Russell sleept eerste overwinning Mercedes in de wacht, Verstappen zesde na inhaalrace Formule 1
Formule 1

Russell sleept eerste overwinning Mercedes in de wacht, Verstappen zesde na inhaalrace

Russell sleept eerste overwinning Mercedes in de wacht, Verstappen zesde na inhaalrace

George Russell heeft Mercedes de eerste overwinning van het seizoen bezorgd. In een chaotische race wist de Brit het hoofd koel te houden en reed hij solide naar de winst. Doordat zijn teamgenoot de tweede plaats in de wacht sleepte, werd het een schitterende dag voor de Duitse renstal, die een moeilijk seizoen kenden. Max Verstappen kwam in botsing met Lewis Hamilton en was daardoor veroordeeld tot een inhaalrace, die hem uiteindelijk tot aan P6 bracht.

Russell kende een geweldige start, en gaf daarmee Hamilton en Verstappen geen kans om een aanval in te zetten. Daarachter was het Lando Norris die een aanval probeerde in te zetten bij Sergio Pérez, maar het gat werd gesloten en dus reed de top vijf zonder wijzigingen weg in de eerste ronde. Lang werd er niet geracet tijdens de eerste ronde, want het was de teamgenoot van Norris, Daniel Ricciardo, die te agressief was bij Kevin Magnussen en de polesitter van de zaterdag uit de race tikte. Zelf kwam hij er ook niet ongeschonden uit en dus waren de eerste twee uitvallers al bekend voor het einde van de eerste ronde.

Aan het eind van de zesde ronde ging de safety car naar binnen, maar het duurde niet lang voor er zich nieuwe incidenten voordeden. Verstappen was erg wakker bij de herstart en ging in de aanval bij Hamilton. De Nederlander wilde buitenom in bocht 1, maar bij het ingaan van bocht 2 kneep de Brit de Red Bull-coureur naar de binnenkant, was er geen ruimte meer en was er contact. Verstappen verloor daarbij zijn voorvleugel en moest de pits in. Het leek alsof de zevenvoudig wereldkampioen zijn troonopvolger te weinig ruimte gaf, maar de stewards oordeelden anders en dus moest de Nederlander het incident bekopen met vijf seconden straf.

Niet veel later was het volgende incident daar, want Norris kwam opnieuw in een gevecht, ditmaal met Charles Leclerc. De Brit was te agressief in dit gevecht en tikte de Ferrari van de Monegask in de rondte, waarna de bolide in de muur terecht kwam. Gelukkig voor Leclerc viel de schade mee, en kon hij weer door na een nieuwe voorvleugel te hebben gehaald. Wel moest hij dus, net als Verstappen, aan een enorme inhaalrace beginnen. Voor de McLaren-coureur eindigde het incident net als voor de Nederlander met een vijf seconden straf, en werd hij dus terecht als schuldige aangewezen.

Red Bull heeft moeite, Mercedes controleert

Terwijl er achter hem vele gevechten hebben plaatsgevonden, was het Russell die zonder problemen de race controleerde. De Brit kende al een geweldige start en is vanaf dat moment niet in de problemen geweest. De Mercedes-coureur toonde zich op elk moment in controle, bepaalde zijn eigen strategie mee en was duidelijk in zijn keuzes. Ondertussen was het zijn teamgenoot die snelle tijden noteerde en zich terugvocht naar voren. Halverwege de race reed Hamilton dan ook weer op de vierde plaats en deed hij weer mee om het podium.

Verstappen was minder gelukkig, want de Nederlander moest zich dus vanuit het achterveld terug naar voren vechten. Maar net als tijdens de sprintrace wilde de gele band niet werken. Al snel koos Red Bull er dan ook voor om de wereldkampioen opnieuw binnen te halen, en werden er opnieuw weer softs onder de auto geschroefd. Vervolgens klom de Nederlander gemakkelijker door het veld, klom hij terug tot P5, waarna hij opnieuw een pitstop moest maken. Ook Pérez had moeite op het gele rubber, en dus kon Hamilton voorbij komen aan de Mexicaan.

Uitvalbeurt Norris zorgt voor spannend slot

Kort nadat de meeste coureurs een stop hadden gemaakt voor verser rubber, stopte de auto van Norris ermee. De motor van de Brit gaf de geest, en dus werd er in eerste instantie een virtual safety car gegeven. Sainz nam de gok om naar binnen te gaan voor nieuw rubber, en werd even later met een safety car beloond. De auto van Norris moest namelijk weggehaald worden. De Spanjaard had daarmee een klein voordeel ten opzichte van Russell, Hamilton en Pérez. Bij de herstart werd er aangevallen door Sainz bij de Mexicaan, maar hij kwam er in eerste instantie niet voorbij.

Al snel bleek dat Pérez de snelheid niet had, en kreeg de Mexicaan niet alleen Sainz, maar ook Leclerc, Fernando Alonso en Verstappen om zijn oren. Ondertussen was het Hamilton die begon aan te dringen bij Russell. De Brit blijft na de herstart rond de seconde hangen en pushte met alles wat hij had om de overwinning van zijn teamgenoot over te nemen. Russell bezweek echter niet onder de druk, en dus was het de voormalig Williams-coureur die de eerste overwinning van het Mercedes-team in de wacht sleepte dit seizoen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws