Vasseur lost waarschuwingsschot aan Verstappen en Red Bull: 'Er zit nog meer in' Formule 1
Formule 1

Vasseur lost waarschuwingsschot aan Verstappen en Red Bull: 'Er zit nog meer in'

Vasseur lost waarschuwingsschot aan Verstappen en Red Bull: 'Er zit nog meer in'

Ferrari-teambaas Frédéric Vasseur lost een waarschuwingsschot richting Max Verstappen en Red Bull Racing, de Italiaanse renstal gaat in China namelijk kijken naar haar kwalificatiepace op zaterdag om het complete plaatje te perfectioneren. Vasseur was tevreden met de resultaten in Japan, maar wil in China als een raket uit de startblokken vertrekken. Of dat makkelijk is met een sprintweekend, is nog maar de vraag.

Terwijl Verstappen en Red Bull op weg lijken te zijn naar titelglorie, heeft Ferrari zich gepositioneerd als het op één na snelste team in het vroege stadium van het 2024-seizoen. In drie van de vier races vulde Ferrari het podium aan, en in Australië kon ze profiteren van de uitvalbeurt van Verstappen, waardoor Carlos Sainz de Grand Prix in Melbourne won. Even stond de Scuderia vier punten achter Red Bull in het klassement, maar na het één-tweetje van Verstappen en Sergio Pérez is het gat alweer 21 punten. Vasseur waarschuwt echter dat nog niemand de volledige potentie van de bolide heeft gezien.

'Je moet natuurlijk de snelheid van de auto verbeteren en upgrades doorvoeren, maar ik denk niet dat we tot nu toe het beste uit de auto hebben gehaald', zegt Vasseur bij Channel 4. 'We maken nog steeds fouten tijdens het weekend en de eerste focus is om het beste uit je materiaal te halen. Dan hebben we tijd om de auto te verbeteren.' Charles Leclerc was na afloop van het weekend in Japan kritisch op zichzelf en gaf aan dat de kwalificatiepace veel beter moest zijn. Ferrari stond er juist om bekend dat ze het op zaterdag veel beter doet dan op zondagen. Is dat dit seizoen omgedraaid?

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

carlos sainz ferrari japan zondag 2024
Sainz stond opnieuw op het podium in Japan en heeft Leclerc al drie keer verslagen. (Foto: Ferrari F1 Media)

'Ik denk dat we een zeer solide zondag hebben gehad', vervolgt de Fransman. 'We hebben een goede comeback gemaakt, we hadden een goede strategie en we hebben de banden goed kunnen managen. De snelheid was er', concludeert Vasseur. 'Als we iets moeten veranderen in het weekend, is het meer op zaterdag. Dat wordt het volgende doel voor China, om een veel betere kwalificatie te hebben', luidt het antwoord van Vasseur, die dus de mening van Leclerc lijkt te delen. In het één na laatste weekend van april wordt de Grand Prix van China verreden, voor het eerst sinds 2019. Het is ook direct een weekend met een sprintrace.

'Grootste vraagteken is het asfalt'

Tijdens de coronapandemie waren de Grands Prix op veel circuits geannuleerd, zo ook op het Shanghai International Circuit. Na vijf jaar keert de race in China weer terug op de kalender. Vasseur stelt voor dat dit het speelveld enigszins wat gelijker zou kunnen maken, vooral omdat de coureurs minder trainingstijd hebben vanwege de sprintrace. Naar het idee van de Ferrari-teambaas gaat ook iets anders een sleutelrol spelen. 'We kennen het circuit allemaal perfect', zegt Vasseur. 'Maar de grootste vraagteken is voor mij het asfalt. Dat zal beslissend zijn.'

Het circuit is namelijk opnieuw geasfalteerd, en het gaat ook nog eens best wel koud zijn. 'De lage temperaturen spelen ook een rol, want we kunnen dus te maken krijgen met graining. Dat wordt de sleutel voor het weekend', zegt de Fransman. 'Ook het feit dat we slechts één vrije training hebben. Je moet deze keuze maken welke compounds je wilt testen. Het wordt een moeilijk weekend, maar dat geldt voor iedereen', aldus Vasseur. Na twee vroege raceweekenden, althans voor de Europese kijker, wordt ook China weer een vroege, voor de sprintrace moeten de wekkers namelijk op 5:00u Nederlandse tijd.

Meediscussiëren? Klik hier om je te registeren!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws