'Power Rankings': Leclerc blijft Verstappen voor ondanks tweede plaats in Saoedi-Arabië Formule 1
Formule 1

De 'Power Rankings' van het Grand Prix-weekend in Saoedi-Arabië zijn binnen. Na het eerste raceweekend in Bahrein voerde Charles Leclerc de lijst aan en dat blijft na de race in Jeddah zo. De Monegask was opnieuw de beste coureur van het weekend, maar werd op de voet gevolgd door Max Verstappen. De coureur van Red Bull Racing wist de race te winnen, maar moet in de lijst van de 'Power Rankings' zijn concurrent voor zich dulden.

Na iedere Grand Prix presenteert de Formule 1 de 'Power Rankings'. Hierbij worden de meest recente prestaties van de coureur beoordeeld door een vijfkoppige jury. Ook na de Grand Prix van Saoedi-Arabië is de balans weer opgemaakt door het vijfkoppig jurypaneel. Hierbij wordt materiaal niet meegerekend, enkel vorm bepaalt je eindscore. De scores worden het gehele seizoen bijgehouden, zo komen we er aan het einde van het jaar achter welke coureur er nu echt het beste gepresteerd heeft.

Leclerc krijgt hoogste score ondanks tweede plek

Leclerc is in de 'Power Rankings' opnieuw de winnaar van het weekend met een 9,0. De coureur begon de race in Jeddah op de tweede plek en reed de meeste ronden vooraan, maar moest uiteindelijk zijn meerdere erkennen in Verstappen. 'Hij kwam heel erg dichtbij de overwinning', schrijft Formula1.com. 'Hij wist op slechts 0,549 seconde van de regerend wereldkampioen te finishen.' Door deze uitslag staat de Ferrari-rijder niet meer met een perfecte 10,0 op het scorebord, maar hij voert de lijst nog wel aan.

Verstappen schiet met 8,8 naar tweede plek in algemene ranglijst

Verstappen wist zijn eerste zege van het seizoen te boeken in Saoedi-Arabië, maar de coureur scoorde minder dan na de race in Bahrein. 'Verstappen reed een geweldige race, maar hij kwalificeerde zich teleurstellend op de vierde plek achter beide Ferrari's. Uiteindelijk was zijn RB18 nog steeds te snel voor de concurrentie.' Met een 8,8 pakt Verstappen de tweede plek van het weekend en stijgt hij ook naar de tweede plek in het algehele klassement. Daar stond voorheen Haas-coureur Kevin Magnussen.

Russell op de derde plek, McLaren in de top-tien

Voor Mercedes was het een weekend om te vergeten. De auto bleek nog steeds niet te kunnen tippen aan de bolides van Red Bull en Ferrari. George Russell wist daardoor op de vijfde plek te eindigen, terwijl teamgenoot Lewis Hamilton slechts tiende werd. Russell krijgt door zijn prestatie een 8,4 en staat daarmee in de top-drie. 'Russell was gewoon 'the best of the rest'. Hij eindigde eenzaam op de vijfde plek met Esteban Ocon 24 seconden achter hem.'

Een ander team dat geen geweldige seizoensstart kende, is McLaren. De Britse renstal scoorde in Bahrein geen punten, maar Lando Norris eindigde in Jeddah op de zevende plek. Het levert hem een 8,2 en een gedeelde vierde plek op met Sergio Pérez. Ook Daniel Ricciardo staat in de top-tien, ondanks zijn uitvalbeurt. Hij is onderaan de top-tien te vinden met een 7,4. De rest van de lijst wordt respectievelijk aangevuld door Carlos Sainz, Fernando Alonso, Esteban Ocon, en Kevin Magnussen.