Tung trekt woorden Horner in twijfel: 'Verstappen zorgde dat het niet verder escaleerde' Formule 1
Formule 1

Tung trekt woorden Horner in twijfel: 'Verstappen zorgde dat het niet verder escaleerde'

Tung trekt woorden Horner in twijfel: 'Verstappen zorgde dat het niet verder escaleerde'

Net als veel Formule 1-fans vindt ook Ho-Pin Tung het jammer dat het de laatste anderhalve maand meer over randzaken gaat dan over het racen zelf in de koningsklasse van de autosport, en dan vooral bij Red Bull Racing. Toch vindt de 41-jarige analist het belangrijk om aan te geven dat Verstappen veel indruk maakt met hoe hij zich staande houdt, en meer dan dat, te midden van de onrust.

Verstappen moest weer het hele weekend vragen beantwoorden over de situatie bij Red Bull Racing: over teamadviseur Helmut Marko, over teambaas Christian Horner, en over zijn eigen toekomst. Toch liet de wereldkampioen zich op het circuit niet van zijn stuk brengen. 'We hebben wel vaker gezien dat de sportieve prestatie van Verstappen totaal niet wordt beïnvloed door rumoer of door andere zaken', luiden de complimenten van Tung bij nu.nl.

De Red Bull-coureur hield zich op 17-jarige leeftijd al staande toen hij met veel aandacht de Formule 1 betrad, brak niet onder de druk van Kimi Räikkönen op weg naar zijn eerste Grand Prix-zege, en stond meer dan zijn mannetje in het titelduel met de veel meer ervaren Lewis Hamilton in 2021. Ook ten tijde van onrust binnen het team lijden de prestaties van Verstappen niet onder de mogelijke afleiding. 'Het is natuurlijk wel storend dat hij er constant naar wordt gevraagd en min of meer gedwongen wordt om een standpunt in te nemen. Maar tegelijkertijd is dat ook wel begrijpelijk.'

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

verstappen red bull spanje 2016
Verstappen weerstond op 18-jarige leeftijd de druk van de ervaren Kimi Räikkönen.

Tung hoopt vooral dat de storm snel gaat liggen, zowel voor het team als voor Verstappen zelf. 'Formule 1 is een sport met enorm veel media-aandacht, waarin de commerciële belangen groot zijn. Daar komt bij dat de situatie voor de lange termijn een gevaar kan zijn voor de stabiliteit binnen het team en dus voor zijn positie. Want uiteindelijk heeft zoiets invloed op de auto en sportieve prestaties van het team.' Hoewel Verstappen zijn torenhoge niveau blijft aantikken, kan de rest van het team wel door de situatie beïnvloed worden.

Horner en Verstappen maken mening duidelijk

Helmut Marko creëerde op vrijdag nog nieuwe onrust door aan te geven dat hij mogelijk geschorst zou worden of misschien wel zelf zou vertrekken. Verstappen verdedigde de Oostenrijker vol overtuiging, en na een gesprek met CEO Oliver Mintzlaff liet Marko weten dat hij toch bij het team zou blijven. Daar heeft Verstappen volgens Tung aan bijgedragen. 'We hebben vast het laatste er nog niet over gehoord, maar de woorden van Verstappen hebben er wel voor gezorgd dat het dit weekend niet verder escaleerde', aldus de Velpenaar.

'Horner heeft uitgesproken dat geen persoon groter is dan het team', zo benoemt Tung het hoofdpunt van interviews met de 50-jarige Brit uit Saoedi-Arabië. 'Dat hoort binnen een teamsport als de Formule 1 uiteraard altijd het geval te zijn, maar tegelijk durf ik wel te stellen dat de stem van Verstappen groter is dan die van wie dan ook binnen Red Bull', meent Tung, die de acties van de Limburger prijst. 'En hij heeft zich zeer duidelijk uitgesproken met een helder standpunt.'

Tung is het dan ook eens met de mening van Verstappen. 'Marko is een cruciaal persoon voor hem en het team, en moet dus blijven. Niet alleen in de auto is Verstappen dus een leider, maar ook naast de auto en binnen het team', is de conclusie van Tung. 'Dat is hiermee nogmaals duidelijk bevestigd. Zoiets is knap en doet denken aan Michael Schumacher in zijn hoogtijdagen.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws