Red Bull met wederom een speciale livery: een gunstig voorteken voor Verstappen? Formule 1
Formule 1

Red Bull met wederom een speciale livery: een gunstig voorteken voor Verstappen?

Red Bull met wederom een speciale livery: een gunstig voorteken voor Verstappen?

Red Bull zal tijdens de Grand Prix van Turkije met een alternatieve livery rijden, als eerbetoon aan motorleverancier Honda. Het Japanse merk verlaat na dit seizoen de Formule 1. Nu is het niet de eerste keer dat Red Bull met een alternatieve kleurensamenstelling op de auto rijdt. Vele kleuren en merken sierden al op de verschillende bolides van de Oostenrijkse renstal. De opkomende vraag luidt: hoe presteren de Red Bull-mannen met een tijdelijk tintje en is dit een gunstig voorteken voor de GP van Turkije?

Star Wars voor de Grand Prix van Monaco

Voor de eerste speciale livery gaan we terug naar het prille begin van de Oostenrijkse renstal. In 2005 sierde voor het eerst de merknaam Red Bull op een Formule 1-bolide. Met blauw, geel en grijs kreeg de pijlsnelle wagen de kleuren die het blikje van de energiedrankjesgigant kenmerken. In Monaco verscheen Red Bull echter met een volledig andere livery. Ter ere van de première van 'Star Wars Episode III: Revenge of the Sith' werd de RB1 omgedoopt, met als slogan 'Powered by the Dark Side'. Om het feest compleet te maken ging de pitcrew verkleed als Imperial Stormtroopers. De 'Power of the Dark Side' bleek echter niet te helpen, aangezien beide coureurs crashten en daarmee een mooi resultaat op hun buik konden schrijven. Troost is dat Darth Vader en Chewbacca in de garage stonden om de coureurs op te vangen.

Red Bull met wederom een speciale livery: een gunstig voorteken voor Verstappen?

Bovenstaand de foto van de Star Wars-uitvoering in Monaco (Bron: Red Bull content pool)

Superman!

Een jaar later koos Red Bull voor een thema waarbij het echt niet mis kon gaan. In kostuums van Superman traden de coureurs aan voor de Grand Prix van Monaco 2006. David Coulthard en Christian Klien mochten in het Supermanmobiel plaatsnemen, met meer succes dan bij de vorige liverywijziging. Eerstgenoemde wist zelfs op het podium te eindigen, terwijl zijn teamgenoot ondanks de superkrachten de finish niet haalde. Het eerste podium voor Red Bull was een feit en dat werd groots gevierd door de mannen van het team, die zich in ieder geval die dag superheld zullen hebben gevoeld.

Red Bull met wederom een speciale livery: een gunstig voorteken voor Verstappen?

Bovenstaand een foto van de Red Bull-coureurs voor de speciale Supermanuitvoering van de RB2 (Bron: Red Bull content pool).

Wings for Life I 

De volgende speciale tint liet een aantal jaren op zich wachten, maar in 2008 kleurde de Red Bull weer anders dan normaal. Tijdens de Grand Prix van Brazilië reed de renstal van Dietrich Mateschitz, de grote baas van Red Bull, met een livery van Wings for Life. Dit goede doel, opgericht door de topman van Red Bull, haalt geld op voor onderzoek naar zenuwschade en rugblessures. Normaalgesproken mocht een team niet zomaar van livery veranderen tijdens het seizoen, maar voor dit goede doel kregen de Oostenrijkers toestemming. In zijn laatste race voor het team haalde Coulthard de finish niet, maar zijn inmiddels nieuwe teamgenoot Mark Webber wist nog wel een paar punten te sprokkelen. Het beste resultaat kwam van Wings for Life, dat is het belangrijkst.

Red Bull met wederom een speciale livery: een gunstig voorteken voor Verstappen?

Bovenstaand de foto van de witte 'Wings for Life'-uitvoering tijdens de GP van Brazilië 2008 (Bron: Red Bull content pool).

Wings for Life II

De Grand Prix van Groot-Brittannië 2012 markeert het volgende hoofdstuk in het boek der speciale liveries. Wederom stond het goede doel Wings for Life centraal op de auto, maar de kleurensamenstelling leek op het eerste gezicht opvallend 'normaal'. Van een afstand leek de Red Bull namelijk zoals gebruikelijk gekleurd te zijn, met blauw en geel. De bijzonderheid zat hem in de details. Duizenden foto's van mensen die het goede doel gesponsord hadden, vormden samen een groot kunststukje, dat zeker geen 'business as usual' was. Dat was het resultaat van de race voor Red Bull in die tijd wel. Het team verliet Silverstone uiteindelijk met dubbel eremetaal en wederom een mooie boost voor het goede doel.

Red Bull met wederom een speciale livery: een gunstig voorteken voor Verstappen?

Bovenstaand beeld is van de winnende Red Bull met wederom het 'Wings for Life'-thema (Bron: Red Bull content pool).

'The name is Bond, James Bond'

Na een aantal spectaculaire livery's bij de presentaties van nieuwe bolides was het in 2019 wederom raak. Met een ietwat subtielere tint werd de 1007e race der Formule 1 gevierd. Voor de Britse Grand Prix creëerde Red Bull in samenwerking met titelsponsor Aston Martin een James Bond-livery met een aantal mooie verwijzingen. Zo droeg de bolide van Max Verstappen het nummerbord van de Aston Martin DB5 uit 'Goldfinger' (1964). Zijn teamgenoot Pierre Gasly kreeg de nummerplaat van de Aston Martin V8 uit 'The Living Daylights' (1987). Het logo van '007' pronkte groots op de achtervleugel van de RB15, die niet tot grootse hoogtes werd gestuwd door de bijzondere livery. De Red Bull-coureurs finishten net buiten het podium, op de vierde en vijfde plek.

Red Bull met wederom een speciale livery: een gunstig voorteken voor Verstappen?

Bovenstaand een foto van Max Verstappen in James Bond-stijl voor het weekend op Silverstone 2012 (Bron: Red Bull content pool).

Geen gulden voortekenen voor Red Bull

Als we dan de balans opmaken, valt eigenlijk meteen op dat er geen touw aan vast te knopen is. Het ene jaar liep alles in de soep met een bijzondere livery, denk aan de Star Wars-episode, en het andere jaar drijven de superkrachten de Oostenrijkers naar de top. Niet zo vreemd, vooraf viel al wel te verwachten dat het uiterlijk van de bolide aan de prestaties weinig veranderde. Wat wel te concluderen valt, is dat iedere livery een eigen verhaal markeert, het een wat spannender dan de ander. Zo zal Red Bull bij het zien van een nieuw tintje altijd terugdenken aan het prille begin, aan het eerste podium, aan het goede doel, aan het afscheid van Coulthard, aan het Bond-jubileum der Formule 1 en aan de prachtige samenwerking met Honda, die dit jaar bekroond moet worden met een wereldtitel.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws