Overzicht tijden F1 sprintrace-weekend Grand Prix van Emilia Romagna Formule 1
Formule 1

Overzicht tijden F1 sprintrace-weekend Grand Prix van Emilia Romagna

Overzicht tijden F1 sprintrace-weekend Grand Prix van Emilia Romagna

Met de Grand Prix van Emilia Romagna gaat de Formule 1 alweer richting de vierde race van 2022. De eerste Europese wedstrijd van het jaar is eveneens een wedstrijd waar een sprintrace aan vooraf gaat. Daarom ziet het tijdschema voor het aankomende raceweekend er anders uit dan het doorgaans is voor de wedstrijden die in Europa verreden worden.

De eerste vrije training begint op vrijdag om 13.30u en duurt een uur. Deze vrije training is de enige sessie waarin de coureurs kunnen werken aan de afstelling van de bolide, ongeveer vier uur later gaan de coureurs namelijk de kwalificatie al in, waarvoor de bolides in parc fermé komen te staan. Die kwalificatie vindt plaats van 17.00u tot 18.00u.

Tijden F1 GP Emilia Romagna 2022

Sessie Dag Tijd
Eerste vrije training Vrijdag 13.30u - 14.30u
Kwalificatie Vrijdag 17.00u - 18.00u 
Tweede vrije training Zaterdag 12.30u - 13.30u
Sprintrace Zaterdag 16.30u - 17.30u
Grand Prix Zondag 15.00u - 17.00u

Het tijdschema voor aankomend weekend ziet er door die sprintrace dus anders uit. Op vrijdag valt de dag om 18.00u in het slot, en is al duidelijk wie de sprintrace van zaterdag vanaf poleposition begint. Voorafgaand aan die sprintrace krijgen de teams op zaterdag nog wel één trainingssessie, die vooral gebruikt zal worden om te kijken naar de bandenslijtage.

Op zaterdagmiddag wordt er een sprintrace verreden. Deze race zal om 16.30u beginnen en de F1 trekt er een uur voor uit. In theorie zal de sprintrace echter een half uur duren, dus de tijdsindicatie is ruim. Tijdens deze sprintrace zal de startopstelling bepaald worden voor de Grand Prix op zondag, terwijl de sterren van de zaterdag ook voorafgaand aan de race al punten kunnen scoren.

Het hoofdevenement blijft echter altijd de Grand Prix. De Grand Prix van Emilia Romagna begint op Imola om 15.00u en zal ongeveer twee uur duren, al zitten de meeste races vaak wel onder deze tijd. Zo is er dus wel gewoon sprake van een race op een makkelijkere tijd dan gedurende het race-weekend in Australië, maar wijkt het weekend wel af van het traditionele format.

Op een nat Imola waren het in 2021 Max Verstappen en Lewis Hamilton die streden om de overwinning. De zege ging uiteindelijk naar de Limburger.
Op een nat Imola waren het in 2021 Max Verstappen en Lewis Hamilton die streden om de overwinning. De zege ging uiteindelijk naar de Limburger.

Verstappen vs. Leclerc

Kijken we naar de vorm van de eerste drie races dan wordt duidelijk dat ook in Italië Max Verstappen en Charles Leclerc de twee heren zijn die voor de zege kunnen vechten. Wegens twee uitvalbeurten van de Nederlander is het gat in de WK-stand tussen de coureurs groot, maar op snelheid liggen de Red Bull Racing-bolide en de Ferrari niet ver van elkaar.

In Australië was het Ferrari dat sterker oogde, maar de vorm van Red Bull speelde hier ook een rol in. De Oostenrijkse renstal werd door de bandenslijtage op vrijdag op een dwaalspoor gezet, waardoor het gedurende de wedstrijd veel snelheid tekort kwam. Hoewel Ferrari in Melbourne dus dominant was, hoeft het beslist niet zo te zijn dat dit in Imola wederom het geval is.

Bookies zien Ferrari en Leclerc op eindzege afstormen in Italiaanse thuisrace

GP Emilia Romagna live kijken?

De Grand Prix van Emilia Romagna wordt onder ander live uitgezonden door F1TV en Viaplay. Registreer bij de aanbieders om zelf live beelden te zien van de vrije training. Wil je een overzicht van alle tv-aanbieders voor het hele seizoen: Bekijk dan deze pagina.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws