Update | Wolff geeft toe: motorwissel Hamilton doorgevoerd uit noodzaak Formule 1
Formule 1

Update | Wolff geeft toe: motorwissel Hamilton doorgevoerd uit noodzaak

Update | Wolff geeft toe: motorwissel Hamilton doorgevoerd uit noodzaak

Mercedes heeft in Turkije een nieuwe interne verbrandingsmotor geïntroduceerd in de motorpool van Lewis Hamilton. Gezien het de vierde ICE is die de Brit in 2021 gebruikt, komt dat hem op een gridstraf te staan. Zodoende moet Hamilton na de kwalificatie tien startplaatsen inleveren, wat Max Verstappen een voordeel oplevert gedurende het Grand Prix-weekend op Istanbul Park.

Er werd al enige tijd gesuggereerd dat de Duitse renstal in Turkije een nieuwe motor zou steken. In Zandvoort sneuvelde een van zijn motoren, wat betekent dat hij daarna slechts twee motorblokken overhad om het jaar uit te rijden. Recentelijk werd daaraan toegevoegd dat een van die motoren ook nog eens aan het einde van zijn levensduur is. Met een gebruikte motor had Hamilton dus maar liefst zeven races nog uit moeten rijden.

Wel achtte Mercedes het niet nodig om het hele motorblok te vervangen. Slechts een nieuwe interne verbrandingsmotor is nodig om Hamilton tot en met Abu Dhabi te voorzien van voldoende vermogen. Een vervanging van alleen dit onderdeel brengt een gridstraf van tien plaatsen met zich mee. Na de kwalificatie worden deze tien plekken afgetrokken van de startplek van Hamilton, waardoor hij dus vanaf de tiende stek start, of lager.

Update 13.40u (09/10) | Wolff geeft toe: motorwissel Hamilton was uit noodzaak

Toto Wolff heeft aangegeven dat de motorwissel van Lewis Hamilton geen tactische keuze was. Mercedes moest de interne verbrandingsmotor van de Brit aanpassen uit noodzaak en niet omdat ze dat per se op Istanbul Park wilden doen. Dit bevestigde hij eerder al door zijn vrees uit te spreken over de inhaalrace die Hamilton zondag moet rijden in Turkije.

Bij Sky Sports geeft Wolff toe: 'De motorwissel bij Hamilton was geen tactische keuze.' Red Bull Racing deed dat eerder dit jaar dus wel. In Rusland wisten ze dat ze die wissel zouden moeten pakken en ze hadden het circuit voor het uitkiezen. Bij het Duitse team kenden ze die luxe niet: 'Er zag iets in de data niet goed uit.' Daarom is de motor van Hamilton dus gewisseld.

Het gevolg hiervan is dat Hamilton tien plaatsen naar achteren zal worden gezet na de kwalificatie. Hij moet daardoor op de zondag dus door het veld snijden, op een circuit waar de inhaalmogelijkheden volgens de Mercedes-teambaas zeer beperkt zijn. Toch was het voor Wolff de enige juiste keuze, een DNF was namelijk nog pijnlijker geweest voor de titelaspiraties van de Brit. Nu hoopt het team uit Brackley zonder overige wissels het jaar uit te rijden.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws