Norris legt uit hoe hij Verstappen kon aanvallen: 'Max deed dat niet' Formule 1
Formule 1

Norris legt uit hoe hij Verstappen kon aanvallen: 'Max deed dat niet'

Norris legt uit hoe hij Verstappen kon aanvallen: 'Max deed dat niet'

In 2023 kan je de naam van Max Verstappen voor het raceweekend vaak al met potlood op nummer één invullen, maar Lando Norris kan inmiddels ook wel een abonnementje op de tweede plek gaan afsluiten. De 23-jarige Brit van McLaren testte Verstappen in Brazilië even kort, maar legde zich vervolgens neer bij P2.

Voor Norris is het de zesde keer in 2023 dat hij als tweede eindigt in een Grand Prix, waarvan vier keer in de laatste zes races. Ditmaal was het verschil naar Verstappen beperkt, terwijl Norris aan het einde van de race meer dan een pitstop marge had ten opzichte van Fernando Alonso en Sergio Pérez. Norris heeft inmiddels 195 punten verzameld, en staat nog maar drie punten achter de vierde plek van Alonso in het kampioenschap, terwijl hij in de eerste zeven weekenden van het seizoen maar liefst vier keer als zeventiende finishte.

Het serieus uitdagen van Verstappen zat er nog niet in, gaf hij na afloop toe in de persconferentie: 'In de eerste tien tot vijftien of zeventien ronden zit ik niet ver achter hem, maar aan het einde van de stints verlies ik te veel snelheid. Ik weet niet of dat komt doordat we wat langzamer zijn en ik harder push om bij te blijven, of dat we qua bandenmanagement net wat zwakker zijn, omdat we het in de langzame bochten lastig hebben met de achterbanden. Toch was het een positieve dag', weet Norris.

Zeldzame aanval op Verstappen

Norris kwalificeerde zich op vrijdag als zevende, maar dankzij de malheur van anderen en een goede start schoof hij al snel op naar P2, waarna hij Verstappen een keer kon aanvallen. 'Ik heb het geprobeerd, maar we hebben het te lastig in bochten tien en twaalf, en dat is waar Red Bull extreem competitief is. Bij die herstart gebruikte ik nieuwe banden en Max deed dat niet. Ik wist dus dat als ik een kans wilde hebben, het daar en op dat moment moest zijn', zegt Norris over de aanloop naar bocht vier.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

lando norris mclaren brazilie 2023 5
Lando Norris had vooraf juist een lastig weekend verwacht in Brazilië.

'Ik gebruikte dus mijn hele batterij en ik had natuurlijk DRS, en dan loop je hard in. Ik had een goede lijn door de eerste twee bochten, maar Max had ook veel grip. Omdat de banden nog nieuw genoeg waren, had hij een exit die goed genoeg was om ervoor te zorgen om te zorgen dat ik alleen naast hem kon komen bij de remzone voor de vierde bocht. Ik had hem graag ingehaald, maar ik kwam een paar meter tekort', voegt de Brit toe, die daarna besloot om zich neer te leggen bij de tweede plek.

Norris hoopt in 2024 op meer

'Sinds de upgrade in Oostenrijk heeft alleen Max meer punten gepakt', vertelt Norris, die sindsdien meer dan 50 punten meer pakte dan coureurs als Sergio Pérez, Lewis Hamilton, of de Ferrari-mannen. 'We hebben enorme stappen gezet als je beseft dat we het nu hebben over het vechten met Red Bull. We hebben het wel over een van de beste coureurs ooit in de Formule 1, in een van de dominantste auto's. We hebben het hier over iemand die zeventien races gewonnen heeft in een van de dominantste seizoenen uit de geschiedenis.'

'Als je ziet waar we er in Bahrein voorstonden, en dat we nu praten over het gevecht met Red Bull, is dat een goed teken. We weten dat er nog veel meer aan zit te komen, dus ik kijk ernaar uit.' De 23-jarige gaat ook nog in op de kans op een wereldtitel in 2024. 'Daar wil ik nu niet over nadenken. Het heeft geen zin om daarover te praten tot volgend jaar, maar ik ben optimistisch en geloof dat we het als team kunnen doen.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws