Update | Wolff: 'Russell had moeten zien dat hij een Mercedes ging inhalen' Formule 1
Formule 1

Update | Wolff: 'Russell had moeten zien dat hij een Mercedes ging inhalen'

Update | Wolff: 'Russell had moeten zien dat hij een Mercedes ging inhalen'

Volgens Toto Wolff kost de crash van Valtteri Bottas enorm veel geld voor Mercedes. Volgens Wolff heeft de crash een grote impact op de plannen om de W12 verder te ontwikkelen. Er gaat nu namelijk een groter deel van het budget naar het repareren van de bolide van Bottas, terwijl het team dat geld hard nodig had in hun ontwikkelingsstrategie.

'Het was een flinke klap. De bolide van Bottas is nagenoeg volledig afgeschreven. En dat in een milieu waarin we nu een budgetplafond hebben. Het is in die zin niet wat wij nodig hadden en het gaat ons beperken in het aantal updates dat we kunnen doen aan de bolide', vertelt Wolff bij navraag van Motorsport.com. Wolff had daarnaast ook niet verwacht dat beide bolides er zo slecht aan toe zouden zijn, zeker met een natte race.

'We zitten bijna aan de limiet van het budgetplafond. We waren daarnaast altijd al bang voor een volledig afgeschreven bolide, omdat dit het budget flink aanpast. Deze auto is net niet helemaal afgeschreven, iets dat we eigenlijk liever niet hadden gezien', sluit Wolff af. In principe hebben teams een maximaal budget van 145 miljoen dollar per jaar, Mercedes zal dus keuzes moeten maken in het ontwikkelingsprogramma.

Schade nog niet begroot bij Mercedes

Volgens Andrew Shovlin, de hoofingenieur bij het team van Mercedes, moet het team nog een analyse maken van welke onderdelen kunnen worden gered. 'De schade is flink. We zullen ook goed moeten kijken of er schade is aan het motorblok. Dat is iets wat wij heel nauwlettend moeten doen', legt Shovlin uit. De ingenieur legt eveneens uit dat het budgetplafond een factor is om mee rekening te houden.

'We hebben eigenlijk geen rekening gehouden met kosten als deze. De coureurs zijn de afgelopen jaren erg goed geweest in het schadeloos afwerken van races. Maar als we dan ook nog kijken naar de kapotte voorvleugel van Hamilton, in combinatie met deze crash, dan lijkt het erop dat we goed moeten nadenken over wat we moeten uitgeven aan onze onderdelen', gaat Shovlin verder.

Update 10.10u (20/04) | Wolff: 'Russell had moeten zien dat hij een Mercedes ging inhalen'

Toto Wolff is van mening dat George Russell op een andere manier tegen Valtteri Bottas had moeten racen dan hij deed tijdens de GP van Emilia-Romagna. De Brit had moeten zien dat hij op het punt stond om een Mercedes in te halen. Aangezien Russell onderdeel is van het Mercedes-coureursprogramma en in een minder snelle auto reed had hij moeten inzien dat een inhaalactie te risicovol zou zijn.

Wolff geeft nog niet expliciet één van de coureurs de schuld, maar hint er wel op dat Russell een groter deel van de schuld op zich moet nemen dan Bottas. 'Er is in zo'n situatie nooit één persoon honderd procent schuldig', zei de teambaas volgens Racer. 'Maar de hele situatie had nooit mogen gebeuren. Valtteri reed een slechte eerste helft van de race en had nooit in die positie mogen belanden. Aan de andere kant had George nooit aan de inhaalactie mogen beginnen.'

Voor Russell zou er 'nog een hoop te leren zijn', volgens Wolff. 'De baan was al aan het opdrogen, dus hij nam extra risico. Elke jonge coureur mag het grotere perspectief nooit uit het oog verliezen. Je moet zien dat er een Mercedes voor je rijdt en dat het nog nat is. Zodra de baan eenmaal opgedroogd zou zijn, had zijn Williams geen kans meer tegen de auto van Valtteri. Ik wil niet dat George ons iets probeert te bewijzen, want ik ken Bottas al vijf jaar en hij probeert zelf ook niets te bewijzen.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws