Newey over verrassende Mercedes: 'Wij hadden de maas in de wet over het hoofd gezien' Formule 1
Formule 1

Newey over verrassende Mercedes: 'Wij hadden de maas in de wet over het hoofd gezien'

Newey over verrassende Mercedes: 'Wij hadden de maas in de wet over het hoofd gezien'

De hoofdontwerper van Red Bull Racing, Adrian Newey, schijnt zijn licht op de ontwikkelingen van het afgelopen seizoen. De nieuwe reglementen werken beter dan hij van tevoren had verwacht. Ook leidt het budgetplafond tot verrassingen als het ontwerp van Mercedes, omdat met een beperkt budget niet elke mogelijkheid van tevoren kan worden onderzocht.

Newey heeft het idee dat de nieuwe reglementen goed werken, ondanks het feit dat Red Bull zeventien van de 22 races heeft gewonnen. Hij geeft echter toe dat hij eerder sceptisch was. 'In het begin waren er twee teams op hetzelfde niveau met Ferrari en wij, en aan het einde van het seizoen werd Mercedes steeds sterker. Eerlijk gezegd had ik grotere verschillen verwacht', vertelt de 63-jarige, geciteerd door Auto Motor und Sport.

Ferrari heeft een heel ander ontwerp dan Red Bull wat betreft de sidepods, maar ze zijn toch ongeveer net zo snel. 'Dat betekent dat niemand van ons helemaal gelijk heeft en dat er iets beters moet zijn', zo verklaart Newey daarover. 'Je moet nooit dingen als vleugels of sidepods isoleren. Alles werkt alleen in het pakket. Een Ferrari sidepod past niet op onze bodemplaat en andersom. Er is altijd een wisselwerking tussen deze elementen.'

Newey: 'Vanwege het budgetplafond kun je je geen luxe meer permitteren'

Mercedes kwam echter weer met een totaal ander ontwerp dan de andere topteams. 'De Mercedes was een echte verrassing. We hadden deze maas in de wet over het hoofd gezien', vervolgt de Formule 1-ingenieur. Toch weet hij niet of het concept van de Duitse renstal zich in de toekomst staande zal houden. 'Van de buitenkant is dat moeilijk te beoordelen. De Mercedes werd naarmate het jaar vorderde steeds beter.'

Newey vertelt dat hij het concept van de concurrent niet zo goed onder de loep heeft kunnen nemen als andere jaren. 'Onder een budgetplafond kun je je deze luxe niet meer permitteren. Daarom sla je eerst de wegen in waarvan je denkt dat die het meeste rendement opleveren. Bij de Mercedes zal iedereen pas naar de copy pen grijpen als het concept ineens een blijvend succes blijkt', vertelt de Brit.

'Wij blijven ons concept doorontwikkelen'

Of alle concepten die dit jaar zijn bedacht ook echt kunnen blijven bestaan, weet Newey niet. Wel zal Red Bull volgens hem niet veel experimenteren met iets nieuws. 'We blijven ons concept doorontwikkelen, omdat we dat het beste kennen. Maar ik durf niet te zeggen of onze weg de beste is. Het is goed mogelijk dat iemand anders met een beter idee komt', verklaart de hoofdontwerper.

Het blijft tasten in het duister wat betreft het perfecte ontwerp. 'We weten nog niet hoe we uiteindelijk onze eigen concepten gaan ontwikkelen. Misschien heeft een ander een veel groter ontwikkelingspotentieel dat nu nog steeds achterblijft', vervolgt Newey. Er zouden nog oplossingen kunnen komen, waar nu nog niemand aan heeft gedacht. 'Denk aan de dubbele diffusor. Deze maas in de wet was er altijd al. Alleen had niemand het ontdekt', eindigt de 63-jarige.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws