Marko zet Ricciardo in het zonnetje, maar vreest voor Red Bull: 'Grand Prix wordt zeker zwaarder' Formule 1
Formule 1

Marko zet Ricciardo in het zonnetje, maar vreest voor Red Bull: 'Grand Prix wordt zeker zwaarder'

Marko zet Ricciardo in het zonnetje, maar vreest voor Red Bull: 'Grand Prix wordt zeker zwaarder'

Een eerste plek voor Max Verstappen en een derde plek voor Sergio Pérez: de sprintrace in Miami leverde een flinke buit op voor Red Bull Racing, maar ook zusterteam Visa Cash App RB scoorde met twee auto's dankzij de vierde plek van Daniel Ricciardo en de inhaalrace van Yuki Tsunoda. Tevredenheid overheerste na afloop dan ook bij Helmut Marko, die wel een slag om de arm hield voor de zondagsrace.

Een sprintrace levert niet al te veel punten op, maar Marko kon toch toezien hoe zijn beide teams samen maar liefst twintig punten pakten. Voor RB betekende het resultaat zelfs een evenaring van de zes punten uit de eerste vijf weekenden, terwijl Red Bull weer uitliep op Ferrari. 'Het was een goed optreden van Red Bull. We zijn heel tevreden, maar het laat wel ook zien dat we ons moeten verbeteren voor de Grand Prix', deelt Marko met ORF.

'Max gaf aan dat de achterkant van de auto instabiel was, maar godzijdank hebben we de kans om veranderingen door te voeren', zo wijst de 81-jarige op het nieuwe sprintformat in 2024, waarbij de afstelling tussen de sprintrace en de kwalificatie voor de Grand Prix aangepast mag worden. In China paste Verstappen de afstelling op zaterdag ook nog aan, met een topauto op zondag tot gevolg.

McLaren kan terugslaan

Marko verwacht in de Grand Prix zelf dan ook geen walk in the park. 'De hoofdrace wordt absoluut zwaarder, vooral omdat Lando Norris onze grootste concurrent zou zijn geweest.' De McLaren-coureur reed in SQ2 al de snelste tijd van de sprintkwalificatie op mediums, maar liet het in SQ3 afweten en moest als negende starten. 'Lando viel al vroeg uit, maar iedereen kon zien dat het heel close was. We konden Ferrari met deze afstelling op afstand houden, maar ik denk dat McLaren onze grootste concurrent is. Als Norris een goede ronde rijdt, moeten wij ons ook verbeteren, dat is duidelijk.'

Ricciardo blinkt uit

Marko stond vervolgens ook stil bij het topresultaat van het tweede Red Bull-team. 'Het was een ijzersterke race van Ricciardo. Hij verdedigde hard, maar heel doordacht en eerlijk tegen Carlos Sainz, die in de snellere auto zat. Hij verdedigde zich de hele race lang. Een onberispelijke prestatie', luidt het oordeel van de teamadviseur, die zich ook gelukkig prijsde met het sterke optreden van Yuki Tsunoda, die op de zachte banden van de vijftiende naar de achtste plek reed.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

daniel ricciardo visa cash app rb vcarb miami 2024 livery 5
Ricciardo is met de nieuwe kleurstelling competitief in Miami.

Ricciardo maakte een slechte start van het seizoen mee, en kwam in de afgelopen weken flink onder druk te staan. 'Het begon allemaal met het ongeluk in Zandvoort. Daarna kwam hij niet meer echt op gang. Sinds de chassisverandering ziet het er een stuk beter uit', weet de Oostenrijker. Ricciardo viel in de eerste vier weekenden tegen, en had geen duidelijke verklaring voor zijn tekort aan snelheid. De Australiër stapte daarom over op het reservechassis, dat vanaf China beschikbaar was. Daar verging het de 34-jarige coureur meteen een stuk beter, en in Miami toonde The Honey Badger zijn beste vorm.

De teams uit het middenveld en de achterhoede zijn de afgelopen weken druk bezig om een nieuw puntensysteem voor 2025 te krijgen, waarbij de top twaalf, of mogelijk zelfs het gehele veld beloond wordt met punten. De reden daarvoor is dat de verschillen tussen de vijf sterkste teams en de vijf zwakste teams dusdanig groot zijn dat de vijf zwakkere teams nu geen punten op eigen kracht zouden kunnen halen. Ricciardo bewees in Miami het tegendeel. 'Punten zijn goud waard in deze spannende strijd in het middenveld', voegde RB-teambaas Laurent Mekies toe.'

Niets missen van Verstappen in 2024 en 2025? Sluit dan een abonnement af bij Viaplay.

Pakt Verstappen de overwinning in Miami? Krijg 50x of 100x je inzet bij een winstmarge van 10 seconden of meer! Voor nieuwe spelers, 24+. Lees de voorwaarden.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws