Update | 'Wetgeving EU kan F1 dwarsbomen als FIA intrede Andretti goedkeurt' Formule 1
Formule 1

Update | 'Wetgeving EU kan F1 dwarsbomen als FIA intrede Andretti goedkeurt'

Update | 'Wetgeving EU kan F1 dwarsbomen als FIA intrede Andretti goedkeurt'

Andretti Global, de nieuwe naam voor Andretti Autosport, is hard op weg om goedkeuring te krijgen van de FIA voor een intrede in de Formule 1. De Amerikaanse renstal heeft met een naamswijziging een nieuwe koers ingezet, waarbij het team zich wil gaan richten op verdere uitbreiding. Het is geen geheim dat Michael Andretti, de CEO van de renstal, naar de Formule 1 wil, maar hij stuitte steeds op tegengas. De kans dat Andretti Global daadwerkelijk op de grid te vinden zal zijn, blijft nog steeds klein.

De Amerikaanse renstal is momenteel op meerdere gebieden in de autosport te vinden. Samen met General Motors wil Andretti Global echter laten zien dat het nog altijd meer wil. 'Ik ben trots op wat Andretti Autosport in de loop der jaren heeft bereikt en op alle herinneringen die zijn ontstaan door zoveel speciale momenten. Net zo trots als ik ben op ons verleden, ben ik even enthousiast over onze toekomst. Terwijl we blijven groeien en een wereldwijde racinstitutie opbouwen, is ons doel om verweven te zijn met de cultuur van onze fans, teams en partners', zegt Michael Andretti in een persbericht van het team.

FIA staat als enige open voor intrede Andretti

Het is geen geheim dat Andretti met zijn team naar de Formule 1 wil. De Amerikaan probeert al jaren om een intrede te doen in de koningsklasse van de autosport. Andretti stuit echter in diezelfde jaren telkens op tegengas. De huidige teams in de sport hebben geen trek in een nieuwe concurrent en ook Stefano Domenicali stelt dat de Formule 1 geen elfde team nodig heeft. Op de achtergrond heeft Andretti keihard gewerkt om aan te tonen dat de interesse in de sport serieus is. Zo heeft het team dus General Motors aan zijn zijde weten te krijgen, maar alleen de FIA lijkt trek te hebben in een mogelijke intrede.

'Het woord in de paddock is dat Andretti Global, gesteund door het Cadillac-merk van General Motors, dicht bij een goedkeuring door de FIA is', zegt Ted Kravitz bij Sky Sports. Het bestuursorgaan kan echter niet in zijn eentje een nieuw team naar de Formule 1 halen. 'Alle andere teams in de Formule 1, Stefano Domenicali en de commerciële kant van de Formule 1 hebben gezegd dat ze hen niet zullen toelaten, ze denken dat er geen ruimte is in de Concorde-overeenkomst.'

Update 11:05u (07/09) | 'Wetgeving EU kan F1 dwarsbomen als FIA intrede Andretti goedkeurt'

Als Andretti Global goedkeuring krijgt van de FIA om een intrede te doen in de Formule 1, dan zal het voor de Formule 1 heel erg moeilijk zijn om deze intrede tegen te houden. Er gaan geruchten rond dat het bestuursorgaan van de sport een intrede niet zal tegenhouden, maar de teams in de Formule 1 en de FOM zijn geen fan van het idee om Andretti Global toe te laten. Mocht de komst van de Amerikaanse renstal tegen worden gehouden, dan kan een slepende rechtszaak volgen.

Vanwege een verandering in de wetgeving van de Europese Unie, waar ook de Formule 1 zich aan moet houden, kan een intrede van Andretti Global vergemakkelijkt worden. De FOM moet namelijk een zeer goede reden hebben om de komst van het team tegen te gaan. Auto, Motor und Sport is immers de regelgeving ingedoken. 'Artikel 2 stelt dat de deelname van een team niet kan worden verhinderd of belemmerd, tenzij de vereniging veiligheidsredenen aanvoert of een legitieme zorg heeft dat de deelname de eerlijke en ordelijke gang van zaken in gevaar zou brengen.'

'Als de FIA Andretti niet kan afwijzen, zal de Formule 1 het ook moeilijk vinden om de genoemde obstakels te bewijzen', vervolgt het Duitse medium. De naam Andretti is uiteraard een bekende naam in de wereld van de autosport. Michael Andretti, de zoon van Formule 1-kampioen Mario Andretti, heeft meerdere teams in meerdere takken van de autosport. 'Daarnaast is motorpartner General Motors een wereldwijde onderneming die buiten alle twijfel zou moeten staan. Voor de FIA is er ook de angst voor een langdurig en kostbaar juridisch geschil als een van de afgewezen aanvragers de testresultaten niet accepteert.'

Andretti kan scherm op zwart laten staan

Er zijn zeker nog wel obstakels voor Andretti. Naast het feit dat de tijd begint te dringen, kan Liberty Media nog in de weg zitten. De rechtenhouder van de Formule 1 kan de Amerikaanse renstal uitsluiten van de Concorde Agreement en ervoor zorgen dat Andretti Global geen prijzengeld ontvangt. Ook kan er een hele grote som geld worden gevraagd van de Amerikaanse renstal om een intrede te verzekeren. Het is echter de vraag of de Formule 1 er verstandig aan doet om zo tegen te stribbelen.

Andretti Global kan er namelijk voor zorgen dat de intellectuele eigendommen van het team niet mogen worden uitgezonden. De teams in de Formule 1 hebben namelijk het recht om deze te beschermen. Dat zou betekenen dat het scherm waarschijnlijk op zwart zal blijven als de race van start gaat en dat gevechten tussen coureurs van Andretti Global met andere rijders nooit op televisie te zien zullen zijn. 'Beide partijen willen het echter nooit zover laten komen', concludeert Auto, Motor und Sport.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws