Onder de loep | Red Bull-strijd tussen Verstappen en Pérez zet zich voort down under Formule 1
Formule 1

Onder de loep | Red Bull-strijd tussen Verstappen en Pérez zet zich voort down under

Onder de loep | Red Bull-strijd tussen Verstappen en Pérez zet zich voort down under

Het is alweer tijd voor de derde race van het seizoen 2023. De Grand Prix van Australië staat aankomend weekend op de planning en de grote vraag is niet of, maar hoe Red Bull Racing zal domineren in Melbourne. Is er dan echt niemand die er wat tegen kan doen? In Onder de loep belicht F1Maximaal de vijf meest belangrijke verhaallijnen richting de aankomende race.

1. Verstappen vs. Pérez deel drie

Max Verstappen en Sergio Pérez hebben inmiddels allebei een Grand Prix op hun naam geschreven in 2023. In Australië kan één van deze twee er eentje bijschrijven, mits Red Bull daadwerkelijk wint. Uiteraard staat dat nog niet vast, maar het moet vreemd lopen, wil de RB19 niet de beste auto zijn op het Albert Park Street Circuit. Is het dat wel, dan bestaat er weer een grote kans op een soort tweestrijd tussen de twee coureurs van het Oostenrijkse team.

Verstappen en Pérez lijken elkaar nog altijd een beetje te wantrouwen na de teamorderrel in Brazilië vorig jaar, wat zijn wortels weer heeft in de kwalificatie in Monaco van 2022. In Bahrein en Saoedi-Arabië wilden beide heren alleen vertragen als de ander dat ook deed en werden elkaars rondetijden opgevraagd bij het team - dat daar duidelijk niet blij mee was. In Australië rijdt men weer op een stratencircuit, dus is de kans groot dat Pérez opnieuw voor een tweestrijd kan zorgen binnen Red Bull. Het is aan Verstappen om te reageren.

2. Alonso gaat voor hattrick aan podiums

Fernando Alonso is de man die er moet staan als het een keer fout gaat bij Red Bull. De afgelopen twee Grands Prix is de kersverse Aston Martin-coureur - niet zonder enige verwarring - op het podium geëindigd en in Melbourne kan de Spanjaard voor de hattrick gaan. Alonso lijkt haast wel de beste versie van zichzelf ooit te zijn en zijn topvorm moet hij nu zien vast te houden.

Makkelijk gaat het niet worden voor de tweevoudig wereldkampioen. Ferrari en Mercedes liggen nog altijd op de loer als het een keer toch niet lukt voor de 41-jarige routinier. In Jeddah kreeg George Russell natuurlijk even Alonso's derde plaats cadeau, om deze vervolgens weer terug te moeten geven. Een derde podiumplek op rij staat in ieder geval niet vast voor de Asturiër.

3. De Vries moet stappen maken om teamleider AlphaTauri te worden

Nyck de Vries kent, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Alonso, een wat mindere start aan het seizoen 2023. De Nederlander heeft nog niet helemaal zijn draai gevonden bij AlphaTauri, terwijl de verwachtingen rondom de 28-jarige torenhoog waren en nog steeds zijn. Waar De Vries zich moest profileren als teamleider, heeft teamgenoot Yuki Tsunoda vooral die rol op zich genomen.

Dat is overigens geen schande als je bedenkt dat de Japanner nu in zijn derde seizoen bij het team zit. Het roept vooral de vraag op of men terecht zulke hoge verwachtingen van De Vries had. Ja, hij heeft veel ervaring in andere klassen en dat moet hem helpen, maar hij is en blijft een debutant. Een debutant moet de tijd krijgen om stappen te maken en nu is het aan De Vries om die stappen te zetten. Als eerstvolgende mogelijkheid voor die stappen: de Grand Prix van Australië.

4. McLaren plotseling het vijfde team down under?

Over stappen zetten gesproken: als er één team is dat meerdere grote stappen goed kan gebruiken, is het McLaren wel. De Britse renstal staat laatste in de WK-stand met welgeteld nul punten. Tekenen van verbetering tijdens de kwalificatie in Jeddah, met een negende plaats van rookie Oscar Piastri, werden tijdens de race op zondag teniet gedaan door voorvleugelschade en een totaal gebrek aan race pace.

Maar zoals gezegd: die negende plaats van Piastri op zaterdag was inderdaad een teken van verbetering. Het laat zien dat de snelheid er op zich wel is, maar het moet eerst even weer meezitten. Bovendien: McLaren begon vorig seizoen ook niet bepaald lekker, maar stond in race drie - in Australië - vrijwel boven Mercedes in de rangorde. Daarmee was het team uit Woking de derde renstal. Zo'n stap is dit seizoen misschien uitgesloten, maar wie weet. Misschien is McLaren dit jaar wel ineens het vijfde team in Albert Park.

5. Dubbel plezier in de opstapklassen F2 en F3

Naast de Formule 1 zijn ook de Formule 2 en Formule 3 down under aankomend weekend. Het is voor de tweede keer dit seizoen dat beide opstapklassen actief zijn tijdens een Grand Prix-weekend nadat dit ook al in Bahrein het geval was. Inmiddels hebben we met name in de Formule 2 een beter beeld van wie de titelkandidaten zijn, terwijl dat in de Formule 3 nog iets duidelijker moet worden.

Duidelijk is in ieder geval dat Ralph Boschung de kampioenschapsleider is in de hoogste opstapklasse, terwijl Gabriel Bortoleto dat is in het op-een-na hoogste kampioenschap. Beide heren hebben respectievelijk één en drie punten voorsprong op hun voornaamste rivalen, genaamd Théo Pourchaire en Oliver Goethe. Daarnaast gaat de aandacht uiteraard ook uit naar Richard Verschoor bij Van Amersfoort Racing, die hoger wil komen te staan dan zijn huidige achtste plek in de Formule 2.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws