Plannen liggen er voor Formula Equal: 'F1-team van vijftig procent man en vijftig procent vrouw' Formule 1
Formule 1

Plannen liggen er voor Formula Equal: 'F1-team van vijftig procent man en vijftig procent vrouw'

Plannen liggen er voor Formula Equal: 'F1-team van vijftig procent man en vijftig procent vrouw'

Craig Pollock is al een aantal jaren bezig met het neerleggen van het grondwerk voor een nieuw Formule 1-team. Zijn nieuwste project zal Formula Equal heten. Het plan erachter is om het eerste team binnen de sport te zijn met vijftig procent man en vijftig procent vrouw op de werkvloer. Dit zal niet alleen gelden voor de coureurs, maar voor het gehele personeel. Dus ook de ingenieurs en alle andere onderdelen van een F1-team.

Pollock loopt al een tijdje met dit idee in zijn hoofd. Nu de FIA heeft bekend gemaakt dat er ruimte is voor nieuwe F1-teams binnen de grid vanaf 2026, is er de mogelijkheid ontstaan om Formula Equal ook echt tot leven te roepen. 'Het is een verschrikkelijk lastig concept', vertelt Pollock tegenover CNN, 'maar het is makkelijker als je vanaf niets begint.'

FIA zet wel stappen om meer vrouwen een kans te geven

De Formule 1 is wel vaker ter sprake gekomen als het gaat over de rolverdeling van het geslacht, en vaak niet in goede zin. Uit een onderzoek afkomstig uit 2016 heeft de FIA geconcludeerd dat op dat moment de Europese motorsport uit 6,5 procent vrouwelijke coureurs bestond. Daarnaast was zestien procent van het personeel vrouwelijk en negentien procent van de vrijwilligers waren vrouw.

Binnen de sport wordt er wel veel initiatief genomen om deze cijfers te veranderen. Zo heeft de FIA in 2009 de Women in Motorsport Commission opgezet. De organisatie heeft ambassadeurs zoals Susie Wolff, maar ook Tatiana Calderon, die bijvoorbeeld reservecoureur is geweest voor Sauber en Alfa Romeo.

Formule 1 moet ook openstaan voor vrouwen

Pollock geeft aan dat zijn reden om Formula Equal te starten niet alleen maar is om meer vrouwen in een Formule 1-wagen te krijgen. Het gaat vooral om de gelijkwaardige representatie. 'Ik weet dat het lastig gaat zijn want er zijn op het moment gewoon niet genoeg vrouwen die opgeleid zijn om op het niveau van de Formule 1 te presteren', zegt Pollock, 'maar dat neemt niet weg dat de kans er wel moet zijn. Zij verdienen ook een plekje op dat niveau.'

Het is nog afwachten of het Pollock gaat lukken om één van de open plekken te claimen voor 2026. Naast gelijkheid is de Formule 1 ook nog in opspraak geweest over het racen in landen waar mensenrechten niet aanwezig zijn. Mocht Formula Equal een plekje krijgen op de grid, zal er nog eens goed naar de F1-kalender gekeken moeten worden. Denk bijvoorbeeld aan Saoedi-Arabië, waar vrouwen een verbod hadden om te rijden tot 2018.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws