Ricciardo zeer kritisch op F1 en Las Vegas: 'Ik ben het er niet mee eens, totaal niet' Formule 1
Formule 1

Ricciardo zeer kritisch op F1 en Las Vegas: 'Ik ben het er niet mee eens, totaal niet'

Ricciardo zeer kritisch op F1 en Las Vegas: 'Ik ben het er niet mee eens, totaal niet'

De doorgaans goedlachse Daniel Ricciardo heeft zijn vraagtekens geplaatst bij de organisatie van de Grand Prix van Las Vegas, waarbij hij zag dat de veiligheid van de coureurs in het geding werd gebracht. Daarnaast moesten de coureurs op absurde tijdstippen in actie komen, en sprak Ricciardo zijn onbegrip uit over de gridstraf van Carlos Sainz.

Eerst blikte de AlphaTauri-coureur nog terug op zijn eigen dag. 'Het ging wel oké. Zodra we eraan begonnen, wisten we dat het glad zou zijn', vertelt de 34-jarige over zijn eigen dag. 'Dat is vaak zo met nieuw asfalt, zeker op stratencircuits. Er is weinig grip, maar het was een vrij vlekkeloze sessie toen we eenmaal begonnen waren. We konden het programma afwerken, en ik had het idee dat ik aan het leren was tijdens de runs. Bij de kortere runs moeten we zeker nog wat vinden, maar voor de long runs veranderden we nog wat dingen en toen ging het beter. Dat zag er zeker wat positiever uit, dus al met al was het een lange dag, maar wel oké', concludeert Ricciardo.

Opvallend genoeg verliep het anderhalf uur van de tweede sessie zonder onderbrekingen. Ricciardo deed het zelf dan ook rustiger aan in het begin. 'Het duurde even op een nieuw stratencircuit. Je moet in het begin wat meer marge nemen, en fouten kunnen je hier duur te staan komen. Ik nam mijn tijd in de eerste vijftien tot twintig minuten, en tegen het einde voelde ik me wat comfortabeler. Ik heb nog wel wat huiswerk, maar ik maak me nog geen zorgen voor de kwalificatiedag', aldus de nummer 19 uit de tweede training.

In de afgelopen weekenden scoorde AlphaTauri nog opvallend goed, en ondanks het zwakkere resultaat in de vrije training blijft Ricciardo bij Formula1.com optimistisch. 'We moeten nog wat dingen oplossen, maar ik weet zeker dat we een Q3-auto kunnen hebben als we het optimaliseren. Dat lieten we niet zien qua tijden, maar we kunnen nog best veel rondetijd vinden.'

Ricciardo baalt mee met de fans

Ricciardo, die vermoeid oogde, gaf bij Motorsport.com ook aan dat hij het op een gegeven moment niet meer zo zag zitten. 'Nu we een sessie gedaan hebben, voelt het meer alsof het de moeite waard was, maar om half twee 's nachts voelde het niet zo. Iedereen had zoiets van: laten we dit gewoon morgen doen. Ik weet natuurlijk niet alle details over wanneer het circuit beschikbaar is, dus we kunnen niet zomaar 's ochtends hier komen racen, dus er zullen bepaalde beperkingen zijn waar we afhankelijk van zijn.' De tweede training was om vier uur 's nachts voorbij.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

alphatauri livery las vegas
De fans hebben deze AlphaTauri nauwelijks in actie kunnen zien.

Tegen die tijd waren de fans al weggestuurd. Vijf uur na de start van de eerste training kregen de fans om half twee 's nachts te horen dat ze niet konden blijven voor de tweede training. 'De situatie met de tribunes is natuurlijk enorm zonde. Misschien hebben de fans nu in ieder geval op televisie kunnen kijken. Ik probeer maar positief te blijven, maar het is natuurlijk een lastige situatie. Ik wil ook niet te veel de sport afzeiken. We zijn hier voor het eerst, het is een enorm project, en er zijn helaas dingen voorgevallen, maar ik denk dat ze hun best gedaan hebben', zo probeert Ricciardo zich op de vlakte te houden.

Veiligheid staat op het spel

Ricciardo had minder begrip voor de situatie met de putdeksels, de oorzaak van al het gedoe. Soortgelijke problemen kwamen in het verleden al voor in Azerbeidzjan en Maleisië, en kunnen gevaarlijke situaties veroorzaken, zo bleek wel uit het feit dat er een gat door de Ferrari van Sainz was geboord, waardoor de grond vanuit de cockpit zichtbaar was. 'Het grootste probleem hier is de veiligheid. Gelukkig is Carlos oké, maar dit soort dingen kunnen veel grotere gevolgen hebben', zegt Ricciardo dan ook.

Dat is extra pijnlijk na al het spektakel van de afgelopen dagen. 'Het is nu makkelijk om te zeggen dat de focus op de openingsceremonie lag en we ons op andere dingen richtten. Na wat er gebeurd is, kan je je afvragen of ze genoeg gedaan hebben. Zeker wat betreft dat incident, daar kan ik niet omheen, want dat gaat over de veiligheid', aldus de 34-jarige. 'Dat wij hier zo laat nog zijn, dat is prima, maar de veiligheid is hopelijk iets dat ze heel serieus nemen.'

Tot overmaat van ramp kreeg slachtoffer Sainz ook nog een gridstraf voor zijn kiezen vanwege de tekortkomingen van het circuit. 'Dat is niet eerlijk. Je zou zeggen dat ze logisch nadenken, dus ik ben het er niet mee eens. Totaal niet', zegt de AlphaTauri-coureur over de ongelukkige Spanjaard, die na afloop uiteraard vol ongeloof was over de straf die hij nu in de Grand Prix moet inlossen.

Verstappen kan dit weekend in Las Vegas zijn achttiende zege van het seizoen pakken. Ook wedden op F1? Via deze link van JACKS kom je in aanmerking voor 60 euro aan free bets! Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws