Sky Sports-experts met de mond vol tanden: 'RB20 is gewoon net een straaljager' Formule 1
Formule 1

Sky Sports-experts met de mond vol tanden: 'RB20 is gewoon net een straaljager'

Sky Sports-experts met de mond vol tanden: 'RB20 is gewoon net een straaljager'

Sky Sports-experts Simon Lazenby en David Croft zijn lyrisch over het nieuwe meesterwerk van topontwerper Adrian Newey en noemen de RB20 een straaljager. De auto ziet er niet alleen uit als een straaljager, maar is ook nog eens zo bloedsnel en gevaarlijk. Beide heren denken dat het wederom een hels karwei voor de concurrentie zal zijn om Red Bull Racing bij te kunnen benen dit seizoen.

'Nou, wat ik heb geleerd dit weekend is dat Adrian Newey best wel goed is', begint Lazenby met een knipoog in de Sky Sports-podcast om de vraag te beantwoorden wat hij uit de Grand Prix van Bahrein heeft kunnen halen. Max Verstappen kwam 22 seconden eerder over de streep dan de rest van het veld om 'gewoon' verder te gaan waar hij vorig jaar is gebleven. De drievoudig wereldkampioen won de eerste race van het jaar op een zeer dominante wijze, en daar steekt de Brit de loftrompet voor. 'En ik denk dat die auto mogelijk nog beter is dan vorig jaar. Het is fantastisch', gaat Lazenby verder. 'De concurrentie zou echt in topvorm moeten zijn, elk weekend, om ook maar een kansje te hebben om de RB20 te verslaan.'

Toen de Oostenrijkse renstal halverwege februari haar nieuwe auto liet zien, waren velen verbaasd dat het ontwerp er best wel anders uitzag dan vorig jaar. Newey verklaarde dan ook dat ze niet conservatief wilden zijn, aangezien de halve grid waarschijnlijk de RB19 zou gaan kopiëren. 'Het is gewoon een kunstwerk. De auto lijkt op een straaljager. We zeiden het hele weekend al: hij heeft het weer geflikt', vervolgt de Brit. 'En het is niet alleen de snelheid en de pace van die auto', neemt Croft over. 'Het is ook de betrouwbaarheid van zowel de auto als de coureur, die we al zien sinds Australië 2022. Dat was de laatste race waarin Verstappen de finish niet haalde', benadrukt de Sky Sports-commentator.

Tekst gaat verder onder de foto.

Max Verstappen wint de Grand Prix van Bahrein in 2024, in stijl: mogen we een herhaling verwachten in Jeddah, de Grand Prix van Saoedi-Arabië, 2024?
Verstappen was heer en meester op het circuit in de woestijn. (Foto: Red Bull Content Pool/Getty Images)

'Ik denk dat hij al veertig Grands Prix op een rij of heeft gewonnen of op het podium is geëindigd', gaat Croft verder. 'Daar zou ik me echt zorgen om maken als ik de concurrentie was. Wanneer zal het bergafwaarts gaan met die betrouwbaarheid? Want het ziet er niet naar uit dat dat gauw gaat gebeuren. Max is bovendien foutloos, en die twee dingen gaan hand en hand, zo win je kampioenschappen. Alleen als we een wielklem bij Max' auto omdoen bij de start, anders zou ik niet weten hoe de anderen het gat kunnen dichten, om eerlijk te zijn.' Verstappen benadrukte in Bahrein dat het circuit de auto ook erg lag. Het is naar zijn idee nog niet gegarandeerd dat Red Bull ook zo'n fantastisch weekend gaat hebben in Jeddah.

Schiff ziet uiterste wanhoop nu al: 'Dat is wel eng, of niet?'

De start van het nieuwe seizoen kon in ieder geval niet beter voor de Oostenrijkse renstal. Op vrijdag pakte Verstappen al de poleposition, en op zaterdag zorgden Verstappen en teamgenoot Sergio Pérez ervoor dat Red Bull eindigde met een één-twee. 'Het was echt een gevalletje hit the ground running', zegt voormalig coureur en Sky Sports-reporter Naomi Schiff. 'Ik bedoel, met een auto die helemaal niet lijkt op die van vorig jaar, het experimenteren met een nieuw concept, en dat concept ook nog leren kennen... Ze vlogen er gewoon over. Dat is best wel eng, of niet?', vraagt Schiff zich af, waarna Croft toevoegt dat het wel slechts de eerste race van het jaar was.

'Je wilt altijd de snelste auto, maar Adrian begreep de regels van ground effect en de consequenties ervan betreffende porpoising', neemt Crofty weer over. 'Want als je teveel performance najaagt, dan krijg je dat gestuiter. Dus hij ontwierp een auto die snel was, maar een goede balans had, en die niet al die problemen had die de andere teams hadden. En we zien nu pas echt hoe goed dat heeft uitgepakt. Het is altijd een compromis. Maar Red Bull heeft niet per se oplossingen voor problemen hoeven vinden, ze vinden gewoon nieuwe antwoorden betreffende de performance', zegt de Brit. Lazenby vindt het ook verbazingwekkend dat Red Bull het concept gewoon heeft aangepast. 'Het is ongelofelijk, of niet? Hij is echt een genie.'

Niets missen van Verstappen in 2024? Sluit dan een abonnement met korting af bij Viaplay, of bekijk hier alle opties.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws