Russell wijst met vinger naar Stroll: 'Ik denk dat dat in strijd met de regels was' Formule 1
Formule 1

Russell wijst met vinger naar Stroll: 'Ik denk dat dat in strijd met de regels was'

Russell wijst met vinger naar Stroll: 'Ik denk dat dat in strijd met de regels was'

Een groot deel van de actie in de Grand Prix van Azerbeidzjan vond voor en rondom de safetycar-fase plaats, die veroorzaakt werd door Nyck de Vries. De AlphaTauri-coureur ging in de fout op het moment dat de meeste coureurs een pitstop aan het overwegen waren. Op het moment dat de safetycar de pitstraat verliet, zochten veel coureurs dan juist ook hun team op. Dit leidde tot een opvallende inhaalactie van George Russell op Lance Stroll.

De beide Aston Martin-coureurs waren door de vroege pitstop van Lewis Hamilton gepromoveerd tot een vijfde en zesde positie, en wilden allebei gebruikmaken van de goedkope pitstop die ze tijdens de safetycar-periode konden maken. Omdat Stroll vlak achter Fernando Alonso reed, werd de Canadees door zijn team verzocht om het gat richting zijn teamgenoot wat op te laten lopen, zodat de Spanjaard weer op weg was op het moment dat Stroll bij zijn teamleden tot stilstand zou komen.

Stroll reed dus langzamer de pitstraat in, terwijl Russell op volle snelheid aan kwam rijden. De Brit haalde zijn voorganger bij het ingaan van de pitstraat in; een moment dat terug doet denken aan de actie van Sebastian Vettel in de Chinese Grand Prix van 2016. Russell wist de plek te winnen. Na afloop van de race wees Russell volgens RaceFans vooral met de vinger naar zijn collega: 'Ik was in staat om hem in te halen op weg naar de pitstraat. Ik denk dat het in strijd is met de regels wat hij deed.'

Russell was zijn plekje snel weer kwijt

Russell lijkt in dat geval niet goed opgelet te hebben in het verleden, aangezien het al regelmatig voor is gekomen dat een coureur een beperkt gat op zijn teamgenoot laat vallen om in de pitstraat niet opgehouden te worden. Mercedes deed dit zelf onder andere tijdens de Grand Prix van Monaco in 2019. Het incident werd wel onderzocht, maar niemand ontving een straf. 'Het is natuurlijk een beetje discutabel, maar het was bevredigend om hem in te halen en dat ik daarna een goede pitstop had', vertelt Russell.

Lang kon Russell niet van zijn gewonnen positie genieten. Bij de herstart werd hij al snel weer verschalkt door de jongere Stroll, en ook Hamilton wist zijn teamgenoot in te halen. 'Ik maakte er een zooitje van bij de herstart', geeft Russell toe. Uiteindelijk beëindigde de Mercedes-coureur de Grand Prix als achtste, als laatste van de coureurs van de vier 'topteams'. De Brit wist wel nog een extra puntje te pakken door met twee ronden te gaan te stoppen voor zachte banden en de race af te sluiten met de snelste raceronde.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws