Overzicht tijden Grand Prix van Frankrijk 2022 Formule 1
Formule 1

Overzicht tijden Grand Prix van Frankrijk 2022

Overzicht tijden Grand Prix van Frankrijk 2022

De Formule 1 stoomt vrolijk door in juli, met als derde race-weekend van de maand de Grand Prix van Frankrijk. Te Paul Ricard wordt het seizoen doorgezet met de op één na laatste race voor de zomerstop. Het is een Europese race en logischerwijs horen daar Europese tijden bij. De Grand Prix begint op zondag dan ook om 15.00u, terwijl alle sessies verder 's middags plaatsvinden.

Het schema van aankomend weekend ziet er dan ook vrij standaard uit voor 2022-begrippen. In het verleden wilde de eerste en derde vrije training nog wel eens laat in de ochtend plaatsvinden, maar dit jaar is daar in de Europese weekenden geenszins sprake van. Het weekend wordt vrijdag aanstaande dan ook pas om 14.00u afgetrapt.

Tijdschema GP Frankrijk 2022

Sessie Dag Tijd
Eerste vrije training Vrijdag 14.00u - 15.00u
Tweede vrije training Vrijdag 17.00u - 18.00u
Derde vrije training Zaterdag 13.00u - 14.00u
Kwalificatie Zaterdag 16.00u - 17.00u
Grand Prix Zondag 15.00u - 17.00u

De eerste vrije training wordt zoals gezegd om 14.00u dus afgetrapt, en twee uur na afloop weer opgevolgd door de tweede sessie van de vrijdag. Op zaterdag begint men een uurtje vroeger en wordt er gekwalificeerd vanaf vier uur 's middags. De Grand Prix start op zondag om 15.00u, vrij schappelijke tijden voor het Nederlandse F1-publiek, dus.

Kan Verstappen wereldprestatie van 2021 herhalen?

Vraagt u de ware F1-fan naar een top drie favoriete circuits dan zal Circuit Paul Ricard er niet vaak tussen staan. De Franse baan is niet de meest zinderende van de kalender, met vrijwel overal ruimte om uit te schieten, en geen sectoren die écht indruk maken. Sector drie kent enkele snelle opeenvolgende bochten, maar bijzonder is het rood-blauw omrande asfalt niet te noemen.

Toch wisten Max Verstappen en Lewis Hamilton er in 2021 een waar spektakel van te maken. Weinig scheidde de twee heren in Frankrijk, en een pitstop-call van Red Bull Racing bleek uiteindelijk doorslaggevend. Met twee ronden op de teller passeerde Verstappen zijn Engelse titelconcurrent en daarmee stelde hij de zege veilig. Dat trucje zal hij dit jaar willen herhalen na een recente thuisnederlaag in Oostenrijk.

Overzicht tijden Grand Prix van Frankrijk 2022
Laten we zeggen dat de winnaar van de Franse Grand Prix doorgaans een vrij onconventionele trofee aangeboden krijgt.

Fikse concurrentie voor Red Bull

Red Bull mag in 2021 dan wel gewonnen hebben, in 2022 gaat het vermoedelijk fikse concurrentie kennen te Frankrijk. Allereerst heeft het team te maken met Ferrari, dat heel het jaar al op dezelfde snelheid ligt, als ze er niet boven zitten. Charles Leclerc heeft het materiaal om Verstappen uit te dagen en zal dit ongetwijfeld aankomend weekend niet laten.

Teamgenoot Carlos Sainz zou in mindere mate een uitdaging kunnen vormen. De Spanjaard heeft niet elk weekend de snelheid van zijn collega, maar na de plofmotor van Oostenrijk (vermoedelijk een turbofout) is de kans aanwezig dat er motorcomponenten gewisseld moeten worden, met een gridstraf als gevolg. Een overwinning is voor hem onder normale omstandigheden uitgesloten in dit geval.

Tenslotte kan Red Bull ook rekenen op Mercedes. De Duitse renstal is aan een heropleving begonnen en wist in de laatste drie Grands Prix steeds het podium te halen. Het gat was in Oostenrijk klein, en nu men weer naar een glad circuit gaat, wordt verwacht dat Mercedes misschien wel aansluiting kan vinden bij de top van het veld. Op Silverstone, eveneens een glad circuit, gingen ze immers ook goed. Voldoende om naar uit te kijken!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws