Update | FIA geeft groen licht: Grand Prix van Saoedi-Arabië kan doorgaan Formule 1
Formule 1

Update | FIA geeft groen licht: Grand Prix van Saoedi-Arabië kan doorgaan

Update | FIA geeft groen licht: Grand Prix van Saoedi-Arabië kan doorgaan

Aankomende zondag moet er in Jeddah geracet worden voor de Grand Prix van Saoedi-Arabië, maar vooralsnog is de bouw van het circuit nog niet helemaal voltooid. NOS-verslaggever Louis Dekker en Formule 1-verlsaggever Erik van Haren zeggen beiden dat het circuit nog steeds niet af is en dat er zelfs onrust heerst of dit wel op tijd gaat lukken.

In Jeddah wordt er vooral reclame gemaakt over het stratencircuit, maar volgens Dekker heeft het circuit daar helemaal niet van weg. 'Het lijkt nergens op. Met enige fantasie zou je kunnen beweren dat het iets weg heeft van het stratencircuit van Baku', zegt Dekker tegen de NOS. Het circuit heeft vooral veel rechte stukken en snelle bochten. De muren staan heel dichtbij en het zou Dekker verbazen als er zondag geen safety car komt.

Dekker: 'Ze zijn nog overal aan het bouwen'

Hoewel de organisatie zegt dat Jeddah het snelste stratencircuit van de wereld is, zegt de Formule 1-verslaggever van de NOS dat het daar helemaal niet op lijkt. 'Grote delen van het circuit zijn net aangelegd en geasfalteerd en er zal zeker niet gereden worden door historische straatjes. De gemiddelde snelheid zal rond de 250 km/h liggen.' Ook schrok Dekker toen hij aankwam bij het circuit. Het is namelijk nog helemaal niet af en het lijkt erop dat de organisatie nu aan het haasten is om het circuit af te krijgen.

'Woensdag was ik op het circuit en dan kan je je haast niet voorstellen dat ze het op tijd af gaan krijgen. Ze zijn nog overal aan het bouwen, graven en lassen. Buiten het circuit lijkt het op een bouwput.' Ook van Haren, de Formule 1-verslaggever van de Telegraaf, toont op Twitter beelden van het nog onafgemaakte circuit. Van Haren zegt dat er nog veel gebouwd wordt, maar dat hem verzekerd is dat de situatie nu beter is dan twee dagen gelden.

Jeddah is nog geen raceparadijs

Hoewel het circuit dus nog niet helemaal af is en het er van buiten nog steeds uitziet als een gigantisch bouwproject, denkt Dekker dat het op televisie heel anders zal ogen. 'De race wordt in het donker verreden en zal er dan ongetwijfeld gelikt uitzien. Het is nog geen raceparadijs zoals Monza, Zandvoort of Monaco, maar als het nu mislukt kunnen ze in maart volgend jaar gaan voor de herkansing', eindigt Dekker.

Update 17.30u (02/12) | FIA geeft groen ligt: Grand Prix van Saoedi-Arabië kan doorgaan

De Grand Prix van Saoedi-Arabië kan gewoon doorgaan, dat heeft de FIA besloten. Racedirecteur Michael Masi heeft donderdagochtend nog een laatste ronde gemaakt over het circuit om te kijken hoe het ervoor staat. Meerdere journalisten melden dat het buiten de baan één grote bouwplaats is, maar alles daarbinnen is veilig bevonden volgens de FIA.

Wel moeten de laatste dingen nog worden geregeld. Zo missen er nog hekken voor de marshals, waardoor ze niet aan de slag zouden kunnen. Volgens het Duitse Motorsport-Magazin worden deze donderdagavond nog geplaatst, zodat op vrijdag gewoon de eerste twee vrije trainingen gereden kunnen worden. Daarmee is het circuit in Jeddah dus precies op tijd gereed voor het allereerste racewe

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws