Priestley heeft alle begrijp voor strategische pitstop-blunder Mercedes Formule 1
Formule 1

Priestley heeft alle begrijp voor strategische pitstop-blunder Mercedes

Priestley heeft alle begrijp voor strategische pitstop-blunder Mercedes

Marc Priestley denkt niet dat Mercedes een strategische blunder gemaakt heeft in Hongarije. Op de Hungaroring was Mercedes het enige team dat besloot na de opwarmronde niet naar binnen te gaan voor een setje droogweerbanden, wat betekende dat Lewis Hamilton deze pitstop na de eerste ronde moest maken. De Brit kwam na zijn stop terecht op de laatste plaats, wat zijn race zwaar beïnvloed heeft.

'Laten we dit uiteenzetten. Het was een grote fout van het team, iedereen laat zich momenteel kritisch uit over Mercedes en Hamilton omdat ze dat gedaan hebben', weet Priestley, die zijn verhaal doet op zijn YouTube-kanaal. Alleen de Mercedes verscheen aan de start omdat de rest van het veld in de pitstraat stond voor een bandenwissel. Het bizarre tafereel bleek dus uiteindelijk nadelig voor de Duitse renstal.

Geen handige actie van de Mercedes-strategen dus, maar Priestley wil ze niet zonder pardon aan de schandpaal nagelen: 'Toch wil ik zeggen dat het heel erg lastig is om naar binnen te duiken als je de eerste bent. Ben je de auto die op poleposition staat dan wordt de afweging ineens heel anders.' Hamilton startte vanaf de eerste plek en kon zodoende niet aftasten wat de rest van de grid dacht van de gewijzigde omstandigheden op de baan.

'Als je als nummer één naar binnen gaat en het is op het randje van nat of droog, en er zit regen aan te komen, dan hebben de coureurs achter je de optie om wél buiten te blijven', voegt Priestley eraan toe. In dit geval was het dus juist nadelig om vanaf poleposition te starten. Een totaal gebrek aan referentiekader betekende dat Mercedes als enige team de foute keuze maakte.

Alternatieve scenario ook in nadeel van Hamilton

Het alternatieve scenario dat mogelijk was geweest was namelijk dat Hamilton wél naar binnen ging, maar de rest van de coureurs niet. 'Had Hamilton dit gedaan en was de rest niet naar binnen gedoken dan verlies je ontzettend veel plaatsen. Het is een grote gok en daarom valt het te begrijpen dat Mercedes uiteindelijk niet de pitstraat in reed, ze wisten niet wat de rest zou doen.'

'Maar als je nog verder teruggaat, kan je stellen dat alle teams een strategische fout gemaakt hebben. Waarom gingen ze niet sowieso al op de droogweerbanden naar buiten? Het leek alsof dat de juiste strategie was', concludeert Priestley, die denkt dat sommige teams van tevoren al wel hadden kunnen weten dat de baan min of meer droog was. Was destijds de keuze al gemaakt om op droogweerbanden te starten dan had het team dat die keuze maakte na de eerste ronde aan kop gelegen.

Priestley over GP Hongarije

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws