Verslag VT2 | Vier teams in de top vier met Leclerc weer bovenaan, Red Bull de grote afwezige Formule 1
Formule 1

Verslag VT2 | Vier teams in de top vier met Leclerc weer bovenaan, Red Bull de grote afwezige

Verslag VT2 | Vier teams in de top vier met Leclerc weer bovenaan, Red Bull de grote afwezige

Charles Leclerc heeft de vrijdag in Imola als snelste man afgesloten. De Monegask reed als enige een 1:15. Sterker nog, Leclerc kreeg dit twee keer voor elkaar. Hij bleef Oscar Piastri, de verrassend sterke Yuki Tsunoda, en Lewis Hamilton voor. Max Verstappen was op de zevende plek de snelste Red Bull Racing-coureur met ruim een halve seconde achterstand. Daarbij werd duidelijk dat de zorgen bij Red Bull nog niet weggenomen zijn.

Aan het begin van de tweede vrije training zagen we een mix van mediums en harde banden. De drie topteams kozen voor het Pirelli-rubber met gele markeringen, terwijl Mercedes, Alpine, en Kevin Magnussen een setje harde banden lieten monteren voor het eerste deel van hun tweede vrije training. Deze bandenkeuze wordt doorgaans gemaakt met het oog op de racesimulatie, die aan het einde van de tweede vrije training traditioneel verreden wordt.

George Russell zette met een 1:18,1 de eerste tijd op de schermen, maar was daarmee nog ruim een seconde langzamer dan hij in de eerste vrije training was. Het circuit bood duidelijk meer grip dan in de eerste vrije training, en dat lieten de kopmannen van de drie sterkste teams meteen zien. Charles Leclerc bleef nog op een 1:17,0, maar Lando Norris en Max Verstappen openden meteen met een 1:16,9, en daarmee snellere tijden dan de toptijd van Leclerc uit VT1. Verstappen was hierbij een halve tiende sneller dan Norris.

Verstappen versus Ferrari

Verstappen gaf desgevraagd dan ook aan dat de balans veel beter was dan in de eerste vrije training, toen de Limburger het nog erg lastig had in de middensector. Hetzelfde kon niet gezegd worden van Pierre Gasly, die al snel spinde bij het uitkomen van de chicane. Gasly's oud-teamgenoot, Yuki Tsunoda, heeft de smaak op de openingsdag in Italië ook goed te pakken, en zette na tien minuten met 1:16,8 de eerste tijd neer, voor drie van de weekendfavorieten.

Hoewel de tijd van de Japanner indrukwekkend was, bleef de coureur van Visa Cash App RB niet lang de koploper. Verstappen verbeterde zich bij zijn tweede ronde in elke sector, en ging één tiende sneller dan Tsunoda, die met dat tijdsverschil wel aantoonde over veel snelheid te beschikken. Leclerc was op dat moment ook bezig met een nieuwe snelle poging, en de Monegask ging net wat sneller dan Verstappen. Hoewel het in VT2 duidelijk beter ging dan in de eerste vrije training, maakt Leclerc in de tweede sector wel nog steeds het verschil. Ferrari-teamgenoot Carlos Sainz sloot niet veel later aan op de tweede plek, met een achterstand van welgeteld 0,003 seconden.

Wissel naar het zachte rubber

De tweede vrije training wordt doorgaans opgesplitst in drie delen: eerst wat snelle ronden op mediumbanden of harde banden, vervolgens enkele kwalificatiesimulaties op de zachte band, en dan een racesimulatie. Dat was in Imola, bij de terugkeer van het traditionele weekendformat niet anders. Die zachte band vormde voor Lando Norris het startsein om zich ook te mengen in de strijd voor de snelste tijden. De kersverse racewinnaar was in de eerste twee sectoren ruim een halve seconde sneller dan Leclerc, weliswaar met de Monegask op mediums, voor hij een fout maakte en zijn ronde afbrak.

Mercedes was op dat moment ook bezig op de C5-banden, maar duidelijk langzamer. George Russell bleef net achter de mediumtijd van Verstappen steken op P5, terwijl Hamilton net daarbij plaatsnam op de derde plek. Enkele seconden later sloot Yuki Tsunoda op 0,009 seconden van de 39-jarige Brit aan op de vierde plek. Ook in het rijderskampioenschap staat de Japanner slechts één plek achter Hamilton.

Vervolgens was het de beurt aan de Ferrari's en Verstappen, die in de eerste sector zoals al de hele dag de snelste tijd liet noteren. Sector twee verliep wederom niet naar wens, en Verstappen liet daar 0,3 seconden liggen op de toppers. Leclerc liet een 1:15,9 noteren, terwijl Piastri naar 1:16,0 schoot. Verstappen kwam een halve seconde tekort op de snelste tijd van Leclerc. Sergio Pérez was een tiende langzamer dan zijn teamgenoot, waarmee Red Bull voorlopig vijfde en zesde stond, achter Leclerc, Piastri, Russell, en Sainz.

Beide Red Bull-coureurs zouden nog verder terugvallen. Hamilton en Tsunoda zijn de hele dag al aan elkaar gewaagd, en het duo vocht zich terug naar plekken drie en vier, met Tsunoda nu 0,011 seconden vóór Hamilton. Tsunoda woont in de buurt van Imola, en kan dus gewoon vanuit zijn appartement naar het circuit, en dat lijkt hem goed te doen. Leclerc is duidelijk ook in goeden doen. De Ferrari-coureur was in VT1 al de snelste man, en scherpte zijn eigen snelste tijd uit VT2 ook nog eens verder aan, waarna veel coureurs het team opzochten, om zich op de long run voor te bereiden.

Norris indrukwekkend in racesimulaties

Norris straalde vertrouwen uit door na één mislukte kwalificatiesimulatie meteen te wisselen naar zijn racesimulatie. Daarbij werkte de Brit dus veruit de langste racesimulatie af. De McLaren-coureur liet daarbij zeer goede tijden noteren. Ook Charles Leclerc liet een aantal veelbelovende rondetijden zien in zijn racesimulatie, maar de Monegask was daarin veel wisselvalliger, en zijn stint was ook duidelijk korter. Verstappen had het in zijn racesimulatie ook heel lastig, een zeldzaamheid. Verstappen werkte een korte racesimulatie af, waarin de tijden niet best waren, en hij ook nog door de grindbak ging.

Uitslag tweede vrije training GP Emilia-Romagna 2024

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws