door lijkt het er dus op dat Verstappen met minder voorvleugel reed.

Meediscussiëren? Klik hier om je te registreren.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws