Overwinningsrobot Verstappen marcheert na twee races alweer richting de top van de statistieken Formule 1
Formule 1

Overwinningsrobot Verstappen marcheert na twee races alweer richting de top van de statistieken

Overwinningsrobot Verstappen marcheert na twee races alweer richting de top van de statistieken

Max Verstappen pakte in Saoedi-Arabië zijn honderdste podium, negende opeenvolgende zege en 56ste overwinning van zijn carrière. Het 2024-seizoen is amper begonnen of hij staat alweer op het punt om het volgende record te verbreken. Daardoor is het dus na de tweede race al tijd om de statistieken eens af te struinen en te kijken wanneer andere coureurs hun honderdste podium behaalden en hoeveel zeges ze toen op hun naam hadden staan.

Verstappen was op zaterdag in Saoedi-Arabië amper in beeld, want hij reed gewoon zijn rondjes en kwam als eerste over de streep. Zo is het heel simpel beschreven, maar het is natuurlijk overduidelijk dat de Nederlander weer iets indrukwekkends liet zien in de murenjungle van Jeddah. Op zaterdag pakte hij zijn 34ste poleposition, en op zaterdag maakte hij het weekend compleet met zijn negende opeenvolgende zege en maar liefst honderdste podium. Dat allemaal op 26-jarige leeftijd.

Meer dan vijftig zeges in honderd podiums

F1Maximaal dook de archieven en statistieken in om uit te zoeken hoe oud andere coureurs waren toen zij hun honderdste podium pakten. Er zijn echter niet veel rijders met honderd podiums, dus heeft Verstappen zich wederom bij een interessante rij aan wereldkampioenen gevoegd. Lewis Hamilton staat bovenaan het rijtje, hij heeft namelijk 197 podiums. Daarna volgt Michael Schumacher met 155. Het duurt dus nog wel even voordat Verstappen de top drie betreffende deze statistiek bereikt.

Hij kan over drie races echter al wel een plekje opschuiven, Kimi Raïkkönen heeft namelijk 103 podiums. In de onderstaande tabel gaan we het een en het ander op een rijtje zetten. Per coureur is genoteerd hoe oud ze waren toen het honderdste podium werd behaald en waar. Daarnaast is ook genoteerd hoeveel van die honderd podiums zeges waren. In de laatste kolom is te zien op hoeveel verschillende circuits de coureurs een podium hebben gepakt. Dat is dus van het totaal aantal podiums uit hun carrières, en daarom des te indrukwekkender dat Verstappen nu al op 31 verschillende circuits een podium heeft gepakt.

Overwinningsrobot Verstappen marcheert na twee races alweer richting de top van de statistieken
Tabel 1. Statistieken betreffende het honderdste podium van de coureurs

Uit de tabel zijn direct een aantal dingen te concluderen. Verstappen is dus de jongste coureur die honderd podiums pakt en heeft van die honderd podiums een winstpercentage van 56 procent. Dat is ook direct het hoogste winstpercentage van de zeven coureurs die mee zijn genomen in deze statistiek. Zoals de Nederlander zelf al aankaartte is het in het huidige tijdperk wat makkelijker om zulke records te verbreken omdat er ook meer gelegenheden zijn dan bijvoorbeeld in de tijd van Prost. Alsnog is het indrukwekkend dat hij van die podiums meer dan vijftig overwinningen heeft behaald.

De enige coureur die bij zijn honderdste podium ook op een winstpercentage van boven de vijftig zat, is Schumacher. Hij behaalde zijn honderdste podium in Japan in 2002. Dat was tijdens het dominante tijdperk van Ferrari. Fernando Alonso was de oudste coureur die honderd podiums pakte, hij deed dat vorig jaar in Saoedi-Arabië op 41-jarige leeftijd. Hij heeft een totaal van 106 podiums, die hij op dertig verschillende circuits heeft weten te verzamelen. Lewis Hamilton was tien jaar jonger toen hij zijn honderdste F1-bokaal pakte, dat deed hij op Suzuka in 2016. De zevenvoudig wereldkampioen had toen 49 zeges op zijn naam staan. In totaal heeft Hamilton 197 podiums, die hij op 35 verschillende circuits heeft behaald.

Winning machine: record opeenvolgende zegereeks kan weer verbroken worden

Als Verstappen in het een na laatste weekend van maart ook de Grand Prix van Australië wint, zit hij weer op zijn eigen record van tien opeenvolgende zeges. Die zegereeks liep in 2023 vanaf de Grand Prix van Miami tot en met de Grand Prix van Italië. Daarmee verbrak hij het record van Sebastian Vettel uit 2013, die toen aan een stuk door won vanaf België tot en met Brazilië. In het geval dat de drievoudig wereldkampioen na Australië ook in Japan wint, dan verbreekt hij dus zijn eigen record. Het lijkt erop dat Verstappens enige vijand op het gebied van deze statistiek hijzelf is.

tabel2podiumstats
Tabel 2. Opeenvolgende zegereeksen 

Lewis Hamilton bleef in 2016 steken op vijf opeenvolgende zeges, en het is momenteel onwaarschijnlijk dat hij Verstappen betreffende de winning streak uit kan dagen. Hieronder staan de langste zegereeksen genoteerd. De Nederlander bewijst in meerdere statistieken dat hij bijzonder consistent is. Van de afgelopen twintig races heeft hij er namelijk negentien gewonnen. De enige Grand Prix die hij niet heeft gewonnen was Singapore 2023. Vanaf Miami vorig jaar tot nu heeft hij zijn zeges dus in twee reeksen opgesplitst. Hij staat nu derde in de ranglijst als het gaat om de meeste zeges per coureur.

Inmiddels is hij andere grootheden zoals Vettel met 53 zeges en Prost met 51 zeges al gepasseerd. Om Schumacher in te halen moet hij nog even blijven winnen, de zevenvoudig wereldkampioen heeft namelijk 91 overwinningen op zijn naam staan. Als Verstappen niet stopt met winnen tot iets over de helft van het 2025-seizoen, dan kan hij Schumacher al evenaren en passeren, aangezien hij daarvoor nog 35 zeges moet behalen. Gezien zijn huidige topvorm lijkt het meer een kwestie te zijn wanneer hij Schumacher voorbijgaat, dan of hij dat record kan pakken.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws