Sainz nog steeds woest: 'Er zijn dit jaar meer gevallen geweest waar de sport het beter moest doen' Formule 1
Formule 1

Sainz nog steeds woest: 'Er zijn dit jaar meer gevallen geweest waar de sport het beter moest doen'

Sainz nog steeds woest: 'Er zijn dit jaar meer gevallen geweest waar de sport het beter moest doen'

Carlos Sainz is nog steeds woest na het incident van donderdag in de eerste vrije training en is buitengewoon teleurgesteld. De Spanjaard kwalificeerde als tweede, maar zal starten als twaalfde vanwege een gridstraf na het vervangen van onderdelen die door de losse putdeksel waren beschadigd. Hij vindt het belachelijk en had meer verwacht van de sport.

Sainz reed donderdagavond over een losse putdeksels en dat richtte veel schade aan aan de auto. De vloer was helemaal kapot, en zelfs de monocoque, de batterij, en de motor waren beschadigd. Zijn monteurs moesten vijf uur met de auto bezig en de auto helemaal opnieuw in elkaar zetten. 'Er was duidelijk een veiligheidsprobleem op het circuit. Dat veiligheidsprobleem heeft mijn auto vernield, en mijn monteurs moesten vijf uur investeren om een compleet nieuwe auto in elkaar te zetten', zegt Sainz in de persconferentie na afloop van de kwalificatie. 'En daar bovenop krijgen we een gridstraf van tien plaatsen voor iets waar we niets mee te maken hebben. Ik ben gewoon teleurgesteld, maar tegelijkertijd niet verbaasd, want er zijn dit jaar veel gevallen geweest waarin ik denk dat de sport heeft bewezen dat het dingen veel beter kan doen', haalt de Spanjaard uit.

De tweevoudig Grand Prix-winnaar is met name verrast dat de overkoepelende organisatie er niets aan heeft kunnen doen. 'Vooral dat ze niet een beetje kunnen heersen in dit soort situaties waar het zo duidelijk is dat dit iets is wat volledig buiten de controle van het team ligt, volledig buiten de controle van de coureur', denkt Sainz. 'Maar ik ken de regels niet, de overkoepelende organisatie, de teams; ik had meer verwacht van de sport in deze situatie. Om de een of andere reden zullen andere teams waarschijnlijk aandringen op een straf voor mij, wat me op een bepaalde manier verbaast.' Vooral Mercedes was erg uitgesproken over de situatie, terwijl Max Verstappen heel best kon begrijpen waarom Ferrari heel boos was.

Tekst gaat verder onder de foto.

carlos sainz ferrari 12 friday lasvegas 2023
Sainz betaalde de prijs voor de losse putdeksel en is nog steeds in alle staten. (Foto: Ferrari F1 Media)

'Aan de andere kant ben ik te lang in deze sport om te begrijpen dat het een bedrijf is, zoals Max zei, en er zit te veel geld vast aan de eindpositie in het constructeurskampioenschap of wat dan ook voor een team om geen dreiging te uiten voor een straf voor mij', gaat de Ferrari-coureur verder. 'Tegelijkertijd ben ik, zoals ik al zei, niet verbaasd. Ik ben buitengewoon teleurgesteld en eerlijk gezegd erg boos op de hele situatie, op de sport. Eerlijk gezegd, gewoon boos, dat is denk ik het juiste woord, en in een slecht humeur omdat ik gewoon meer had verwacht van de sport in dit geval.' Sainz moet op zaterdagavond dus een inhaalrace gaan rijden, terwijl hij viel liever met Leclerc wilde samenwerken om te strijden voor de zege.

'We zijn verkeerd van start gegaan'

Verstappen stak zijn mening over de show in Las Vegas en het gebrek aan passie voor de sport niet onder stoelen of banken. Sainz kan zich wel vinden in die mening. 'Ik denk dat we moeten leren om dingen te scheiden', zegt Sainz. 'Ik denk dat de sport er is, en de show. Ik heb het gevoel dat we als sport niet kunnen falen, wetende hoe belangrijk deze evenementen zijn, en ik had het gevoel dat we donderdag verkeerd van start zijn gegaan', kaart de Spanjaard aan. 'Ik heb de prijs betaald, verreweg het meeste ervan. En ik hoop dat we een spannende race hebben en dat de F1 de hele wereld laat zien waar we van gemaakt zijn, wat voor soort racen we kunnen produceren, wat voor soort spektakel en wat voor soort sport we zijn. En als dit morgen goed gaat, zal hopelijk VT1 worden vergeten.'

Sainz heeft nog wel hoop voor de race

Ondank dat het weekend van de Ferrari-coureur slecht begon, ziet hij nog wel mogelijkheden voor de race. 'Ik denk dat het lastig is om mensen te volgen vanwege de muren, maar ik verwacht zeker dat ik morgen naar voren kan komen', denkt Sainz. 'Hoeveel of met welke snelheid? Geen idee. Laten we ook de strategie bekijken, want met het grainen gaat het best wel slecht. Dus laten we kijken hoe dat van invloed is op de race en of het me een kans gaat geven om naar voren te komen', aldus de Ferrari-coureur.

Verstappen kan dit weekend in Las Vegas zijn achttiende zege van het seizoen pakken. Ook wedden op F1? Via deze link van JACKS kom je in aanmerking voor 60 euro aan free bets! Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws