Verslag kwalificatie | Magnussen pakt knotsgekke pole; Ferrari blundert met Leclerc Formule 1
Formule 1

Verslag kwalificatie | Magnussen pakt knotsgekke pole; Ferrari blundert met Leclerc

Verslag kwalificatie | Magnussen pakt knotsgekke pole; Ferrari blundert met Leclerc

Kevin Magnussen pakte de poleposition voor de sprintrace van het raceweekend in Brazilië. Vanwege het wisselvallige weer was het moeilijk voor de teams om te besluiten op welke banden de coureurs de baan op moesten, maar Haas leek alles precies op een rijtje te hebben. De Deen pakte zijn eerste poleposition nadat George Russell een rode vlag veroorzaakte. Max Verstappen was in de twee voorgaande sessies sterk, maar bleef binnen in de derde sessie en pakte P2.

Ongeveer een uur voor de kwalificatie begon het te regenen in São Paolo, daardoor begonnen de coureurs de kwalificatie op de intermediateband. Leclerc was al vlot onderweg, maar kende een moment. De Monegask wist alsnog de eerste snelste ronde van de eerste sessie neer te zetten. De baan was niet bijzonder nat, maar vanwege het afgekoelde asfalt was het moeilijker om temperatuur in de banden te krijgen. Verstappen liet even op zich wachten, hij kwam pas na een minuut of zes de baan op. In zijn eerste snelle ronde zet hij wel direct de snelste tijd neer van 1:18.495, zeker twee tienden onder de tijd van Leclerc.

Ferrari door het oog van de naald

De racelijn op het Braziliaanse circuit droogde vrij vlot al wel op, maar bepaalde stukken van de baan waren nog wel glibberig. Dit zorgde voor twijfel bij de rijders betreffende de banden. Ferrari nam bijna te ruim de tijd om de bandenkeuze door te voeren, wat even stress veroorzaakte bij de Scuderia. Leclerc en Sainz hadden niet veel tijd om een goede ronde te rijden en een tijd te zetten, maar ze moesten wel, anders zouden ze niet door kunnen gaan naar Q2. Daarnaast zorgde het voor een aantal verrassingen betreft paarse sectoren en snelle rondes.

Pierre Gasly reed een paarse tijd in de eerste sector en Fernando Alonso wist zelfs de snelste tijd van Verstappen af te pakken. Gasly was de eerste rijder met slicks om zijn bolide, met de zachte band waagde Gasly het de baan op. Dit leverde hem tijdens de eerste run niet veel op, maar toen er eenmaal temperatuur in de rode band zat, stormde de Fransman op de eerste positie af en wist hij Hamilton op vier tienden te zetten. Zijn tijden spoorden de andere teams aan om over te gaan op slicks. Uiteindelijk wist Hamilton de snelste tijd weer af te pakken.

Wisselvallig weer zette zich voort; Verstappen aan kop naar Q3

Het circuit leek inmiddels redelijk opgedroogd te zijn, met hier en daar nog wat nattere plekken. Verstappen opende Q2 sterk met de snelste tijd, de coureurs van Mercedes stelden ondertussen teleur. Hamilton en George Russell bleven hangen op P13 en P15. Halverwege Q2 begon het opnieuw te regenen, waardoor een aantal coureurs hun ronde besloten af te breken. Mercedes bleef nog buiten, zij waren vastberaden om hun tijden te verbeteren. Dit deden ze, Russell pakte de derde tijd en Hamilton niet veel later de vierde tijd.

De miezerregen had niet veel invloed, dat was te zien aan de tijden die Verstappen wist neer te zetten. Sainz en Leclerc reden sterke rondes met paarse sessies, maar ze wisten niet aan de tijd van de Nederlander te komen. De top drie zit weer dicht op elkaar, namelijk binnen 69 duizendsten. Tot laat in de sessie waren een aantal coureurs nog bezig om een snelle ronde neer te zetten, maar deze pogingen waren tevergeefs. Ondanks dat Gasly een zeer goede eerste kwalificatie sessie reed, haakte de Fransman af bij Q2.

Magnussen op P1; Russell veroorzaakt rode vlag

De Mercedes-coureur raakte een gladde witte lijn met zijn achterband en reed van de baan af, daarna stond hij vast in het grind, waarmee hij een rode vlag veroorzaakte. Leclerc opende de sessie met een twijfelachtige strategie, hij ging namelijk naar buiten op de intermediateband die helemaal niet leek te werken. Hij was genoodzaakte opnieuw binnen te komen om slicks te pakken. Haas hoopte waarschijnlijk dat de sessie niet zou worden hervat, Magnussen stond namelijk op een voorlopige poleposition voor de sprintrace.

Hamilton ging de baan nog even op, maar ging al vlot na zijn rondje naar binnen. Inmiddels brak het gejuich uit in de garage van Haas, die vierde hun eerste poleposition. Het team is vanzelfsprekend meer dan blij. Uiteindelijk begint Magnussen dus de sprintrace vanaf poleposition, en sluiten Verstappen en Russell aan in P2 en P3.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws